Kalis schiet Eindhoven naar kampioenschap

Finale Play Offs Vijfde Divisie Midnight Mooners Eindhoven - Enschede Lions 5-2 (2019-03-23)

Uit voorzorg hadden beide teams een reservedoelman meegenomen. Voor Eindhoven was dat Harm Dul en voor Enschede Bart Arnolli. Ten opzichte van de halve finale wedstrijd ontbrak bij de Mooners Djai van Bijnen. Daarentegen was Dennis van Gerwen wel weer van de partij. Lions brachten twee extra veldspelers mee, te weten Fred Glazenburg en Mick Poppe.

Enschede aanvoerder Joy Ekelhof zit er meteen bovenop. Zijn eerste schot weert goalie Jarno Valster af. Een scherpe pass van Joy weet George Vasilchenko net niet goed onder controle te krijgen. Dan na een minuut de eerste aanval van Eindhoven. En topscorer Joost van Dijsseldonk converteert meteen een pass van Dennis van Gerwen voor de 1-0 1.07. En weg is het openingsoffensief van Enschede. Rik Sweere lukt het bij de verre paal niet om Lions doelwachter Dennis van Onna te bedwingen. Een holding straf tegen Jop Schukkink leidt tot een barrage aan schoten op het doel van Van Onna. Maar hij pareert schoten van Bas Oomen, Bas de Jager en tot tweemaal toe Matej Horacek superieur. De straf nadert zijn einde. Maar Tim Kalis waagt een schot van de blauwe lijn. Gedeflecteerd door een Lions speler verdwijnt de puck in het net. 2-0 na 6.13. Eindhoven blijft aandringen. Tweemaal berooft Dennis Joost van Dijsseldonk van een doelpunt. Door een holding straf tegen Rick Sweere kunnen de Lions uit hun schulp kruipen. Maar echt overtuigend is de powerplay niet. Wel een hard schot van George Vasilchenko van de rechterflank. De puck wordt aangeraakt en iedereen is de puck kwijt. Met een boogje verdwijnt de puck tot verbijstering van Jarno Valster achter hem in het doel, 2-1 na 8.33. Dan geeft de Lions defensie een kadootje weg. Leon van der Heijden profiteert optimaal, 3-1 na 11.39. Enschede moet komen. En ze doen dat. Joy Ekelhof leidt de aanval. Hij passt achterwaarts op George Vasilchenko, die prompt de puck voor 3-2 tegen de touwen jaagt (18.09).

In de tweede periode eerst wat speldenprikken van Nick Legtenberg. Op de powerplay schiet Tim Kalis op doel. Via Van Onna glijdt de puck tergend langzaam over de doellijn in het doel, 4-2 (24.35). In het vervolg van de periode krijgen Andreas van der Aa en met name Mattijs Rovers goede kansen. Maar Van Onna blijft een sta-in-de-weg. Dat er niet meer goals vallen is mede het gevolg van de aanvallende capaciteiten van George Vasilchenko tijdens een penalty kill. Hij maakt het Jarno Valstar knap lastig. De redelijk talrijk meegereisde Lions fans zien het zwaar in voor hun team:"Ik geloof niet dat ze het in de derde periode nog redden". Hoor ik één van hen verzuchten.

In de slotperiode ruimt Annelies Tielenburg stevig op achter haar eigen doel. Helaas schoffelde zij daarmee ook een tegenstander onderuit. Dus mocht Annelies even uitblazen op de strafbank voor tripping. Op de powerplay scoort Dennis van Gerwen met een slapshot hoog rechtsboven. 5-2 na 41.33. Meteen daarna mag Dennis van Gerwen van exact dezelfde plek hoog in de doelmond opnieuw aanleggen. Maar de vanghandschoen van Dennis voorkomt erger. Vertwijfelde aanvallen volgen van Enschede. Jarno Valster pareert de inzetten van Nick de Vos en Joy Ekelhof glansrijk. Mick Poppe en Nicole Moes-Welmers blijven de gehele wedstrijd in de spelerbank. Verdediger Gerco Wittebrood krijgt tegen het einde van de wedstrijd een aantal shifts. Giel Weijts en de zijnen worden nog geholpen door een late straf tegen Nick de Vos, die Mattijs Rovers onderuit haalde. En de tijd is voorbij.

In rap tempo krijgen de spelers hun gouden, respectievelijk zilveren medaille uitgereikt. En aanvoerder Mattijs Rovers ontvangt de kampioensbeker. En ja, de Midnight Mooners maakten het meeste aanspraak op de titel in de Vijfde Divisie. Een vrij homogeen team met goede schaatsers. Hulde aan Pieter Otterdijk cum suis.

Terug