Panters krijgen net iets te weinig tegen Chiefs

BeNe League Zoetermeer Panters - Chiefs Leuven 3-4 (N.V.) (2018-12-15)

Als ik de Zoetermeerse hal binnenstap zie ik nog net een paar goals van Smoke Eaters Geleen U16, die met 1-8 de Panters U16 verslaan. De crew die videoman van de Panters, Edwin van Ulsen, om zich heen heeft verzameld is dan al volop actief. Edwin:"Via Gert-Jan Haijes is het Oranje Nassau College betrokken bij de uitzending. Ik heb nu een hele crew voor de live-uitzendingen. En met goede apparatuur van de school. De leerlingen moeten buiten school om studiepunten halen. En dat doen ze o.a. met dit project." Verder stipte hij nog even het bekende gebeuren rond Cas Staps aan. En vertelde over het stoppen van Luuk Tammerijn (studieredenen) en de grote pech van Sam Haijes. De talentvolle aanvaller liep een zeer zware blessure op in de laatste oefenwedstrijd - tegen Geleen - in de voorbereiding op dit seizoen. Zijn linkerarm kwam uit de kom. Niet voor het eerst trouwens. Maar die arm brak ook nog op twee plaatsen. Beterschap Sam. Lauri Ramö is de nieuwe Finse goalie. Een broer van Karri Ramö, die in de KHL uitkomt voor Avangard Omsk. Maar op dit moment niet speelt vanwege een knieblessure. En Lauri heeft nog een tweelingbroer die ijshockeykeeper was, maar inmiddels is gestopt. Na een jaar geen ijshockey had Lauri zijn stiel dit seizoen weer opgepakt. En bij aanvang van de compeitie kon je dat merken, volgens Edwin. Maar nu is hij weer helemaal op stoom. Na een jaar Dordrecht Lions, waar hij naar toe was getrokken vanwege onduidelijkheid aan het begin van vorig of Panters een Eerste Divisieteam zou inschrijven voor de competitie, keerde Indy Bontan terug in Zoetermeer. En meteen nam hij Erik Brand mee vanuit Dordrecht. Na een langdurige blessure vorig seizoen had Marko van Leeuwen dit seizoen een wedstrijd gespeeld in het Eerste Divisieteam van Zoetermeer en in deze wedstrijd vierde hij zijn rentree op het hoogste niveau. En dan was er natuurlijk de tussentijdse overstap van Diordy Vols van HIJS HOKIJ Den Haag naar de Panters. Edwin vertelde:"Meteen na de overgang traden we in Den Haag aan. Diordy vroeg aan de Haagse goalies wie er op doel zou staan. Het antwoord was simpel: Maakt niet uit want je scoort toch niet. En prompt scoorde Diordy de 0-1 voor Zoetermeer." Als vervanger van de Tsjechische aanvaller Ludek Skop trok de ploeg de 20-jaar oude verdediger Dusan Kmec aan. Die met name actief was geweest bij de junioren van HC Kosice en in Noord-Amerika. Van Tilburg Trappers 2 kwam verdediger Berry Donders over. En ten slotte memoreerde Edwin nog dat van de 18 spelers die aantraden tegen Leuven er maar liefst 11 beneden de 21-jaar zijn.
Bij Leuven Chiefs was de laatste weken de defensie broos. In de voorlaatste wedstrijd waren alleen de geleerde verdedigers Ben Boute en Seppe van Welssenaers van de partij. Deze avond ontbrak zelfs Ben Boute en nog steeds Quinten Franckx en Pieter-Jan Wouters. Maar gelukkig kon coach Gil Paelinck rekenen op import Adam Logozzo en aanvoerder Dean Thurura in de defensie. Om het kwartet vol te maken acteerde aanvaller Mickey Evers als vierde verdediger. Het import duo was nieuw. Adam, een Canadees, speelde o.a. voor York University Lions en afgelopen seizoen voor Les Spartiates de Marseille van de Franse Derde Divisie. En voor de tweede import positie was gekozen voor een doleman: Ryan Malinowski. Die van de afgelopen vijf seizoen er drie niet speelde. In die overige twee seizoenen was hij echter wel in Europa actief, namelijk voor GKS Katowice en Jutland Vikings. Laatste team, opererend vanuit Silkoborg, kwam uit in de Deense Tweede Divisie. Verder versterkten Gregor James, de oudere broer van topscorer Alec James en Iniaz Steyaert, voorheen actief bij de junioren in Oostenrijk en in de VS bij Yellowstone Quake. Uit het team van vorig seizoen keerden niet terug Marco Piro (terug naar zijn stamclub Charleroi Red Roosters, en de twee talentvolle junioren Oscar Delbrassine (Chicago Cougars - US Premier (Junior) Hockey League) en Nathan Compere, die naar South Muskoka Shield (Greater Metro (Junior) Hockey League in Gravenhurst Ontario vertrok. In deze wedstrijd verving de 17-jarige Basim Laeremans de ontbrekende Michael Egdom. Al met al eveneens een piepjong team.

Berry Donders deelt de eerste speldenprik uit. Al snel een tripping straf tegen Iniaz Steyaert. Zowel Joy Turpijn als Berry Donders nemen het doel onder vuur. Maar zonder succes. Lauri Ramö moet handelend optreden met zijn vanghandschoen op een schot van de rechterflank van de 19-jarige Alec James. Op de eerste Leuvense powerplay schiet Jeffie Versin naast. En de blocker van Malinowski moet eraan te pas komen om Thomas Borgman van een shorthanded goal af te houden. In een gove-and-go met Valentijn Scheffe krijgt de mee opgerukte Berry Donders de puck terug. Hij mikt en schiet d epuck linksboven in de korte hoek, 1-0 na 10.53. En meteen daarna een straf tegen Seppe van Welsenaers. De schoten van Joy Turpijn en Teris Wright geraken niets langs Malinowski. Maar dan betrapte scheidsrechter Debby Hengst, die consequent (goed) floot, maar wel letterlijk alle vergrijpen bestrafte, Chris de Jonge op high sticking. Chiefs zetten een powerplay op. Van de blauwe lijn schiet Dean Thurura. Een lichte deflectie vlak voor het doel door Alec James en de puck verdwijnt door de five hole in het Zoetermeerse doel, voor de 1-1 gelijkmaker (18.31). Wat Edwin doet uitroepen in de eerste pauze:"Taaie tegenstander."

Meteen na aanvang van de tweede periode raakt de 16-jarige Jay Huisman slechts de buitenkant van het Leuvense net. Met een pass vanachter het doel vindt Rino Dhondt de stick van Alec James, die nummer twee binnenwerkt (1-2 24.24). Maar na een diagonale pass en een daaropvolgende onetimer van Erik Brand is de stand weer gelijk, 2-2 (25.35). Een hooking straf voor Seppe Vanwelsenaers na een overtreding op Joy Turpijn. Maar tijdens de powerplay kan diezelfde Turpijn Alec James alleen onrechtmatig stoppen. Erst vier tegen vier. Maar dan hebben de Chiefs powerplay. Dean Thurura passt naar Iniaz Steyaert op de rechterflank. Iniaz schiet meteen en scoort, 2-3 na 30.35. Zoetermeer probeert weer langszij te komen. Maar na veertig minuten is de stand nog steeds 2-3.

In de derde periode lukt het de Panters niet met twee man meer te scoren. Maar zij blijven zich sterk inzetten voor de gelijkmaker. Uiteindelijk na een kwartier weet verdediger Michael van Rijswijk met een screened shot van de blauwe lijn Malinowski te bedwingen. 3-3 op 55.39. Joy Turpijn moet ongelukkigerwijs in de slotminuten naar de strafbank. Maar shorthanded weet de doorgebroeken Thomas Borgman de Leuvense doelman niet te bedwingen. Ryan pareert de inzet met zijn linker legguard.

En dus volgt een verlenging van maximaal vijf minuten, drie tegen drie. Omdat de straf tegen Turpijn nog 48 seconden duurt speelt Leuven tijdelijk met vier man. Voor Panters komen Dusan Kmec, Marko van Leeuwen en Thomas Borgman op het ijs. Paelinck stuurt Adam Logozzo, Dean Thurura, Alec James en Gregor James de piste op. Eerst moet Lauri Ramö een schot van Dean Thurura en een rebound van Alec James pareren. De grootste kans van de wedstrijd volgt als Joy Turpijn en Thomas Borgman samen optrekken tegen één Leuvense verdediger. Eigenlijk had hieruit moeten worden gescoord. Maar dat gebeurde dus niet. Aan de andere soleert Alec James. Hij schaatst het aanvalsvak binnen en schiet werkelijk geniepig op doel. Het polsschot is zo verrassend dat Lauri de puck niet kan stoppen en Leuven de match wint, 3-4 op 62.57.

Even later krijgt Erik Brand van Panters de bloemen voor zijn uitverkiezing tot Man-of-the-Match. Met deze winst in verlenging krijgt Leuven naar mijn idee net iets te veel. Zoetermeer heerste in de slotperiode. Een meer gerechte uitslag zou zijn geweest een winst na verlenging van de Panters.

Terug