Clean sweep Kemphanen Eindhoven

Finale Play Offs Eerste Divisie Kemphanen Eindhoven - GIJS Groningen 6-2 (2019-03-23)

Het publiek was in groten getale afgekomen op het duel op Eindhovense ijsbaan. Ook een flink contingent supporters uit Groningen, waar ik tussen zat. Want voor GIJS moest het nu gebeuren, na de forse 0-9 nederlaag thuis tegen Eindhoven in de eerste wedstrijd van de Best-of-Three series. GIJS zonder verdedigers Rodney Kuiper en Jasper Huizenga. En Kemphanen natuurlijk met Boris Sevo. De na een wereldreis teruggekeerde speler, die door de stadionspeaker werd aangekondigd als: De trots van Gestel. Maar voordat de wedstrijd van start ging zette de thuisclub het kampioensteam U19+ van o.a. doelvrouw Lisa Daams in het zonnetje.

Kemphanen begint vol vuur aan de ontmoeting. Meteen schiet Rastislav Veres op doel. De puck zeilt over het doel. Dan start verdediger Roderick van den Hout op links een solo. Die voert hem over het hele speelveld. Hij schaatst richting doel en prikt de puck met een polsschot in de verre bovenhoek. Een werkelijk fenomenaal doelpunt. De tijd op de klok is dan 1.19. GIJS probeert zich terug te vechten, maar doelkansen zijn er aan beide zijden. Met name Sebastiaan Snijder wil voor Groningen een doorbraak forceren. Aan Eindhovense zijde is de variŽteit aan spelers met kansen wat groter: Damian Kluijtmans, Tom Hemmes en Boris Sevo, die een schot van Arthur van den Hout vlak voor het doel van richting verandert. Helaas voor Boris stuit de puck af op de buitenkant van de rechterpaal. Dan hindert Roderick van den Hout David Bartos illegaal. Diezelfde David Bartos creŽert dan meerdere kansen. Maar doelman Mike Beeren houdt de nul. Goed forechecken van Rastislav Veres levert een doelpunt op van Damian Kluijtmans, 2-0 na 15.56. Roderick van den Hout probeert dan zijn kunststukje te dupliceren. Maar ditmaal vindt hij GIJS-doelman Tom Korte op zijn weg. Kemphanen domineert verder het duel. Ook met Damian Kluijtmans in de strafbank. Willem Bless schiet net over het doel.

In de tweede periode heeft GIJS nog even powerplay. Een machtig schot van Tim Bartels wordt door David Bartos van richting verandert. Maar daar is Mike Beeren met een stick save. Boris Sevo valt dan Joop Uchtman aan bij de boarding. Joop moet vanwege zijn pijnlijke linkerbeen worden ondersteund naar de spelersbank. Ongeveer een minuut later speelt Rastislav Veres de puck vanuit het verdedigingsvak pardoes over de boarding. En dan staat Kemphanen voor bijna een minuut met twee spelers minder op het ijs. Joey Beeren, Luca Kluijtmans en Arthur van den Hout moeten het vuile werk opkanppen. Zij staan daarbij tegenover Wesley Zoutman, David Bartos, Danny Kerstholt, Romeo Stroosma en Fenno Mulder. Maar die overmacht is niet besteed aan GIJS. Neen, vlak voordat Eindhoven weer compleet is krijgt Boris Sevo een mooie kans. Kansen zijn er daarna over een weer. GIJS is de meest gelukkige ploeg, als Danny Kerstholt zijn inzet met een boogje in het doel ziet belanden. 2-1 op 29.18. Euforie bij de GIJS-supporters. Maar nog geen minuut later hebben Olaf SchŲningh en Willem Bless een 1-2tje. Willem Bless schiet in voor 3-1 (30.17). En dan laat de GIJS-defensie het wel heel erg afweten. Verdediger Arthur van den Hout heeft de hoek voor het uitkiezen. Hij scoort beheerst 4-1 (31.29). Roderick van den Hout is dan in de rest van de periode de gevaarlijkste man op het ijs. Eerst door een straf en later door brandgevaarlijke acties voor het Groningse doel. De frustraties lopen op bij GIJS. Dat komt onder andere tot uiting doordat Tim Bartels bij het betreden van de spelersbank steeds de duer woest achter zich dicht klapt. Met het gevolg dat die deur juist open blijft staan.

In de slotperiode ligt Danny Kerstholt al snel kermend van pijn op het ijs, na een face off. Op ťťn of andere manier is hij in het gezicht geraakt. Met een doek voor zijn geizhct rijdt hij naar de spelersbank. Daar wordt hij nog geruime tijd verzorgd. Maar gelukkig kan de aanvoerder van de noorderlingen de wedstrijd vervolgen. Van alle kanten nemen Luca Kluijtmans, Joey Beeren en Willem Bless het doel van Tom Korte onder vuur. De doelman blijft overeind. Maar dan verdedigt hij een puck verkeerd uit. Via Damian Kluijtmans krijgt Joey Beeren de puck. Hij scoort prompt, 5-1 na 47.30. Met Kamil Romaniuk in de strafbank lukt Sebastiaan Snijder met een wrap-around de 5-2 (52.51). Roderick van den Hout krijgt het zwaar aan de stok met Dion Kunst. Beide spelers mogen richting de kleedkamer van scheidsrechter Brian Bakker. Alleen is er wel een nuance verschil, ondaks dat beide spelers 25 minuten aan hun broek krijgen. Roderick krijgt een major en een game misconduct straf en Dion een match penalty. Kemphanen's Mike Spiradaens en Bauke Renze ten Hoeve nemen al plaats in de strafbank om de 5-minuten straf uit te zitten. Maar dan gebaart de arbiter dat ze de strafbank mogen verlaten en geeft hij aan dat beide partijen met vijf veldspelers mogen acteren. Een wanhoopseffensief van GIJS volgt. Maar schoten van o.a. Fenno Mulder en Sebastiaan Snijder kennen hetzelfde eindstation: goalie Mike Beeren. Hoewel Mike op het schot van Fenno Mulder het geluk aan zijn kant had. Hij greep met zijn vanghandschoen half mis naar de puck. Maar de puck veranderde voldoende van richting om uiteindelijk in de hoek van de baan terecht te komen. Dan wie anders dan Rastislav Veres die het slotpunt zet. Jordy Plug zit in de strafbank wegens hooking. Shorthanded sticht Rastislav gevaar voor het Groningse doel. Hij mag tweemaal aanleggen. Op zijn tweede schot glijdt de puck langzaam over de doellijn voor de 6-2 eindstand. Op de klok staat dan 59.24.

En Kemphanen Eindhoven is kampioen van Nederland in de Eerste Divisie. Zeer verdiend overigens, waarbij de stadionspeaker sprak over het kadootje dat Kemphanen in de schoot kreeg geworpen. Daarbij doelend op de komst van Rastislav Veres. Uiteraard heeft zijn komst de ploeg een enorme boost gegeven. Maar vlak de rest van het team niet uit. Een hongerige ploeg, met veel kwaliteit. Wat o.a. blijkt uit het feit dat zes verschillende schutters scoorden deze avond. En speciale achting voor topverdedigster Michelle NoŽ, die meer dan haar vrouwtje stond tegenover de reuzen uit het noorden.

Terug