HIJS schudt met moeite de Devils af

BeNe League HIJS HOKIJ Den Haag - Devils Nijmegen 3-2 (N.V.) (2020-02-11)

Bij Den Haag afwezig de geschorste Donny van Musscher en natuurlijk nog de zieke doelman Tom Barendregt. JuliŽn van Nes acteerde als tweede doelman. Maar de aderlating was met name aan Nijmeegse kant. Jeffrey Melissant kon niet meedoen.

In het begin werd er voornamelijk hard geschaatst. Het spel ontvouwde zich zonder veel gevaar voor de beide doelen. Namens Nijmegen was het Harley Verkroost die enigszins gevaarlijk voor het Haagse doel opdook. Veel schoten werden in de kiem gesmoord. Zoals het keiharde schot van de blauwe lijn van Reinier Staats. Het schot 'spatte uiteen' op het been van Oliver Pataky, die zichtbaar even nodig had om te pijn te verbijten. Geleidelijk aan bouwde HIJS aan een licht overwicht. Maar Levi Boer knalde in kansrijke positie over en Zach Doerring maaide half over een goede pass van Doug Rose heen. Dan aan de andere kant een counter, met Levi Houkes aan de puck. En Houkes scoort vanaf de rechterflank in de verre hoek. 1-0 na 11.04. Met Devils goalie Deniz Mollen achter het doel met HIJS aanvoerder Alan van Bentem weet laatstgenoemde de puck te veroveren. Alan speelt meteen de puck in de slot op Jasper Kick, die dus een verlaten doel voor zich heeft. De situatie beschouwende lijkt Jasper te verbaasd om te reageren. HIJS dringt verder aan op de gelijkmaker. Via Alan van Bentem, Levi Boer, maar ook steeds weer via de jonge verdediger Bjorn Borgman, gaat de wedstrijd het 'zomeravondijshockey' ontstijgen. De druk op het Nijmeegse doel blijft aanhouden, totdat Marco Bommezijn Harley Verkoorst laat struikelen. Op de powerplay schiet Jurryt Smid over en sticht de Devils import Branden Eden gevaar voor het Haagse doel. Opvallend bij Nijmegen dat reguliere verdedigers Nick de Jong en Kay Gielen beiden als aanvaller opereren.

In het middendeel duurt het niet lang voordat de verdiende gelijkmaker valt. Marco Bommezijn voert op het doel af schaatsend de puck. Links van hem schaatst Mike van Oeveren. Een subtiel passje naar links. Een snel, laag schot van Van Oeveren en de meer dan uitstekend keepende Deniz Miollen is geklopt, 1-1 na 22.23. Korte tijd later geschutter voor het Nijmeegse doel. Twee verdedigers kijken naar de vrijliggende puck in de doelmond. Alan van Bentem reageert wel een schiet raak; 2-1 op 24.15. Daarna zorgt Deniz Mollen in de rest van de periode met zijn parades dat Nijmegen in de wedstrijd blijft. Achtereenvolgens doet hij inzetten van Stace van Bentem, Zach Doerring, Reinier Staats en Joey Oosterveld teniet.

In het slotdeel denkt Branden Eden dat hij uit een wrap-around heeft gescoord. Niets is minder waar. En de stormloop op het doel van Nijmegen gaat voort. Stef Overweg schiet via het lichaam van de goalie naast. Een machtig slapshot van Stace van Bentem pareert Deniz Mollen met een redding met zijn beenbeschermers. Zelfs met een man minder houdt de druk van HIJS aan. Maar dan een voorzet op Nick de Jong in de slot. Hij newemt de puck en en schiet geplaatst. En op 55.54 is het plots gelijk, 2-2. Kort daarna is Jan Jarabek dicht bij een doelpunt. Alleen ten koste van een straf weet Stef Overweg hem van scoren af te houden. Nijmegen neemt een time out: Een uitgelezen kans voor 'erop en erover'. Maar 15 seconden later moet diezelfde Jarabek zelf naar de strafbank en doet daarmee de mooie situatie voor Nijmegen teniet. Doug Rose probeert dan net voor tijd te scoren. Deniz Mollen grijpt wel achter zich, maar de puck belandde veilig achter het doel.

Een 2-2 stand en dat betekent overtime. Tien minuten drie tegen drie. Vanwege de straf tegen Nijmegen treedt HIJS aan met vier spelers: Joey Oosterveld, Bjorn Borgman, Zach Doerring en Doug Rose. Daartegenover stellen de Devils: Levi Houkes, Nick de Jong en Jurryt Smid. Oliver Pataky gaat voor de rechterbenedenhoek. Maar het been van doelman Brett Magnus is op tijd. Deniz Mollen weert schoten van Reinier Staats en Stijn Knoop af. Op 62.36 een high-sticking straf tegen Nick de Jong. Harley Verkroost voegt dan waarschijnlijk arbiter Niki de Herdt enige onwelvoeglijkheden toe. Want hij mag met een 'abuse of officials' ook in de strafbank plaatsnemen. En dus mag Den Haag ten strijde trekken met vijf tegen drie veldspelers. Een minuut en een seconde heeft HIJS nodig om het voordeel uit te buiten. Doug Rose, na een diagonale pass van Joey Oosterveld, brengt de wedstrijd tot een plotselinge dood, 3-2 na 63.37.

De gedecimeerde ploeg van Devils was er dichtbij, maar moest toch genoegen nemen met een enkele punt. De dubbele punten waren (terecht) voor Den Haag, dat in de jonge verdediger Bjorn Borgman zijn 'Man-of-the-Match' kende.

Terug