Heerenveen na explosief duel Nederlands kampioen.

Kampioenschap van Nederland Flyers Heerenveen - HIJS HOKIJ Den Haag 4-2 (2020-03-01)

Tijdens de warming-up waren beide ploegen gefocust op ijshockey. Terwijl de dweilmachine zijn werk deed waren er op het ijs nog een aantal spelers aanwezig. De discussie die op het ijs plaats vond leidde ertoe dat Jeremy ten Brink Dani van Schilt van het ijs duwde. En later sleurde een Hagenaar een Flyer van het ijs af. En toen was het knokken. Goed. Uiteindelijk bedaarden de gemoederen en startte de wedstrijd in een uitverkocht Thialf.

Opvallend dat HIJS meteen al een aantal keren het doel van Heerenveen onder vuur nam. Doug Rose schoot naast en Martijn Oosterwijk pareerde met zijn vanghandschoen een schot van Reinier Staats. Op een aanval van Flyers deelde Trevor Peterson een check uit, waarbij twee spelers van HIJS op het ijs vielen. Dat leverde op 1.46 tot een vechtpartij tussen Donny van Musscher en Juha Kiilholma. Martijn pareerde met zijn stick een schot van Alan van Bentem. Aan de andere kant van de baan pakte Lars den Edel Bjorn Borgman hard aan. Joey Oosterveld en Lars den Edel gingen daarop met elkaar op de vuist. Triomfantelijk kwam Lars uit het gevecht. Joey Oosterveld kreeg 4 plus 10 minuten straf. Lars zelfs 4 plus tien voor roughing en 2 plus 10 voor boarding. Die tweemaal tien minuten straf betekende natuurlijk dat hij naar de kleedkamer kon vertrekken. Op weg daarnaar toe sloeg hij uit woede zijn stick kapot in de catacomben. Vervolgens een slashing van Stijn Knoop op Trevor Petersen. Pas daarna volgen er eerste schoten op doel door de Flyers. Adam Bezak's schot belandt op de legguard en de inzet van Trevor Petersen belandt in de vanghandschoen van Brett Magnus. Dan vergrijpt Thomas Roosendaal zich aan Brent Janssen. Heerenveen zet een goed powerplay op, totdat Stace van Bentem een pass aan de blauwe lijn onderschept. Bliksemsnel schaats hij op het doel af en geeft Martijn geen kans en scoort knap, 0-1 na 12.14. Even later, nog steeds shorthanded, mist Justin Evers het open doel. Trevor Hunt biedt Adam Bezak een mooie kans. Maar bij de verre paal staand heeft Adam één actie teveel nodig om af te vuren en de duikende Magnus redt. Met Donny van Musscher in de strafbank voor roughing schiet Hunt tegen de boarding. Trevor Petersen schuift de terugspringende puck onder de Haagse doelman het net in, 1-1 na 18.09. Een powerplay doelpunt.

In de tweede periode schaatst Donny van Musscher op de linkerflank met de puck het aanvalsvak in. Donny loert op medespelers, vindt die niet en schiet vanuit de pols scherp in de rechterbovenhoek voor de verrassende 1-2 (20.27). Een duikende Brent Janssen kan dan net niet de puck een laatste zetje over de doellijn geven nadat de puck op een schot van Juha Kiilholma vrij voor de doellijn ligt. En zo zijn er aan beide zijden kansen, mede doordaat regelmatig een speler de strafbank moet opzoeken. Zo ook Mark Nijland na een cross check, waarop het publiek zeer boos reageerde. En verbaal aan scheidsrechter Martin de Wilde duidelijk maakte dat men het er niet mee eens was. Maar HIJS profiteerde niet en het was Adam Bezak die tweemaal een kans kreeg. Later trok Trevor Hunt aan de noodrem (hooking) om de doorgebroken Justin Evers te stoppen. De scheidsrechters gaven een penalty shot. Glansvol pareerde Martijn Oosterwijk de inzet van Justin Evers. Waarna Martijn veel bijval van het publiek ten deel vier. "Dank je Martijn", riepen stemmen uit het publiek. Kort voor tijd nog twee goede kansen voor Den Haag. Stace van Bentem schoot tegen de buitenkant van het doel en de puck bleef na een schot van Levi Boer achter de Heerenveense doelman liggen. Gelukkig waren de Flyers-verdedigers alert.

In het derde deel al snel een straf wegens high-sticking van Alan van Bentem. Een schot van Pippo Limnell Finocchiaro weert Magnus af. Maar een solo van Trevor Petersen is hem te machtig. Op de linkerflank de puck voerend schaatst Trevor buiten om en scoort met een backhander in de verre bovenhoek, 2-2 na 42.40. Een powerplay doelpunt. Een verrassend polsschot van de linkerflank en het rubber, komend van de stick van Mark Nijland, verdwijnt in de korte hoek voor 3-2 (47.19). Killholma krijgt dan een enorme kans. Hij zet een 1-2tje op met Brent Janssen. Magnus is dan uitgespeeld. Maar de uitgestoken sticks van de Haagse verdedigers voorkomen dat de Fin in het verlaten deel van het net scoort. Dan met zo'n vier en een halve minuut te gaan raakt Doug Rose slechts het ijzerwerk. Aan de andere kant schiet Trevor Hunt de puack van net over de rode lijn in het door Magnus verlaten doel voor de genadeklap, 4-2 na 59.27. Donny van Musscher gaat dan eerst met Trevor Petersen en daarna Juha Kiilholma op de vuist. Voor de laatste face-off verschijnen dan ook Kenny Welles en Dennis Sikma op het ijs. En kort daarna barst het feest los. Flyers Heerenveen is kampioen van Nederland.
Waarom? Heerenveen is beter op de powerplay dan HIJS en niet geheel onbelangrijk de aanvalsleider van de Friezen: Trevor Petersen. Een man die schier in zijn eentje een wedstrijd kan beslissen.

Terug