Forse winst New Gladiators Leiden

Vierde Divisie Noord New Gladiators Leiden - Twente Blue Caps Enschede 9-4 (2019-12-22)

Sommige dingen veranderen. Zo is tegenwoordig de Twente Blue Caps de vaandeldrager van het Enschedese ijshockey en niet meer de Lions. Sommige dingen veranderen niet. Nog steeds kwam Enschede aangereisd met een bus van vervoerder Luttikhuis. Alleen was het nu geen luxe coach meer zoals voorheen, maar een minibusje voor zes tot acht personen. Te klein voor de hele equipe uit Twente. Derhalve was er ook nog een minibus van het Rode Kruis uit het Duitse Gronau voor het vervoer ingezet. Numeriek waren de Nieuwe Gladiatoren in de meerderheid. Zij stelden een ploeg met 12 spelers tegenover 11 blauwhelmen. Ten opzichte van de voorgaande wedstrijd ontbraken bij de gasten Ricardo Gort en Dennis Niemeijer. Thijs Kroese was wel weer van de partij. Bij Leiden ontbraken Johannes Gumpinger, Emilio Harris/Mostert, Tomas Klimek, Tim Ottens en Gerben Straathof. Zij konden echter wel rekenen op de ervaren verdediger Boris Berlijn, Mathieu Boulay en Quinten de Jeu. Laatstgenoemde een voormalige jeugdspeler van Zoetermeer Panters; net als Raymond van der Vlist.

Het spel gaat aanvankelijk op en neer zonder gevaarlijke situaties voor één van beide doelen. Op 3.55 valt een eerste straf (die overigens niet op de sheet staat) tegen Enschedees Thijs Kroese. De powerplay van Leiden overtuigt niet. Zij veroorzaken zelfs een icing. Maar na de powerplay gaat het gaandeweg beter lopen bij de thuisploeg. Maar de tegenstander scoort. Op aangeven van center Joy Ekelhof scoort rechtervleugelspeler Roy Ekelhof de 0-1 (7.44). Uit een verrassend schot lukt Hans van Rijssel niet veel later de 1-1 gelijkmaker (11.19). En Leiden pakt door. Een zeer precies schot van de blauwee lijn van verdediger Jeroen Ruiter vindt zijn weg in het doel in de kruising, rechstboven, 2-1 (12.17). Dennis Brouwer deflecteert het volgende schot van de blauwe lijn. Ditmaal van Quinten de Jeu. Maar deze keert reageert Blue Caps goalie Bart Arnolli adequaat met zijn vanghandschoen. Een mooi opgezette samenspel van Leiden leidt tot een inzet van dichtbij van Kick Frohwein. De puck blijft achter de doelman, maar voor de doellijn stil liggen. Aanvoerder Eugene Vlierakkers reageert het snelst en klaart de hachelijke situatie. In een spaarzame uitval is sterkhouder Joy Ekelhof met zijn slapshot van de rechterflank bijna succesvol. De blocker van doelman Bastiaan de Graas voorkomt erger. Dan soleert Mathieu Boulay door de Enschedese defensie en schiet verrassend vanuit de polsen laag en geplaceerd in de hoek; 3-1 (14.16). Solo verhoogt Dennis Brouwer dan de stand naar 4-1 na 15.44. De goals gaan er wel erg gemakkelijk in bij de Twentse ploeg. Ontegenzeggelijk is leiden de bovenliggende ploeg. De ruime voorsprong hebben zij te danken aan hun uiterst zuivere schoten.

In de tweede periode start Enschede met een Ekelhof, Ekelhof en Ekelhof aanvalslijn. Joy, Roy en Levi Ekelhof. Laatstgenoemde speelde vorig seizoen nog voor Enschede Lions U16. Na een mindere actie van Ton Paaij kan Quinten de Jeu overnemen in zijn aanvalsvak. Bart Arnolli maakt zijn projectiel onschadelijk. Bij een snelle aanval over rechts voert Dennis Voorhuis de puck. Hij heeft één verdediger voor zich en in het centrum schaatst zijn kompaan Roy Ekelhof. Dennis besluit zelf te schieten en scoort, 4-2 na 25.37. In de tegenaanval lukt het Quinten de Jeu nu wel om Arnolli te verschalken, 5-2 (26.09). In ondertal gaat Leiden in de aanval. Een blockersave voorkomt een doelpunt van Edgar Verwoerd. Later op de powerplay lukt Joy Ekelhof, op aangeven van Levi Ekelhof (geen assist toegekend) en verdediger Jop Schukkink toch de 5-3 (28.10). Doelman Bastiaan de Graas is woedend. Hij schaatst naar de arbiters en maakt hen duidelijk dat hij met het toekennen van het doelpunt niet eens is. Bastiaan:"En dat is nu al de tweede keer!" Onverdroten gaat Leiden echter verder. Na wat fraai stickhandling vuurt Quinte de Jeu met een polsschot rechtsboven raak, 6-3 (32.42). Op 33.33 verhoogt Mathieu Boulay tot 7-3. Na een afgeslagen aanval schiet alsnog Kick Frohwein achterwaarts de 8-3 binnen. Op een sporadische Enschedese aanval stuit het schot van Roy Ekelhof op het lichaam van De Graas. Nadat de scheidsrechter de Blue Caps als eens gewaarschuwd heeft voor te trage wissels, komt Dennis Voorhuis te laat op het ijs. Hij wordt linea recta doorgestuurd naar de strafbank. Arbiter Willem Heeseling voegt hem nog toe dat hij net de ploeg heeft gewaarschuwd voor deze infractie. Igor van der Ley slaat dan twee keer hard op de schaats van de doorgebroken Quinten de Jeu. En Quinten gaat vlak voor het doel onderuit. En Igor mag Dennis gezelschap gaan houden op de strafbank. Dat strafbank moet je overigens niet letterlijk nemen. De spelers moesten staande hun straf uitdienen. En met drie man kan Enschede het niet bolwerken. Johan van den Haak schiet op doel. Via de keeper belandt de puck op de stick van Dennis Brouwer bij de verre paal. En Dennis realiseert de 9-3 (39.19). Met vier tegen vijf krijgt Rob Ouwehand op de rechterflank een kans. Hij ziet zijn schot echter verdwijenen in de vanghandschoen van goalie Bastiaan de Graas.

In de slotperiode is de fut er een beetje uit bij de thuisploeg, terwijl de gastploeg juist een gang bijschakelt. Mede omdat verdediger Igor van der Leij zich nadrukkelijker met de aanval gaat bemoeien. Een solerende Joy Ekelhof stuit op de Leidse goalie. Eugene Vlierakkers raakt de buitenkant paal. En dat lichte veldoverwicht zet Twente dan pas in de slotminuten om tot klinkende munt. Een ver schot van Dennis Voorhuis belandt tot zijn grote vreugde via het lichaam van de keeper in het doel. En daarmee bepaalt hij de eindstand na 58.45 op 9-4.

Terug