Nijmegen de gelukkigste

Bekerfinale Nijmegen Devils - HIJS HOKIJ Den Haag 4-3 (2019-02-03)

Een stijf uitverkochte Uithof in Den Haag, waar Nijmegen in deze bekerfinale de thuisploeg is.

Met een ongekende intensiteit beginnen beide ploegen aan de wedstrijd. Een echte cupfinal. Maar in die beginfase weinig schoten op doel. Verdedigend hebben beide ploegen het allemaal aardig op orde. HIJS HOKIJ had een licht overwicht en dat vertaalde zich in twee doelpunten. Beide powerplay doelpunten. Eerst Mike Verschuren (0-1, 7.59) en later Joey Oosterveld (0-2, 16.27). Die laatste scoorde vanuit de doelmond vlak voor Deniz Mollen. Bijna had Nijmegen tegen gescoord. HIJS goalie Tomislav Hrelja probeerde de puck achter het doel te spelen. Maar de puck kaatste van de boarding langs hem heen voor het doel. Daar gaf ... een schot af. Met een snoekduik wist Tomislav de puck te smoren. Tegen het einde van de periode domineerden de Devils. Maar of nu Brandon Eden, Levi Houkes of Ritchie van Hulten op doel schoten Tomislav Hrelja ranselde alles uit zijn doel. Overigens viel al eerder bij Den Haag Donny van Musscher uit, die geblesseerd raakte bij een ongeoorloofde actie tegen de doorgebroken Nijmegenaar Levi Houkes.

Ook de tweede periode blijft Nijmegen aandringen. Mede geholpen door een straf tegen Den Haag. Van de blauwe lijn schiet Nick de Jong op het Haagse doel. En tot mijn verbazing treft hij doel, 1-2 (21.01). Deniz Mollen houdt in deze fase van de wedstrijd zijn hevig belaagde doel schoon. En als Levi Houkes op een solo van rechts de slot inschaatst schiet hij verrassend. En raak: 2-2 (36.08).

De derde periode is nog geen twee minuten oud als op rechts Mike Verschuren er als een speer vandoor gaat. Hij geeft voor op Alan van Bentem bij de verre paal, die de 2-3 markeert (41.52). Lange tijd ziet het er naar uit dat het bij die 2-3 blijft. Want Oliver Pataky weet tweemaal uit zeer kansrijke positie niet te scoren. Ondertussen zijn er wat relletjes op de tribune. In de laatste fase volgen dramatische taferelen. Op 58.21 verdwijnt Nick de Jong voor een charging straf naar de strafbank. Einde van de aspiraties van de Devils? Nee, dacht coach Alexander Jacobs. Een time out en een minuut later met vijf veldspelers en zonder keeper verder. Een schot poging van Den Haag gaat naast het verlaten Nijmeegse doel. En dan betrappen de arbiters Den Haag op het spelen met zes man. Met nog steeds het doel verlaten schaatsen vijf Devils tegen vier Haagse veldspelers. En tien seconden voor tijd scoort Ross Reed vanaf de blauwe lijn met een geweldig kanonsschot. En het is 3-3 gelijk.

In de verleniging is het eerst drie veldspelers tegen drie. Maar dan is de straf tegen Nick de Jong afgelopen en speelt Nijmegen met vier veldspelers. Vanaf de rechterflank schaatst Jeffrey Melissant naar het Haagse doel en verschalkt Hrelja van dichtbij via de five-hole, 4-3 (61.18).

Met een tikkeltje geluk pakt Nijmegen Devils de beker. Overigens hielden beide teams wat spelers op de bank. Ik kan me niet herinneren dat ik voor Nijmegen Harley Verkroost op het ijs heb gezien. En volgens mij kreeg Jim Gudden maar een shift of twee. Bij HIJS heb ik volgens mij o.a. Ceaney van Uijtrecht en Dani van Schilt niet op het ijs gezien. Overigens acteerde Mike van Oeveren als aanvaller.
En tot slot kreeg de Nijmeegse voorzitter nog een bedreiging aan zijn broek van een van de eigen supporters.

Terug