Routineklus voor Eindhoven

Eerste Divisie - Zoetermeer Panters 2 - Kemphanen Eindhoven 1-8 (2019-11-29)

Bij Panters twee ontbreken Ardin Azir en Alexei Hamming. En in tegenstelling tot de voorgaande wedstrijd krijgt Panters 2 ditmaal geen versterking van Panters 1. Maar wel is Roy van Aggelen weer van de partij. Britt Hermann staat in het Zoetermeerse doel. Bij de Kemphanen een resem afwezigen. Maar daarover later meer. Wel opnieuw aangesloten waren Branko Dijstelbloem, Ricky van den Boom en Sabastiaan Kragt. Ook bij Eindhoven een dame als doelverdediger: Lisa Daams.

Kemphanen startten de wedstrijd furieus. Koen Bakker lost het eerste schot. Zijn doelpoging gaat net naast het Zoetermeerse doel. Even later ziet het publiek Rastislav Veres soleren. En scoren. 0-1 na 1.10. Op de volgende aanval een scrimmage voor het Zoetermeerse doel. Jeroen Raats weet net onder de linkerlegguard van Britt Hermann door te scoren. 0-2 na 1.30. Dat gaat hard, zo! Maar dan moet Lisa Daams optreden als Hayley de Jong van net buiten de goal crease afvuurt. Aan de andere kant komt verdedigster Michelle Noë twee centimer te kort om een scherpe, diagonale pass van rechts van Rastislav Veres in het doel te schuiven. Meestal is het éénrichtingverkeer op het Zoetermeerse doel. Maar Panters verdediger Axel Lahtinen zet een leuke aanval op op de linkerflank en geeft voor op Roy van Aggelen. Die ziet zijn inzet echter gestopt door Lisa. Even later schiet Jeroen Raats tegen de buitenkant van de paal. En keepster Britt Hermann beroofd met haar vanghandschoen Branko Dijstelbloem van een doelpunt. De eerste straf van de wedstrijd is voor nummer 13 Gleb Gravrikov (late hit op 10.14) van Zoetermeer. Wel powerplay van Eindhoven, maar mede door toedoen van Britt Hermann geen doelpunten. Bij de rode lijn neemt Kayo van Zoest een Panter te grazen, waarbij het lijkt alsof hij hem op keelhoogte neerhaalt. Op aangeven van één van de twee linesmen serveert scheidsrechter Brian Bakker hem op een dubbel minor voor roughing. Britt Wortel schiet hard op het doel tijdens de powerplay, maar scoort niet. Op een shorthanded break van Rastislav Veres kan Casper de Heer hem alleen stoppen door een knietje te gene. En de partijen zijn weer van gelijke sterkte. En wederom weet de uitstekend keepende doelvrouwe Britt een solerende Rastislav Veres van een doelpunt af te houden.

In de tweede periode hebben de Panters nog 23 seconden powerplay over. Een solerende aanvoerder Ricardo Arendse wordt gestopt door Lisa Daams. Op volle snelheid schtaatsend kan hij Lisa niet meer ontwijken en kegelt haar omver. Uiteraard tot ongenoegen van de Kemphanen verdedigers. Om het maar even eufemistisch uit te drukken. Vanuit de face oof buiten het aanvalsvak zet Panters een aanval op, waarbij Roy van Aggelen net naast schiet. Er volgt een straf tegen Koen Bakker (late hit op 21.37). Van Aggelen passt op Lahtinen in de slot en laatstgenoemde scoort de 2-1 (23.30). De Eindhovenaren kijken op hun neus. Nog meer als zij door het oog van de naald gaan. Het schot van Sven Hermann spat uiteen op het ijzerwerk! Maar dan gaat de lijstaanvoerder van de Eerste Divisie Poule A uit een ander vaatje tappen tegen de hekkensluiter van Poule B. Aanvankelijk kan Britt goede inzetten van Kayo en Joey Beeren vakkundig pareren. Maar tegen een one-timer op links, na een diagonale pass, van Koen Bakker is zij kansloos, 1-3 (30.05). En even later is het weer raak als de jongere broer van doelvrouwe Lisa, Mike Daams, inschiet voor 1-4 (31.45). Dan komt Zoetermeer met een tussensprint. Maar Lisa Daams pareert de backhander van Gleb Gavrikov, de inzet op de break van Hayley de Jong en het schot van de blauwe lijn van diezelfde De Jong. Nog net voor het einde van de periode gaat Michelle Noë net even iets te heftig in de strijd in de hoek van de baan. Dat levert haar een tripping straf op.

Dan de slotperiode. Shorthanded mag Rastislav Veres tweemaal op doel schieten. Maar Britt Hermann staat paraat. Dan haalt gelegenheidsaanvoerder Danny Mols Ricardo Arendse onderuit. 46 seconden moeten Eindhoven het, in eerste instantie met Ricky van den Boom, Koen Bakker en Kayo van Zoest, tegen vijf Panters opnemen. Maar dat lukt uitstekend. Met vier tegen vijf scheert Rastislav Veres, gelanceerd door Joey Beeren, voor het doel van de Panters langs en scoort, 1-5 (42.41). Net als de ploeg een seconde weer op volle sterkte is. Een paar minuten later mag diezelfde Veres op een break alleen op de keeper afschaatsen. En hij tekent voor de 1-6 (46.03). Dan realiseert Branko Dijstelbloem een dubbelklapper. Hij scoort zowel op 49.52 als na 50.11. En tilt de stand daarmee naar 1-8. Daarop komt aanvoerder Ricardo Arendse doelvrouw Britt Hermann moed inspreken. En dat helpt. Want in het tweede gedeelte van de periode weet zij haar kooitje schoon te houden. Onder andere door een machtig schot van Jeroen Raats onschadelijk te maken. Na de wedstrijd verkondigt Sven Hermann luid tegen een bekende uit het publiek dat hij volgend seizoen in de Tweede Divisie zal acteren.

Na de wedstrijd vraag ik Eindhoven coach Peter van Kaam of titularissen Mike Beeren, Damian Kluijtsmans en Willem Gloudemans allen ziek zijn. Griep heerst alom. Peter antwoordt:"Nee, doelman Mike Beeren en Damian Kluijtmans zijn geblesseerd en Willem Gloudemans heeft niet getraind. En bij ons geldt: Wie niet traint, die speelt niet. En over deze wedstrijd: het was moeilijk en moeizaam. De jongens dachten kennelijk na twee zeer vroege goals: We zijn er al. Maar we laten de Panters in de tweede periode terug komen tot 1-2. En dan schiet Sven ook nog op de paal of de lat. We wilden het allemaal te mooi doen. En we verzuimden om de puck het werk te laten doen. We hebbben het onszelf moeilijk gemaakt. Maar gelukkig zijn we de wedstrijd doorgekomen zonder blessures op te lopen. Want die hebbben we al genoeg. Willem Bless is er nog steeds niet bij nadat hij in de wedstrijd tegen Utrecht 15 seconden KO was. Arthur van den Hout heeft een gebroken hand." Ik vraag of het klopt dat hij Rastislav Veres vorig seizoen heeft geadviseeerd om het hoger op te zoek. Dat hij kwalitatief te goed is voor de club (zoals ik optekende uit de mond van iemand waarvan ik aannam dat hij een kenner van de club is. Peter zegt:"Wie dat sprookje de wereld in heeeft geholpen weet ik niet. Daar klopt niets van. We hebben Rastislav met open armen ontvangen. Hebben hem aan een studio en aan werk geholpen. En hebben ook zijn vriendin geholpen met allerlei. Wel heb ik hem deze zomer meegegeven, dat iedereen hem nu kent. En dat hij als ster van de Eerste Divisie speciale bewaking zal krijgen. Meermaals van twee man. Dus dat hij het slim moet spelen en zijn medespelers gewiekst in stelling moet brengen. Iets minder solo's, dus. En even op de wedstrijd terugkomend. De jongeren hebben de handschoen goed opgepakt. We hebben vier spelers uit de U19 ingebouwd in het team, namelijk Sam Denis, Niek Clermonts, Mike Daams en Branko Dijstelbloem. Dat is ook een beetje de politiek van de club en van mij: Bouwen op eigen jeugd." En naar aanleiding van mijn vraag dat hij toch heeft gespeeld voor het Belgische White Caps Turnhout, antwoordt Peter met zijn carrière in vogelvlucht:"Ik ben in Eindhoven begonnen. Heb in Canada gespeeld, voor Tilburg en twee seizoenen voor de White Caps om vervolgens in Eindhoven terug te keren. Na o.a. assistent coach bij het CTO te zijn geweest heb ik twee seizoenen de U19 van Kemphanen onder mijn hoede gehad en nu voor het tweede seizoen Kemphanen 1. De play offs zitten geramd voor ons, maar er is sterke oppositie van Amsterdam en met name van de Yeti's Breda. Die we volgende week thuis ontvangen." Één voor één loopt de kleedkamer van de Kemphanen leeg en alle spelers groeten de coach met een gemeend: Tot maandag. Ik loop achter Damian Kluijtmans naar de parkeerplaatsen en zie hem hevig trekkebenend lopen...

Terug