Jeugdige Leidenaren verslaan de Leidse routiniers

Derde Divisie Noord Leiden Lions Toekomstteam - Leiden Islanders 7-5 (2019-10-20)

Leiden speelt met liefst vier teams (van acht in totaal) in de Derde Divisie Noord. Te weten Key Town Tigers, Islanders, Lions en Lions Toekomstteam. Dat betekent dus vele broedertwisten. In de eerste derby versloeg het nieuw gevormde team Leiden Lions Toekomstteam de kampioen van de Vierde Divisie van vorig seizoen, Leiden Key Town Tigers, met duidelijke cijfers, 1-8. Zondag 20 oktober stond de tweede derby op het programma. Leiden Lions Toekomstteam versus het traditioneel hoogste team uit Leiden, de Islanders. Als publiek kwam daar met name Leidse junioren op af. Vorig seizoen speelden vele leden van het Toekomstteam in Leiden Lions U16, zoals Filip Parlevliet en Mick Zevenhoven. Maar ook een aantal kwam vorig seizoen uit voor Leiden Gladiators in de Vijfde Divisie, zoals Anton Decuypere en Felix Feid.

En de wedstrijd begon met een knaller. Eerst was er Daan Dickhoff die vanuit de openingsface off bijna de 1-0 had ingetikt. Na 25 seconden scoorden de junioren 1-0. Floris Strijker geeft af naar rechts op aanvoerder Laurens Staats, die het openingsdoelpunt markeert. Een straf tegen Daan Dickhoff deert het Toekomstteam niet. Islander Neal Costello krijgt wel een kansje, maar hij kan de puck niet voorbij doelman Casper Strijker werken. Lion Boyd Hoogkamer krijgt dan twee kansne om in te schieten, maar dat levert geen goal op. Op een tripping straf (10.37) tegen veteraan Kees Voogd lukt Neal Costello bijna een wrap-around. Casper is echter snel genoeg om de andere kant van het doel af te dekken. Onno Henneman wordt dan ook voor twee minuten naar de strafzone (er is geen bank) gestuurd door scheidsrechter Willem Hesseling. Dat is na 11.47 voor holding. Dus 50 seconden een powerplay met twee man meer. Maar die buitenkans is niet besteed aan de junioren. Maar even later zou het Toekomstteam toch scoren. Floris Strijker, die de puck voert en Daan Dickhoff staan tegenover twee Islanders verdedigers. Goed geposteerd en aangespeeld bij de verre paal doelpunt Daan Dickhoff, 2-0 na 15.42. De gevaarlijke alleskunner bij de Islanders, Sven Karlsson, heeft pech. Zijn schot spat van de lat terug in het veld. Aan de andere kant moet doelman Thomas Joosse alle zeilen bijzetten om met zijn vanghandschoen Taeke Korevaar van scoren af te houden. Net voor het scheiden van de markt dan de volgende situatie. Neal Costello schiet op doel. De puck glijdt tergend langzaam tussen de benen van Strijker het net in. 2-1 na 19.05.

In de tweede periode is de roest op de spieren er wat af bij de Islanders. En dat leidt al snel tot een pass vanaf de linkerflank van Ferry Bodijn. Met het blad van de stick op het ijs tipt Neal Costello de puck in het net. En de stand is gelijk, 2-2, na 23.25. Daarna overleeft Islanders een unsportmanlike conduct straf tegen Onno Henneman. Maar bij gelijke sterkte lukt Bas Gerritsen alsnog de 4-2 (30.15). Kansen zijn er dan aan beide kanten. Bij drie tegen één besluit Kees Voogd zelf te schiten en niet te passen. Hij schiet naast. Een slapshot van Taeke Korevaar verdwijnt onhoudbaar voor Joosse in de rechterbovenhoek. En dan is het 4-2 (36.00). Neal Costello mag tweemaal op doel schieten. En de tweede maal is het raak, 4-3 na 36.43. En na een vechtpartijtje tussen Taeke Korevaar en Islander Robert Tran is de gastploeg helemaal wakker. En het is opnieuw Neal Costello, die scoort met een droog polsschot. 4-4 na 39.29.

Dan de slotperiode. Spelmaker Sven Karlsson schaatst met de puck achter het doel. Ziet Pascal van Roosmalen (of was het toch Ferry Bodijn, zoals ik meende te hebben gezien?) in de slot. Hij bedient hem millimeter nauwkeurig en de islanders staan voor het eerst op voorsprong, 4-5 na 40.41. Maar de jonge gasten laten het er niet bij zitten. Zij zetten hevige druk op het doel van Thomas Joosse. Maar halverwege de periode verdwijnt Daan Dickhoff naar de strafbank voor boarding (holding staat op de sheet). Vanachter het doel probeert Sven Karlsson de powerplay op te zetten. De goed forecheckende Bas Gerritsen brengt hem vlak voor doel in het nauw. De - wat moest zijn - bevrijdende pass verdwijnt via Bas Gerritsen achter de Islanders doelman. Een shorthander dus voor Bas op 51.30 vor de 5-5 gelijkmaker. Op de volgende aanval krijgt diezelfde Bas een opgelegde kans, maar hij is te verbouwereerd om te scoren. De druk op het Islanders doel blijft onveranderd hoog. Een solerende Daan Dickhoff omspeelt Joosse en na 55.39 is het 6-5. Dat beloven spannennde slotmiuten te worden. Echter, een mooie pass van Felix Feid op Bas Gerritsen levert een even fraai doelpunt op. En daarmee beslist Bas de wedstrijd, 7-5 op 57.52. Sabrina Pas en de andere Islanders persen er nog een slotoffensief uit. Maar Leon Stegen, Yann Marec, Len van Vliet en de overige Lions houden fier stand.

Conclusie. Een meer dan verdiende overwinning voor Leiden Lions Toekomstteam. Schaatstechniek en druk op de stick (en winnen dus veel duels om de puck!) zijn prima op orde bij het team. Daarmee en met een goede blik op de medespeler neutraliseerden zij de (ontegenzeglijke) routine van de Islanders. Mooi om die jonge knapen zo vol vuur, ofschoon een beetje opportunistisch zo af en toe, maar met veel enthousiasme en kunnen te zien spelen. En uiteraard glommen de supertrotse en enthousiaste moeders, die acteerden als bench officials, van vreugde.

Terug