Thriller in Den Haag

BeNeLeague HIJS HOKIJ Den Haag - HYC Herentals 3-5 (2019-11-08)

Volle bak bij Den Haag. Alleen natuurlijk zonder aanvaller Marco Bommezijn (Elleboog in het gips). Dus met verdediger Doug Rose en aanvallers Alan van Bentem en Joey Oosterveld. En het debuut van de derde import. De Canadees Jesse Gabrielle. Een vleugelaanvaller met uitgebreide ervaring in de Western Hockey League (junioren), maar dit seizoen te licht bevonden voor de Slowaakse Extraliga club HK Nitra. Bij HYC Herentals zijn twee belangrijke spelers weer van de partij, namelijk doelverdediger Kevin van Looveren en aanvaller Ben Vercammen. Grote afwezige is de coördinator van de defensie, de import Tyler Mayea. Die plotsklaps terugkeerde naar Canada. In het doel voor deze topper import Brett Magnus en Kevin van Looveren. En dat alles voor redelijk gevulde toeschouwersrangen.

HIJS zet HYC van begin af aan klem. Met name Stace van Bentem, bedient door Jasper Kick, komt dicht bij een doelpunt. Een enkele keer een uitbraak van Herentals. De wezelvlugge vleugelflitser Mitch Morgan geeft in de slot voor op Nathan Pancel. Maar met een snoekduik arresteert Brett Magnus de puck. Dan gebeurt het onvermijdelijke. Donny van Musscher geeft voor op Jesse Gabrieli. En Jesse laat Van Looveren kansloos, 1-0 na 5.19. HIJS blijft de betere ploegMaar Alan van Bentem kan het rubber niet achter Van Looveren werken. Dan opeens de gevaarlijke counter, waarvoor de HYC'ers berucht zijn. Nathan Pancel, die de puck voert, en Mitch Morgan staan tegenover één HIJS-verdediger. Nathan geeft op het juiste moment naar rechts af en Mitch treft doel, 1-1 na 8.47. De Hagenaars laten zich niet ontmoedigen door die tegentreffer. Een schot van Joey Oosterveld gaat via de vanghandschoen van Van Looveren over. En Alan van Bentem ziet Kevin zijn deflectie op een schot van Maurice van der Schuit stoppen. Op 16.51 spreekt arbiter Martin de Wilde de eerste straf uit. Chad Piccart mag twee minuten pauzeren voor holding. Twaalf seconden later prikt Joey Oosterveld de puck in het HYC doel voor 2-1. Een powerplay doelpunt dus, waarbij hij assistentie kreeg van Donny van Musscher en Jesse Gabrielle. Voor dat ik het wist was de periode voorbij. Mooi, snel ijshockey dat je op het puntje van de stoel deed zitten.

In de tweede periode mag HYC nog bijna twee minuten met een man meer spelen. Emiel Goris en de aanvallers Nathan Pancel, Preston Shupe (gedurende bijna de gehele wedstrijd zo goed als onzichtbaar), Ben Vercammen en Mitch Morgan kunnen niets uitrichten tegen Joey Oosterveld, Jasper Kick, Stijn Knoop en Doug Rose. Later "op de penalty kill" komt Alan van Bentem op het ijs. En Kevin kan tenauwernood met zijn vanghandschoen het schot van Alan deviëren naar de hoek van de baan. Op een solo van Jesse Gabrielle, spelend met rugnummer 22 met op zijn helm nummer 63, belandt de puck net naast het Herentalse doel. Maar de doelkansen zijn aan beide zijden schaars in het middendeel, dat niet het tempo en niveau haalt van de eerste twintig minuten. Overigens kreeg Jasper Kick wel een mooie doelkans. Preston Shupe trok aan de noodrem om de doorgebroken Jasper Kick af te stoppen. In volle lengte liggend op het ijs beukte hij tegen de boarding naast het HYC doel. De Wilde aarzelde geen moment en kruiste zijn handen boven zijn hoofd. Eindstation van dit penalty shot was weer die duivelse Van Looveren (38.15).

Dan de slotperiode. De voor de rest weinig zichtbare Preston Shupe verzilvert een pass van Ben Vercammen voor de 2-2 gelijkmeker (46.41). En het is 'er op en er over' voor HYC. Met Jasper Kick in de strafbank scoort de dekselse Mitch Morgan van de rechterflank 2-3 (48.06). Thomas Rosendaal moet boeten voor tripping op Mitch Morgan. Door ontzettend goed werk van verdediger Reinier Staats weet hij met veel kracht en snelheid de puck ter veroveren. Samen met Jesse Gabrielle hebben zij één HYC-verdediger tegenover zich. Reinier geeft naar links af op Jesse, die de pass meteen retourneert. Dardoor kan Rienier de puck in het lege gedeelte van het net deponeren. En de stand is met dit shorthanded doelpunt 3-3 gelijk na 50.16. Een werkelijk grandioos doelpunt. Maar dan is het weer Thomas Roosendaal die Mitch Morgan alleen met een straf (cros checking) kan afstoppen. Tot woede van Jesse Gabrielle, die op luide toon zijn gal spuwt over deze arbitrale beslissing. Hij mag meteen achter Thomas aan naar de strafbank met een 'abuse of officials' straf. Ergo, HYC staat met twee man meer op het ijs. Uit de verdedigingslinie schiet Emiel Goris raak, 3-4 (55.24). Met nog iets meer dan een minuut te gaan haalt coach Chris Eimers doelman Magnus naar de kant voor een zesde veldspeler. Er onstaan hachelijke situaties voor het Herentalse doel. Maar HYC ziet een schot vanuit het eigen verdegingsvak van Ben Vercammen één seconde voor tijd in het doel belanden. Eindstand 3-5.

Om van een topper als HYC te winnen moet je hun brandgevaarlijke counters neutraliseren, uit de strafbank blijven en niet één periode op hoog niveau ijshockey spelen, maar drie. Jesse Gabrielle is een aanwinst voor HIJS. Zijn doelgerichtheid en goede ijshockey 'moves' kan de ploeg goed gebruiken. En het is natuurlijk mooi om tijdens je debuut binnen zes minuten te scoren. En alle achting voor Herentals dat met slechts twee imports zo sterk in de breedte is en ook nog op verplaatsing, om een sterk Den Haag te verslaan. Bij HIJS werd Reinier Staats uitverkoren tot Man-of-the-Match en junior en verdediger Bjorn Borgman speelde een solide partij. Emiel Goris, Kevin van Looveren en Mitch Morgan waren voor mij de uitblinkers bij HYC.

Terug