Bulldogs schakelen HIJS uit

BeNe League Kwartfinale HIJS HOKIJ Den Haag - Bulldogs Luik 4-8 (2019-03-10)

Een verrassing bij Den Haag: Donny van Musscher is er weer bij. Ik vraag even aan mijn buurvrouw 'Oma Dolly' - die mij al vertelde dat ze gisteren in Luik erbij was - of Donny in de vurige stede ook al meedeed. Maar dat was niet het geval. Bij Luik dacht ik de venijnige, kleine verdediger Loris Darques te missen. Maar na het inspelen zag ik hem als laatste het ijs verlaten. HIJS met Hrelja in het doel en Luik met Stef Verhulst. Wedstrijd 2 in de serie best-of-three, waarin Luik met 1-0 voor staat.

HIJS moet komen na het verlies van de dag ervoor in de verlenging (5-4) en doet dat ook. De ploeg dringt fel aan. Kay Gielen moet al snel naar het wapen van de hooking grijpen. Op 1.08 mag hij de strafbank opzoeken. Maar op de powerplay schept HIJS zxich maar bitterweinig kansen. Jordan Paulus is de eerste deze avond die voor langere tijd aangeslagen op het ijs (in het aanvalsvak) blijft liggen. Kort daarop blijft Loris Darques aan de boarding liggen in het verdedigingsvak. De eerste echte kans is er voor Marco Bommezijn, die met zijn backhander Stef Verhulst net niet weet te evrschalken. Aan de andere kant lost Akim Ramoul een kannosschot. De puck schiet als een vuurpijl de lucht in. En komt bij Bojay Claassen. En via een speler schiet hij de puck achter Tomislav Hrelja voor 0-1 (9.39). Extra voer voor HIJS om er flink tegenaan te gaan. Maar zowel Oliver Pataky als Jasper Kick zien hun inzet van de linkerflank gekeerd door het linkerbeen van Stef Verhulst. Een high stick straf tegen Stace van Bentem komt Den Haag duur te staan. Vanaf de blauwe lijn speelt Michael Distate de puck naar links, waar Alexandre Bremer op de top van de cirkel is gepositioneerd. Met een one-timer verslaat hij Hrelja, 0-2 na 12.20. Eeen powerplay doelpunt. Aan de boarding gaat Akim Ramoul te hard in op Levi Boer. Akim neemt plaats op de strafabnk voor zijn persoonlijke straf van 10 minuten. Bojay Classen zit Ramoul's kleine straf uit. Maar vooralsnog weet Den Haag niet te scoren. Levi Boer komt niet verder dan de vanghandschoen van Verhulst. Als Alexandre Bremer Stace van Bentem onheus bejegend, moet eerstgenoemde brommen voor slashing. De kansen voor Den Haag zijn er. Stef Verhulst weert schoten van Alan van Bentem en Jasper Kick af. Het ijzerwerk (paal) helpt hem om het schot van Viktor Sjödin te keren.

Meteen bij aanvang van de tweede periode geeft Reinier Staats de puck door aan Jasper Kick, die met een backhander uit ene scherpe hoek Verhulst bedwingt. 1-2 na 21.28. En als Loris Darques zich vergrijpt aan Mike Verschuren, middesl een cross check, lijkt HIJS door te stomen. Er zijn gevaarlijke schoten van Rienier Staats en Raymopnd van der Schuit. Maar een mooie 1-2 van Thomas Matheson en Bryan Henry gooit roet in het eten, als laatstgenoemde fraai afrondt. 1-3 op 24.18 (shorthanded). Dan stuurt Nicholas Rivait Thomas Matheson weg. Hij slalomt door de Haagse spelers en scoort 1-4 (26.31). Dat is voor Den Haag coach Chris Eimers het sein om Tomislav Hrelja naar de kant te halen en Cas Neuman in het doel te posteren. Donny van Musscher maakt dan okk zijn opwachting op het ijs. Solerend weet Alan van Bentem Verhulst net niet te passeren. Maar even later schakelt Alan zichzelf uit als hij een cross check uitdeelt aan Loris Darques. En een minuut ene seconde later ligt de puck achter Neuman. Alexandre Bremer is de doelpuntenmaker voor 1-5 na 31.22. Dan blijft voor de derde maal een Luikenaar op het ijs liggen. Ax L Milpas moet ondersteund worden naar de kleedkamer, waarbij hij zijn rechterbeen ontzag. Ik heb hem niet meer op het ijs gezien. Wie ik wel veel op het ijs zag was HIJS-aanvaller Joey Oosterveld. Die menige shift als verdediger meepikte. En dan eindelijk kan HIJS wat terug doen. Donny van Musscher schiet keihard naast. Via de boarding komt de puck aan de andere kant van het doel. Levi Boer kan vrij inschieten voor 2-5 (34.23). Daarna zijn er kansen over en weer en twee straffen (eenmaal zes veldspelers op het ijs) tegen Den Haag en één tegen Luik. De beide ploegen wisselen schoten uit, maar er vallen geen doelpunten.

In de derde periode dwingt Oliver Pataky Stef Verhulst tot een fraaie stick save. Nog steeds op d epowerplay lukt Viktor Sjödin de 3-5 (44.40). Alles wat Den Haag is begint er weer in te geloven. Een checking to the head van Stace van Bentem op Yoren de Smet komt de thuisploeg duur te staan. Nicolas Rivait lukt de 3-6 (47.17). En dan een mirakels doelpunt. Yoren de Smet jaagt op de puck achter de doellijn. Een Hagse verdediger schiet de puck weg. Maar via de stick van Yoren en doelman Neuman belandt de puck in het doel achter de keeper, 3-7 op 49.02. Nimand gefet dna nog ene cent voor de kansen van de thuisploeg. Zeker niet als Raymond van der Schuit naar de strafbank verkast. Maar de slimme Sjödin paast vanuit het verdedigingsvak op de geheel vrijstaande Oliver Pataky aan de blauwe aanvalslijn. En Pataky faalt niet, 4-7 (55.28). Een shorthanded doelpunt. En als Michael Distate zo maar de puck over de boarding wegwerkt heeft HIJS een powerplay. Van twee man zelfs, want Cas Neuman neemt plaats op de spelersbank. Luik schiet op doel, maar schiet mis. De pijlsnelle Alexandre Bremer verovert de puck achter het doel. Via hem komt de puck bij Bryan Henry op rechts. Bryan passt diagonaal op Nicholas Rivait, die beheerst scoort in het verlaten net. 4-8 na 57.36. En dan is het over en uit voor Den Haag. Cas Neuman neemt weer plaats tussen de pijpen. En de laatste twintig seconden wordt er niet meer geijshockeyd.

Bulldogs hebben een sterk team, dat niet alleen thuis regeert. Bovendien zit het met verdedigers als Jordan Paulus en Michael Distate wel pluis en hebben de voorwaartsen flinke vuurkracht. En natuurlijk twee puike imports in verdediger Nicholas Rivait en aanvaller Thomas Cheyne Matheson. Luik is terecht door naar de halve finale. Terwijl Den Haag wel een zeer vroegtijdig einde kent van het seizoen. Zelfs de strateeg op de blauwe lijn, Jurryt Smid, kon dit niet voorkomen. Als pleister op de wonde wordt Viktor Sjödin tot Man of the Match gekozen. De stadionspreker wenste Bulldogs veel succes in de volgende ronde.

Terug