Verrasende winst Amsterdam in Eindhoven

Finale Play Offs Eerste Divisie Wedstrijd 1 Kemphanen Eindhoven - Amsterdam Tigers 3-8 (2020-03-07)

Eindhoven moest het stellen zonder Kayo van Zoest en Joey Beeren. Amsterdam met een volle bank, waaronder tweemaal Pohlman en driemaal Van Duin. Vooraf had ik een spannend duel voorzien van twee ploegen die tegen elkaar opgewasssen zouden zijn. Maar dat liep anders. Wel een mooie publieke opkomst voor dit duel. Meer dan 1100 toeschouwers op de tribunes.

Een furieus begin van de wedstrijd. Van alle kanten schoten de Eindhovenaren op doel. Koen Bakker zag zijn inzet van de blauwe lijn gekeerd door de stick van doelman Jaily Missler. De deflectie van Damian Kluijtmans op een schot van diezelfde Bakker ging net over. Een volgend schot van Damian ging via de keeper over. Evenals het schot van de blauwe lijn van Arthur van den Hout. En meteen ook al een straf tegen James Mercer. Maar op de powerplay verspeelt een Kemphaan de puck aan Zeb van Duin. Solo gaat hij richting het Eindhovense doel en scoort met een backhander in de verre hoek, 0-1 na 2.52. En dat op de eerste Amsterdamse aanval. Een shorthanded goal. Dat doelpunt geeft Amsterdam vleugels, mede door een hooking straf tegen Damian Kluitmans, die Luca van de Gebugten 'aanpakte'. Hachelijke situaties voor het doel van Mike Beeren, maar geen doelpunten. Dan krijgt Eindhoven een buitenkans geboden. Ramon Sterkens fluit af voor te veel spelers op het ijs van de ploeg van coach Ondrej Kratky. Zeb van Duin zit de straf uit. Maar kort daarop laat Arthur van den Hout Ivan Muso struikelen en de ploegen zijn weer van gelijke sterkte. Dan een schot van James Mercer. Zoals menig maal daarvoor gefetMike Beeren een rebound weg. Wie anders dan de 48-jarige John Versteeg staat op de juiste plek om met een backhander de puck tegen de touwen te werken? En het is 0-2 na 11.32. Iets meer dan een minuut later een straf tegen de Kemphanen sterspeler Rastislav Veres. Wegens tripping en cross checking van één van de twee Pohlmannetjes. Vijftien seconden later heeft Lance van Duin de puck achter de Eindhovense sluitpost gewerkt, 0-3 (12.47). Doelman Mike Beeren wordt daarop voor roughing bestraft, maar zonder nadelige gevolgen. Overigens zat Olaf Schöningh de straf uit. Nadat Mike Verschuren, Ricky van den Boom en Willem Gloudemans vijf Amsterdammers in toom hebbebn gehouden komt Rastislav Veres van de strafbank. Van den Boom lanceert meteen Veres, die door de benen van Missler shorthanded scoort, 1-3 op 15.00. Als een puck boven zijn doel hoog in de lucht springt treedt Koen Bakker op als op als doelman. Hij grijpt de puck met zijn handschoen. De arbiters geven meteen aan: penalty shot. Ivan Muso komt daarvoor het ijs op. Maar uiteindelijk is het toch John Versteeg die aantreedt en mist.

In de tweede periode meteen al zorgen om Rastislav Veres. Hij heeft een klap op zijn linkerpols gekregen. Een ijsblok doet wonderen. Meteen uit de door Ivan Muso genomen face off komt de puck bij Donny Pohlman, die met een one-timer scoort, 1-4 (23.14). Nadat zowel Rastislav veres als Sam Denis met hun schoten Missler niet wisten te bedwingen moeten tegelijkertijd Mike Verschuren en Arthur van den Hout op de strafbank plaatsnemen. Rastislav Veres, Damian Kluijtmans en Ricky van den Boom nemen het op tegen Zeb van Duin, Donny Pohlman, Ivan Musso, James Mercer en Tobias Kathan. Eindhoven blijft echter redelijk eenvoudig overeind. Bij vijf tegen vijf wel een gevaarlijke aanval van de Amsterdammers. John Versteeg ziet zijn inzet nog gekeerd, maar voor open doel kan Calvin Pohlman niet missen, 1-5 (31.17). En beide Pohlmannen hebben gescoord. De gemoederen lopen weer hoog op. En op een gegeven moment zitten van beide teams drie man op de strafbank. Een machtig schot van Willem Gloudemans van de rechterflank ketst af op de verre paal. En Mike Verschuren schiet naast. Tigers hebben meer geluk. Sam van Duin schiet en - volgens mmij - via twee sticks van Eindhovenaren verdwijnt de puck achter Beeren, 1-6 (37.32). En daarmee heeft ook Van Duin nummer drie gescoord. In de tegenaanval scoort Rastislav Veres zijn doelpunt nummer twee, 2-6 (37.45). Dan verschijnt ook Kemphanen verdedigster Michelle Noë op het ijs. Achter het Amsterdamse doel wordt Rastislav Veres hard aangepakt. Arthur van den Hout, die opkomt voor de aanvalsleider, laat zijn vuisten spreken en kan vertrekken met een matchstraf. Ondertussen ligt Rastislav krimpend van de pijn gevloerd op het ijs. Na minuten glijdt hij, ondersteund door twee EHBO'ers, op zijn rechterbeen van het ijs. Mijn gedachte daarbij: Die zien we niet meer terug.

In het derde deel zien we Rastislav Veres toch weer op het ijs! Sam Denis zit de vijf minuten straf tegen Van den Hout uit. Maar door slecht powerplay van Amsterdam en een gemiste kans voor open doel voor Calvin Pohlman blijft de stand 2-6. John Versteeg verandert een schot van Sam van Duin van richting. En het is 2-7. Maar dan is er al 49.22 gespeeld. Op de powerplay pegelt Michael Mackie-Kwist een schot van de blauwe lijn achter Beeren. En na 50.10 is het 2-8. De Amsterdamse fans scanderen: Tien, tien, tien! Op 51.15 een dubbele minor tegen Ricky van den Boom. Maar in plaats van de samenwerking op te zoeken proberen de Amsterdammers het solo. Met andere woorden de Tigers komen niet tot een effectief powerplay. Op 56.22 een tripping (2 min.) en checking to the head (2+10) straf tegen Branko Dijstelbloem. Daarop gaat een gefrustreerde (zoals de gehele Eindhovense ploeg) Niek Clermonts los op de arbiters. Ook hij mag met een match penalty vertrekken. Op de tribunes grijpt Nico van Galen Last in door de Eindhovense supporters uit het vak van de Amsterdamse fans te dirigeren. Omdat er ook aan Amsterdamse kant straffen vallen is het op het veld drie tegen drie. Met veel volharding probeert Mike Verschuren er nog een derde treffer uit te persen. Nadat hij eerst 'shortside' slechts de paal weet te raken lukt het hem toch om na een aantal pogingen de puck in de korte hoek te werken, 3-8 na 59.18.

Was Amsterdam Tigers nu zo geweldig? Nou eigenlijk niet. Maar de Eindhovenaren wisten hun frustraties niet in bedwang te houden en bovendien hadden de Tigers met hun schoten meer geluk. En met Jaimy Missler een sterk acterende doelman.