Revanche Frisian Bombers

Derde Divisie Noord Key Town Tigers Leiden - Frisian Bombers Heerenveen 3-8 (2019-12-15)

De rematch van het kampioensduel van vorig seizoen in de Vierde Divisie. Nu dus beide teams in de Derde Divisie. Maar de grootste troef van vorg seizoen, Rolands Dietlavs ontbreekt bij Leiden. Beide teams brengen 12 spelers op de been. Leiden twaalf mannen en Heerenveen twee vrouwen en tien mannen. Bij de Bombers acteren doelvrouw Fabiënne Gooijer en aanvalster Mylène van der Spek. Jasper Maassen hoedt het doel van de sleutelstad tijgers. Vooraf de wedstrijd is er een minuut stilte. Desgevraagd vertelde de timekeeper Karin Roodakker:"De moeder van één van de spelers van Leiden is overleden. Vreselijk. De zoon doet overigens wel mee vanavond. Misschien heeft hij dat wel nodig. Overigens waren de Friese spelers vooraf geïnformeerd." Bij dezen mijn condoleance. Overigens was het totaal van het aantal toeschouwers: één(!)

De in deze wedstrijd als rechtervedediger (normaliter aanvaller) opererende Michel Menninga start een solo vanuit het eigen verdedigingsvak. Buitenom omspeelt hij 'heel Leiden' en schiet.....op de lat. Na een verdedigingsfout stelt Rene Drost Pieter Hiemstra in staat om af te vuren. Goalie Jasper Maassen redt met zijn stick. Dan een eerste Leidse aanval. Uiteiendelijk zou Ulf Salomonsson naast schieten. Rene Drost dwingt de Leidse doelverdediger vervolgens op tot een leg save. Aan de andere kant duikt uit het niets routinier Gert-Jan Vreeburg voor het door Fabiënne Gooijer verdedigde doel op. En hij scoort 1-0 na 3.39. Op schoten van onder andere Bas Beeksma moet Maassen voortdurend op zijn hoede zijn. Maar dat is hij. Een straf tegen Siedo Bos van Heerenveen. Dat geeft Leiden wat lucht. Zelfs zo dat Craig Safir en Ulf Salomonsson het kooitje van Gooijer onder vuur kunnen nemen. Maar ook zij geeft geen krimp. Nog voor de straf voorbij is betrapt scheidsrechter Mike van der Horst Gert-Jan Vreeburg op haken. En dus is twee minuten straf het gevolg. De rest van de periode is er een barrage van schoten op het Leidse doel door de Bombers. Maar hoe precies Pieter Hiemstra, Michel Menninga, Mylene van der Spek en Rene Drost ook schieten Maassen houdt de nul. Dan is er drie minuten pauze.

Het eerste wapenfeit in de tweede periode is verrassenderwijs van de key Town Tijgers. Gert-Jan Vreeburg passt secuur op Nico de Jong, die Fabiennne tot een vanghandschoen redding dwingt. Aaan de andere kant een netelige situatie. Pierre de lange passt in de slot. Vlak voor zijn eigen doelman delfecteert Kees den Haan de puck. Met een reflexbeweging voorkomt Maassen de gelijkmaker. Even later pakt Jasper hij uit met een wereldsave als Bas Beeksma op doel vuurt na een diagonale pass van Mike van Ommen. Een straf tegen Nico de Jong (holding) betekent de wending in de wedstrijd. Met een schot van de rechterflank lukt Frederik Goethals de 1-1 gelijkmaker (24.42). Korte tijd later gevolgd door een actie van Bas Beeksma. Van links nadert hij het doel, rijdt de doelmond in en scoort. 1-2 na 26.01. Jasper Maasssen voorkomt vooralsnog het derde tegendoelpunt als hij Mylene van der Spek stopt na een break. En nadat Fabienne Gooijer een machtig schot van Gert-Jan Vreeburg keert is het aan de andere kant Rene Drost die de 1-3 markeert (28.58). En op de volgende aanval scoort Bas Beeksma zijn tweede doelpunt; 1-4 na 29.30. Onverwacht kan Leiden iets terug doen. Op een diagonale pass van Gert-Jan Vreeburg schiet Nils Klok de doelvrouw aan. De puck komt terug op zijn stick en via het lichaam van de keepster scoort hij alsnog in de korte hoek. 2-4 op 35.00. Maar Bas Beeksma voltooid kort daarop zijn hattrick; 2-5 na 36.13. Een schotje door een woud van spelers van de blauwe lijn van Arjan van der Wal belandt op de paal.

Voor de slotperiode en na het dweilen heeft de Fries Mike van Ommen het druk. Achter het Heerenveense doel staat een plas water. Door het heen en weer vegen met zijn stick verspreidt hij het water. En dat is succesvol. Na een paar minuten kan de slotperiode van start gaan. Na wat straffen staat Heerenveen met vier veldspelers tegenover drie van Leiden. Geen positief gevolg voor de Bombers. Wel een gedeukte Mike van Ommen, die aan de boarding in contact kwam met de grote Nico de Jong. Maar na enige minuten krabbelt hij weer op en kan aan de wedstrijd blijven deelnemen. Bij gelijke sterkte zet Heerenveen middels Mylene van der Spek een mooie aanval op. Via Rene Drost komt de puck op de stick van Pieter Hiemstra, die met zo´n buitenkansje wel raad weet, 2-6 na 45.39. Nog geen minuut later lukt Bas Beeksma zijn vierde persoonlijke doelpunt voor 2-7 (46.27). Een moment van onachtzaamheid van de Friese defensie en Ulf Salomonsson lukt de 3-7 (51.38). Nummer 19 van de Friezen, Frederik Goethals, haakt de nummer 19 van Leiden, Nico de Jong. De sleutelstedelingen etableren zich in het aanvalsvak. Maar de Bombers onderscheppen de puck en gaan shorthanded in de tegenaanval. En op aangeven van Pieter Hiemstra doelpunt verdediger Siedo Bos, die overduidelijk daar zeer mee in zijn nopjes is, voor de 3-8 eindstand na 54.29. Want een schotje van Leidenaar Pieter ten Hagen stuit na een carambool op de paal.

Goalie Jasper Maassen hield Leiden lang in de wedstrijd. Maar de klasse van Heerenveen en de vuurkracht van Bas Beeksma was doorslaggevend in dit duel. Wel een mooie wedstrijd gezien!

Terug