Flyers dolblij met de beker

Bekerfinale - Flyers Heerenveen - Devils Nijmegen 5-2 (2020-01-15)

Tijdens de warming up vuurde Brandon Eden met een verbeten gezicht one-timers af op het lege doel. Daarna was het de beurt aan zijn aangever, Ritchie van Hulten, om te 'slappen'. Aan de andere kant waren Jasper Nordemann, Mark Hoekstra, Aldo van Aalderen en Trevor Petersen verslaafd aan de puck. Zij kregen maar niet genoeg van de warming up. Qua publiek waren er naar schatting slechts iets meer Nijmeegse fans t.o.v. de uit het verre Friesland aangereisde Flyers supporters. Na de dweilbeurt kwamen de mascottes van de teams met de beker tussen hen in het ijs op. En meteen hieven de Friese fans het albekende lied ‘het is stil aan de overkant’ aan. Ondertussen klonk meerdere malen de IIHF-hymne. En natuurlijk, toen allen op het ijs stonden, het Wilhelmus.

In de eerste minuut meteen twee schoten op doel door Nijmegen. Maar aan de andere kant bood Trevor Petersen Trevor Hunt een veel betere kans. Hunt’s one-timer ging via de vanghandschoen van goalie Deniz Mollen naast. Enige hilariteit ontstaat nadat Harley Verkroost na een face off een linesman onderuit schoffelt. Beide teams creëren zich goede kansen. Maar vooralsnog treffen de schoten van Jurryt Smid, Ronald Wurm, Oliver Pataky en Trevor Petersen geen doel. Dan een charging straf tegen Wessel Copier. Jan Jarabek ruimt meteen de puck op. Op de hele powerplay zou Heerenveen slechts tot één schot komen. Maar Deniz Mollen weerde Hunt's krachtige schot met zijn stick. Vaak zag je Petersen vanuit de hoek van de baan passen op de centraal geposteerde Trevor Hunt, die dan met een one-timer probeerde te scoren. Vanuit de hoek van de baan speelt Mark Nijland Pim van der Meulen in de slot aan. Pim schiet direct en scoort op 12.25 de 1-0. Aan de boarding vergrijpt Brent Janssen zich aan Nick de Jong. Wel powerplay van Nijmegen, maar niet dwingend. Flyers kreeg de beste kans toen zij shorthanded met drie man tegenover een enkele Nijmeegse verdediger, Kay Gielen, stonden. Uiteindelijk schoot Hunt, maar niet raak. Jan Jarabek probeert het dan maar van de blauwe lijn. Maar de blocker en vanghandschoen van Oosterwijk doen de puck klemvast in zijn bezit landen. Een verdekt schotje van Luke Zwartbol wordt vlak voor doel aangeraakt door Ritchie van Hulten. En de puck verdwijnt tussen de benen van Martijn in het doel voor de 1-1 gelijkmaker op 18.04. Een verassend doelpunt. Vlak voor tijd een straf tegen Oliver Pataky.

En die straf zou Nijmegen duur te staan komen in de tweede periode. Op de powerplay fungeert Lars den Edel als vierde aanvaller. Prompt krijgt hij de puck vanuit de hoek van de baan in de slot aangespeeld door Brent Janssen. En gewiekst scoort Lars de 2-1 na 20.24. Korte tijd later een checking to the head van Nick de Jong op Aldo van Aalderen. Dat levert Nick een major - en een persoonlijke tienminutenstraf op. Kai Willems zit de vijf minuten uit. Ronald Wurm probeert het dan alleen. Maar Deniz Mollen is het eindstation. Lang kan Heerenveen niet genieten van de powerplay, want meteen al mag Jasper Nordemann voor twee minuten brommen. Voor beide goals ontstaan hacheleke situaties. Maar Heerenveen scoort. Trevor Hunt, wiens baard als maar langer en voller wordt, bedient Trevor Petersen. Petersen markeert op 28.59 de 3-1. Met Jurryt Smid als grote animator probeert Nijmegen dan met verdubbelde kracht terug te komen. Maar na een diagonele pass van Petersen hoeft Juha Kiilholma alleen maar de puck in het lege doel te kaatsen. En het is 4-1 na 32.52. De nieuwe coach van Nijmegen, oud speler Ron Plamont, besluit dan meteen een time out te nemen. Dat stabiliseert de boel een beetje bij de Devils. Een bruuske aanval aan de boarding van Pipo Limnell op Ritchie van Hulten geeft de Geldersen nog meer lucht. Maar uit de draaiing schiet Raymond van der Schuit de puck via het lichaam van Hunt naast het doel. En op het nippertje kan het been van Martijn Oosterwijk een tip-in van Levi Houkes op een voorzet van Raymond van der Schuit onschadelijk maken. En al na 39 minuten zuivere speeltijd klinkt het eerste zegegezang van de Heerenveense fans.

In de slotperiode werpt Ritchie van Hulten zich manmoedig in een schot. Dat maakt dat Oliver Pataky kan ontsnappen. Maar hij schiet over het doel. Dan draait Jeffrey Melissant van de hoek van de baan naar de slot en schiet raak voor 4-2. Dat is na 42.26. genoeg tijd om nog terug te komen voor Nijmegen. Te meer daar Trevor Petersen te veel alleen probeert en Lars den Edel als zesde veldspeler op het ijs de strafbank mag opzoeken van arbiter Ramon Sterkens. Nadat de straf is afgelopen bejegent Juha Kiilholma Luke Zwartbol onheus. Dat leidt tot kansen voor Nijmegen voor o.a. Jurryt Smid, Nick de Jong en Jan Jarabek. Maar het heeft eigenlijk nog het meeste weg van een wanhoopsoffensief. Adam Bezak mag tweemaal achtereen aanlegen op het Nijmeeegse doel. Daarna doet Kay Gielen dat tweemaal. Beide goalies blijven overeind. Als Nijmegen dan nogmaals een powerplay heeft probeert Jeffrey Melissant het solo door het midden. Maar dat is gedoemd te stranden. Met nog meer dan twee minuten te gaan haalt Nijmegen zijn doelman naar de kant. Dan denkt Nijmegen dat het heeft gescoord. Het doel is echter wel van zijn plaats. Drie referees overleggen hevig en dan geven Martin de Wilde en Ramon Sterkens uiteindelijk een penalty shot. Jeffrey Melissant komt zwierig op het doel van Oosterwijk af, maar schiet naast. Als Juha Kiilholma dan vanuit het eigen verdedigingsvak in het lege doel scoort is het pleit beslechts, 5-2 na 58.32. Voordat het eindsignaal klinkt bestormen de Flyers al hun goalie.

Eeen mooie overwinning voor Heerenveen die Trevor Petersen tot Man-of-the-Match gekroond zien. Ik misgun het hem niet, maar voor mij was het Lars den Edel of Trevor Hunt. Ofg zelfs Jurryt Smid van de verliezende finalist. Goed samenspel en een homogeen, uitgewogen team bezorgden de dit seizoen ongemeen sterke Friezen de winst.

Terug