Rolands Dietlavs leidt Leiden naar kampioenschap in de Vierde Divisie

Vierde Divisie Finale Play Offs Key Town Tigers Leiden - Frisian Bombers Heerenveen 9-4 (2019-03-17)

In de competitie in Poule A was Leiden oppermachtig en won alle wedstrijden. Frisian Bombers Heerenveen eindigde als eerste in Poule B, maar verloor wel twee duels. In de halve finale schakelen de finalisten respectievelijk Flyers 4 Heerenveen en HIJS HOKIJ Den Haag Bullets. Zowel Leiden als Heerenveen hebben een prominente ex-Eredivisiespeler in hun gelederen. Gert-Jan Vreeburg versterkt de aanval van de Tigers en Erik Landman de verdediging van de Bombers.

Ik kon niet bij aanvang van de wedstrijd aanwezig zijn, maar lees van de wedstrijdsheet het volgende. Erik Maasssen start voor Leiden in het doel. Al na 19 seconden schiet de Friese topscorer Michel Menninga raak, 0-1. Schutter van dienst Rolands Dietlavs maakt korte tijd later (1.47) gelijk, 1-1. Daarna volgen veel straffen, met name tegen Leiden. En er is een goaliewissel bij Leiden. Jasper Maassen maakt zijn opwachting. Michel Menninga lukt een powerplay goal, 1-2 (17.11). Leiden slaat ook toe op de powerplay, 2-2. Gert-Jan Vreeburg scoort na 18.18.

In de tweede periode scoort Rolands Dietlavs de 3-2 (31.06). Als ik de hal binnenstap zie ik Rolands Dietlavs een solo starten, die hij succesvol afrondde. 4-2 na 34.44. Als eerst Rene Drost en even later Ronald de Boer (tripping op Maris Cakovs) van Heerenveen naar de strafbank moeten heeft Leiden vrij spel. Pieter ten Hagen schiet van de blauwe lijn. Met zijn vanghandschoen pareert goalie Gerard Mesken de inzet. En een schot van Gert-Jan Vreeburg smoort Gerard tussen zijn beenbeschermers. Maar op de inzet van Rolands Dietlavs heeft hij geen antwoord. Rolands scoort 5-2 na 37.57. Maris Cakovs probeert dan tot tweemaal toe de score te verhogen, maar Mesken blijft overeind. Erik Landman bemoeit zich (uiteraard) ook nadrukkelijk met de aanval. Met een beetje geluk komt de puck bij hem terecht in het aanvalsvak. Met een loepzuiver polsschot, van zo'n meter of elf afstand van het doel, bedwingt hij keeper Jasper Maassen. voor 5-3 (39.10). In de puaze worden de Friezen bemoedigend toegesproken door de fans: Jongens het kan nog.

De straf tegen Leidenaar Ernst-Jan Buis loopt door in de derde periode. Leiden slaat een aanval af en dumpt de puck in het verdedigingsvak van Heerenveen. Ronald de Boer pikt de puck op. Maar hij verspeelt de puck aan de als enige forecheckende Rolands Dietlavs. Rolands snelt op het doel af, maakt een paar schijnbewegingen en scoort vervolgens simpel rechtsbeneden, shorthanded, voor 6-3 (40.29). Nog diezelfde minuut weten de Friezen echter toch nog van de powerplay te profiteren. Na twee schoten (van Bas Beeksma en Pieter Hiemstra) effectief te hebben afgeweerd moet Maassen zich gewonnen geven op een schot van dichtbij van Arjan van der Wal. En dan is het 6-4 na 40.51. Korte tijd later een penalty shot voor Leiden. En wie anders dan Rolands Dietlavs is de executeur? Hij tilt de stand naar 7-4 (42.20) in een kopie actie van zijn voorgaande doelpunt. En als Craig Safir op de rebound de 8-4 binnenschiet (45.15), bij uitsluiting van Mylene van der Spek (slashing), ziet het er duister uit voor de noorderlingen. Gerard Mesken is furieus en gooit er een paar krachttermen uit. Bij vier tegen vier valt Heerenveen aan. Maris Cakovs onderschept een pass aan de blauwe lijn. Als een speer schaatst hij het hele veld over en laat Mesken kansloos, 9-4 (47.07). Nils Klok heeft dan de tiende op zijn stick, maar hij schiet over het Friese doel. Er vallen een paar straffen. Maar dan opeens slaat de vlam in de pan (58.34). Een zeer uitgebreide vechtpartij tussen Ronald de Boer en Benny Kielman (Leiden) in het aanvalsvak van de Friezen. Beiden ontvangen o.a. een match penalty voor fighting. Maar de wedstrijd is natuurlijk gespeeld en Key Town Tigers Leiden is kampioen van de Vierde Divisie.

Terug