Nijmegen troeft HIJS opnieuw af

Finale Kampioenschap van Nederland - HIJS HOKIJ Den Haag - Nijmegen Devils 4-7 (2019-03-06)

De hal was maar voor ongeveer 3/5 gevuld. Ross John Reed (Devils) en Dani van Schilt (HIJS) kregen niet genoeg van het inspelen. Lang nadat hun teamgenoten de kleedkamer hadden opgezocht waren zij nog pucks tegen de touwen aan het jagen. De startende backs zijn Ritchie van Hulten en Evo Suurhoff voor Nijmegen en Rienier Staats en de jonge Stijn Knoop voor Den Haag.

In het begin zijn er kansen over en weer. Maar zo geleidelijk aan gaat HIJS de boventoon voeren. Dat leidt tot een gouden kans voor Marco Bommezijn, die echter over het doel van Deniz Mollen schiet. Bij het tweede schot op doel van Devils Canadees Ross Reed kan doelman Tomislav Hrelja de puck niet goed vasthouden. Via de handschoen valt de puck achter hem. Kayo van Zoest geeft het laatste tikje en het is 0-1 na 4.57. Marco Bommezijn krijgt nog twee goede scoringskansen, zoals ook Joey Oosterveld. Maar voor Mollen faalden zij beiden. Tussendoor was er nog wel aan de andere kant een schot van Justin Evers op de buitenkant van de paal. Viktor Sjödin lanceert Stace van Bentem. Achteloos omspeelt hij een verdediger, maar schiet dan met een backhander naast de korte hoek. Dan slaat Maurice van der Schuit hard met zijn stick op de stick van de bijna doorgebroken Levi Houkes. Uiteraard een slashing straf. Op de powerplay scoort Evo Suurhoff van de blauwe lijn 0-2 (16.36). Nog geen minuut later heeft Oliver Pataky het antwoord klaar. Met één been knielend op het ijs converteert hij een pass van Raymond van der Schuit voor 1-2 (17.28).

In de pauze spreek ik nog even met AD/Haagsche Courant journalist Michiel van Gruijthuijsen. Desgevraagd vermeldt hij dat hij geen opdracht heeft om 'chauvinistisch' te schrijven. Hij schrijft neutraal. Michiel:"Het zou wel leuk zijn om eens een keertje te schrijven over een winnnend HIJS voor wedstrijden waarin het er echt om gaat." Even later krijgt hij bezoek van Brabants Dagblad journalist Erik van Hest, die door de krant op de wedstrijd was afgestuurd voor als het uit de hand zou lopen in Stappegoor.

Een straf tegen Ross Reed loopt door in de tweede periode. En HIJS profiteert maximaal. Eerst schiet Viktor Sjödin van links op de dichtsbijzijnde paal. De puck komt voor de voeten van Raymond van der Schuit. De schutter reageert snel en scoort 2-2 (20.34). Ondanks de gelijkmaker komt Devils toch veel beter voor de dag in de tweede periode. Vanuit een scherpe hoek van de rechtervleugel schiet Wessel Copier op doel een scoort de 2-3 (28.13). Dit op assist van Jim Gudden, die in deze periode voor het eerst op het ijs kwam. En daarna de enige wanklank waarvan ik weet heb: Confetti op het ijs na het doelpunt. Daarna verschijnt ook opeens Levi Boer op het ijs voor Den Haag. Michiel:"Hij draait op het moment niet zo geweldig." Aan inzet ontbreekt het niet bij Levi. Dan meldt toopschutter van dienst Ross John Reed zich weer. Hij scoort met een hard en vlak schot. 2-4 op 36.35. Net nadat hij mis schoot is het diezelfde Roos Reed die alsnog scoort, 2-5 (39.30).

En de AD-verslaggever heeft zijn titel al klaar: Nijmegen Devils heeft HIJS Hokij onttroond als kampioen van Nederland. Overigens was het dagblad de Gelderlander liefst met drie journalisten present.

In de derde periode eerst twee straffen tegen HIJS. Waarbij Viktor Sjödin shorthanded de paal raakt met zijn schot. Een flitsende aanval van Justin Evers op rechts. Hij passt in de slot. De meegeschaatste Kayo van Zoest deflecteert de puck kansloos langs Hrelja voor 2-6 (47.32). Het is alles of niets voor HIJS. Gebruikmakend van een straf tegen Rick Wijnen komen zij terug tot 3-6 (51.06). En schot van de blauwe lijn van Jyrryt Smid belandt via de stick van Raymond van der Schuit in het doel. Deniz Mollen reclameert voor high stick. Maar arbiter Ramon Sterkens maakt meteen het gebaar dat de stick niet boven de schouder uit kwam. Van dichtbij lukt veteraan Jasper Kick de 4-6 (54.13). De comeback krijgt geen vervolg, want eerst moet Joey Oosterveld en vervolgens Stijn Knoop de strafbank opzoeken. HIJS probeert het dan met een zesde veldspeler. Maar Jeffrey Melissant gunt Ross Reed de empty net goal. 'RJ' voltooit hiermee zijn hattrick. 7-4 op 59.44.

En Devils Nijmegen pakt de tweede prijs. Het is heel simpel. Nijmegen heeft de schutters en HIJS mist scorend vermogen. En daarmee is deze wedstrijd een herhaling van de bekerfinale. Wat in zijn algemeenheid opviel was dat er menige stevige check werd uitgedeeld. En buitengekomen hoorde ik een supporter de forse politiemacht oprecht bedanken voor de veiligheid.

Terug