Letse ster bij Leiden

Vierde Divisie HIJS HOKIJ Den Haag Flames - Key Town Tigers Leiden 2-6 (2018-12-01)

De thuisploeg kon weer aantreden met topscorer Martijn Cense, terwijl Guus Meerts en Emiel Ras ontbraken. Doelverdediger Kyle Smithson had het shirtje van Meerts aangetrokken en provisorisch van de nummer 9 een 1 gemaakt. En Laszlo Bilibok droeg het shirt met de naam Tony Ras. En in de ploeg natuurlijk de dames Falaine von Banniseth en Denise Raats. Bij de Sleutelstad tijgers ontbrak Robert den Boer in de verdediging, terwijl aanvallers Craig Safir en Alexander Bouwman opnieuw beschijkbaar waren. Bij Leiden tussen de palen: Jasper Maassen. En in de rangen van de Leidenaren de absolute topscorer van de Vierde Divisie: Rolands Dietlavs. Een speler, die in de Letse nationale competitie o.a. voor HK Ogre, Prisma Riga en HK Ozolnieki/Monarhs uitkwam.

De eerste aanval van de tijgers wordt afgeslagen. Maar op de rechterflank onderschept Rolands Dietlavs Roland Dietlavs de puck en passt op Nico de Jong. Van de linkerflank komend maakt Nico een schijnbeweging en scoort dan op de backhand. 0-1 na 0.28! Leiden bouwt een licht overwicht op. Maar dat betekent niet dat Jasper Massen op zijn lauweren kan rusten. Meerdere malen moet hij ingrijpen, zoals ook met een lagsave op een inzet van Laszlo Bilibok. De Kkey Town Tigers zijn schotgrager, maar Ulf Salomonsson ziet zijn loeiharde schot net naast gaan. Op een schot van Nico de Jong komt een rebound. Die is voor Nils Klok. Maar hij ziet hoe zeer zijn geplaatste schot op magistrale wijze wordt gevangen door Smithson. Dan vallen de eerste straffen van de wedstrijd. De allereerste is voor de Leidse verdediger Axel van Elewout. Gevolgd door de Haagse verdediger Mike Merkelbag. En dan zien we opeens één van de twee scheidsrechters (Willem Hesseling) subiet de strafbank opzoeken. Wat volgt is het droge commentaar van spreekstalmeester Ton Demelinne:"De scheidsrechter heeft een bloedneus. We gaan een paar minuten pauze houden." Na de hervatting trekt verdediger Alex van den Brink mee ten aanval. Eeen mooi droppassje naar Rolands Dietlavs. Een schot en het staat 0-2 (13.12). Dan een opvlieging van de Flames. De eerste lijn zet aan. Jasper Maassen weert het schot van Julian Pattinama met zijn blocker. En met name Laszlo Bilibok en diezelfde Julian Pattinama blijven schote op het doel afvuren, maar zonder succes. Aan de andere kant schiet Nils Klok diagonaal op de binnenkant van de linkerpaal. De puck springt in het veld terug. Dan een solo van Nico de Jong. Hij schaatst voor het doel langs en schiet half achterwaarts in de rechterbenedenhoek, 0-3 (18.27).

In de drie minuten pauze schaatst Flame Dicky Esser naar de Leidse bank om met Alex van den Brink een praatje te maken. In de tweede periode al vrij snel een serieus opstootje. Bij beide teams ontstaat er de nodige opwinding, maar uiteindelijk hoeven slechts twee spelers met een minor voor roughing naar de strafbank: Benito Tjoe van HIJS en Craig Safir van de Key Town Tigers. Later komt de puck direct van de face off van Nico de Jong op de stick van Rolands Dietlavs. Een slapshot en een doelpunt, waarbij de puck in de korte (linker) bovenhoek verdween. 0-4 op 31.20. Een mooi opgezette Haagse aanval van Julian Pattinama en Martijn Cense. Laatstgenoemde schiet, maar Jasper Maassen redt. Toch is en blijft de Haagse doelman Kyle Smithson in het centrum van de attentie. Maar buigen doet de doelwachter niet.

Dan de derde periode. Tja, hoe moet HIJS doelman Maassen verslaan. Laszlo Bilibok lukt dat bijna. Maar hij schiet slechts op de paal. En dan is het toch weer Leiden dat scoort. Nico de Jong passt op Nils Klok in de slot. Op Nils' eerste schot volgt een rebound. Hijzelf weet de puck tussen de uiterst nauwe ruimte van de legguards heen te schieten voor de 0-5 (41.08). Terwijl ik daar aantekening van maak scoort aan de andere kant Matti van Engelen de 1-5 (42.23). En weinig later vangt Laszlo Bilibok de puck in zijn aanvalsvak af. Hij speelt meteen op Martijn Cense, die Maassen kansloos laat. 2-5 na 44.42. Het spel gaat daarna op en neer. Dan betrappen de scheidsrechters Craig Safir op holding. Geen probleem voor de Leidenaren. Nils Klok ziet zelfs kans om alleen op de Haagse doelman af te schaatsen. En hij faalt niet, 2-6 na 57.53. Dan volgt nog een straf tegen tijger Maris Cakovs. Maar ook met twee man meer kan HIJS geen vuist maken.

Eigenlijk had ik verwacht dat lijstaanvoerder Leiden min of meer over de Flames zouden heen walsen. Maar dat was totaal niet het geval. Het team van aanvoerder Serge von Bannisseht weerde zich kranig. Opvallend dat van het contingent toeschouwers het gros fan van Leiden was. En daarvan met name een fanatieke Letse fractie.

Terug