Vrouwen Interland Nederland-Italië 0-3

Nederlandse dames laten zich het kaas van het brood eten in vijf minuten tijdens de tweede periode (2021-08-28)

Na de warming-up buiten richten de Nederlandse dames hun schreden naar de hoofdingang van de ijshal. Daarbij passeert Nadia Zijlstra haar familie. Nadia:"Ik mag niet naar jullie toekomen, hoor." Dat weten we is het prompte antwoord van de familie.

Binnen zie ik dat Oranje op volle oorlogssterkte is:
20	Nadia Zijlstra	G
25	Eline Gabriele	G
4	Kayleigh Hamers	V
7	Emily Even	V
12	Roos Karst	V
13	Britt Wortel	V
16	Michelle Noë	V
18	Michelle van Ooijen V
21	Mandy Flink	V
23	Hilde Huisman	V
2	Glynis Barton	A
3	Larissa Haverkorn van Rijsewijk A
5	Marée Dijkema	A
6	Isabelle Schollaardt A
8	Savine Wielenga	A (C)
9	Bieke van Nes	A
10	Julie Zwarthoed	A
11	Nicky Tjin-A-Ton A
14	Esther de Jong	A
19	Zoë Barbier	A 

Na de nationale hymnes, waarbij me opvalt dat de Italiaanse dames luidkeels het volkslied meezingen, neemt Ijshockey Nederland voorzitter Jan Hopstaken de microfoon. Jan richt het woord tot assistent-bondscoach Nancy van der Linden:"Nancy, er was nog niet eerder een goede gelegenheid voor de huldiging. Maar zo'n eerste interland is een passende gelegenheid. Nancy, hierbij je oorkonde en het speldje, dat ik je zal opspelden, horende bij het benoemen tot Lid van Verdienste. Voor je jarenlange inzet voor het ijshockey."

De startende formatie Dijkema-Wielenga-Zwarthoed; Huisman-Even; Zijlstra stelde zich op voor de openings face off. En toen kon het geweld losbarsten. Savine Wielenga leidde een drukperiode in met een schotje. Ook Bieke van Nes deed van zich spreken met gevaarlijke schoten. Na zo'n vijf minuten kwamen de Italiaanse dames beter in hun spel en hielden de teams elkaar qua kansen in evenwicht. M.a.w. startende doelvrouw Nadia Zijlstra moest zo af en toe handelend optreden, o.a. met een poke check om een vanachter het doel komende Italiaanse de puck te ontnemen. De mooiste kans kreeg echter Kayleigh Hamers, die bij een aanval op links zich aan de rechterkant had vrij gespeeld. Ze werd prompt met een diagonale pass bediend, maar kon met haar schot de Italiaanse doelvrouw niet bedwingen.

In de tweede periode meteen weer een kans voor Kayleigh. Nicky Tjin-A-Ton wint een face off in het aanvalsvak. Kayleigh schiet, maar via de vanghandschoen van de keepster gaat het projectiel naast het doel. Dan krijgt Team Nederland een powerplay. Die is helaas niet overtuigend. Wel een paar schoten op doel - van de blauwe lijn van Michelle Noë en een schot over het doel van Marée Dijkema - maar geen doelpunten. Dan een tripping straf tegen diezelfde Marée Dijkema. Al na 22 seconden ligt de puck achter Nadia, 0-1 (33.53). Meteen daarna een snelle aanval van de Italiaanse dames. Anticiperend op een schot duikt Nadia naar voren op haar buik. Alleen het schot kwam niet. De Italiaanse aanvalster kon vervolgens simpel scoren met een backhander, 0-2 (34.38). Dat is het teken voor bondscoach Joep Franke om een Time Out te nemen. Maar dat mocht niet baten. Na een scherpe voorzet voor het doel ligt op 38.32 de puck voor de derde maal achter mevrouw Zijlstra, 0-3.

Nadat bij de Italiaanse dames er halverwege de wedstrijd een goaliewissel was volgt die voor Nederland voor periode drie. Eline Gabriele maakt haar opwachting. En zijn moet meteen handelend optreden. Een Italiaanse inzet dwingt haar tot een zeer fraaie redding. Dicht bij het doel staand schiet Emily Even tegen de ijzeren zijkant van het doel. Maar Nederland kon het tij niet meer keren. Terwijl zij moedig stand hielden bij een tweede straf. Zonder kleerscheuren kwamen zij de twee minuten tripping straf (57.00) tegen Kayleigh Hamers door. Het bleef dus bij 0-3.
Overigens zag ik Esther de Jong in de eerste aanvalslijn opduiken in deze slotperiode.

Veel ontlopen deden de twee ploegen elkaar niet. Maar je moet natuurlijk wel scoren. En aan dat scorend vermogen ontbrak het aan alle kanten deze middag bij Oranje. Overigens werd de wedstrijd gevolgd door zo'n 100 betalende toechouwers. Pers Officier Joep Meijsen vertelde dat het verenigingsbestuur bijzonder tevreden was met die opkomst. Echter, in mijn naïviteit had ik een veel grotere opkomst verwacht. Zeker na anderhalf jaar zonder live ijshockey. Een hele 'Durststrecke' zoals de Duitsers dat zo mooi kunnen verwoorden.
Trouwnes. Wat mij verder opviel was het fysieke spel van de Oranje dames. Joep:"Ja, de scheidsrechters lieten veel toe. Maar dat moet anders met het oog op het Olympisch Kwalificatie Toernooi in Polen. Want daar komen ze met deze spelstijl niet weg."

Terug