Tegenvoeters teruggewezen

IIHF U18 Women's World Championship, Division II, Group A: Nederland - AustraliŽ 2-0 (2020-01-26)

Wilma Olijhoek (IJshockey Nederland) vertelde:"Voor de wedstrijd Nederland tegen Chinese Taipeh (Taiwan) waren er ongeveer 750 toeschouwers. En het mooie was dat de aanhang ongeveer gelijk verdeeld was. We hadden de Taiwanese gemeenschap geÔnformeerd. En velen waren gekomen. En er was nog iets gisteren. Iets dat ik nog nooit heb meegemaakt. Voor iedereen was duidelijk dat AustraliŽ had gescoord. Voor de doelrechter, de linenwomen en iedereen was het duidelijk. Behalve voor de hoofdscheidsrechter. Daarop kwam de Australische coach het ijs op om haar te overtuigen van het feit dat er een doelpunt was gevallen. Uiteindelijk kende de arbiter de goal toe. Iedereen en alles uit Kazachstan keken op hun neus, maar de videobeelden staafden het feit dat het een geldig doelpunt was. En aanstaande dinsdag komt de ambassadeur van Kazachstan uit Den Haag om de wedfstrijd Nederland-Kazachstan bij te wonen." Voor de match tegen AustraliŽ koos coach Myrthe Martens weer voor doelvrouw Emma Fondse. De imposante Taylah Pearson was de startende keepster van de Aussies, die een kleine fanschare van zo'n 20 personen naar de wedstrijd hadden weten te trekken.

De jongedames staan aan de face off. Alle Australische speelsters rammen met hun stick tegen de boarding ter aanmoediging. Team Nederland komt goed uit de startblokken. Na een verdedigingsfout blijft de puck vrij voor goalie Pearson liggen. Fleur Kivits kan er net bij, maar ze kan het backhandschot niet van voldoende kracht voorzien. Enschede Lion ZoŽ Strijland schiet voorlangs. En pas na een minuut of drie het eerste schot op doel van onze tegenvoeters. Een schot van de blauwe lijn van nummer 8 Matilda Pethrick. Wat al gauw duidelijk is dat Nederland sterker aan de puck is en dat de speelsters sneller schaatsen dan hun Australische opponenten. Maar ook een powerplay helpt Nederland niet aan een doelpunt; Milly van Meerkerk schiet voorlangs. Net als de powerplay is afgelopen schiet Esther de Jong, de grote aanvallende animator, op doel. De puck valt voor de stick van Fleur Kivits, die meteen regeert en de puck tussen de benen van de doelvrouw door in het doel schiet, 1-0 na 8.26. De aanvalsgolven blijven beuken op het doel van AustraliŽ. Maar vooralsnog stuiten Milly, Kimberly Collard en Fleur Kivits de goed keepende doelvrouw Pearson. En enkele weet AustraliŽ uit te breken, maar dan is er nog altijd Aimee Seppenwolde die met haar uitstekende schaatstechniek en spelinzicht het gevaar kan keren. Esther de Jong maakt met de puck ene rondje om hte doel en passt op Fleur Kivits bij de verre linkerpaal. Met een simpele beweging deponeert Fleur de puck in het net voor de 2-0 (17.18). Daarna schept Team Nederland zich nog drie gouden kansen. Maar daaruit vallen geen doelpunten.

In het begin van de tweede periode heeft Kimberly Collard pech als haar schot via de lat over gaat. De Oranje leeuwinnen blijven de druk op het doel van Pearson opvoeren. Een aantal eerder genoemde speelsters, maar ook Luka Prooi, schieten net naast of vinden Pearson op hun weg. Ondanks dat het Australische doel van alle kanten onder vuur wordt genomen moet de solide keepende uitpakken met een geweldige redding om Courtney Mahonie van scoren af te houden. Vlak voor tijd lukt het ook ZoŽ Strijland niet om te scoren. Haar schot gaat via de arm van de keepster naast. In de tweede pauze loopt Nikki Sharp met een EHBO'er Rodekruis-medewerker naar de dokterspost. Even later draagt de Australische assistent-coach een andere Australische speelster naar de dokterspost. Alleen Sharp keert met een van pijn vertrokken gezicht terug naar de kleedkamer.

In de slotperiode speelt AustraliŽ met slechts vier verdedigsters. Estther de Jong schiet over en bij een solo van Aimee Seppenwolde blijft haar tweede inzet voor de paal liggen. Maar de Aussies worden gevaarlijker. Doelvrouwe Emma Fondse heeft in de slotperiode meer te doen dan in de voorafgaande twee perioden. Dat heeft ook te maken met het feit dat het Nederlandse spel iets minder verzorgd is. Maar soeverein plukt Emma iedere puck uit de lucht, danwel zet zij effectief haar stick of blocker in. Op 18.20 een time out van AustraliŽ. En dan vlak voor tijd haalt de coach goalie Pearson naar de kant. Dat alles om te scoren en daarmee een gunstiger uitgangspositie te hebben in het eindklassement. Maar in die laatste 15 seconden kunnen zij niets meer uitrichten. En Nederland krijgt geen kans om in het lege doel te scoren. Dus blijft het bij de 2-0. Een verdiend resultaat, waarmee de Oranje-dames zeer verguld zijn.

Tot beste speelsters worden gekozen Matilda Pethrick en de tweevoudige doelpuntenmaker Fleur Kivits. Overigens viel mij verdedigster Merel Slopsema ook op als koele en eficiŽnte verdedigster. En niemand kan natuurlijk om de klasbak Emma Fondse heen. Een supersnelle wedstrijd was het. Binnen twee uur heeft de wedstrijd zich voltrokken en zijn de ceremonies afgewerkt.

Terug