De mysterieuze nummer 19

Tweede Divisie - GIJS Groningen 2 - Amsterdam HCA Tigers 6-5 (2021-10-31)

Stipt om 17.30 uur klonk de sirene voor het einde van het kunstschaatsuur. De elektrische Olympia dweilmachine verscheen op het ijs. Daarna stapten de Amsterdammers als eersten het ijs op voor een korte warming-up. Ster Josh Prudden ontbreekt. Dan betreden de GIJSsies het ijs. Mocht ik niet beter weten dan zou ik denken dat ik bij een wedstrijd van GIJS 1 op de tribune zit. Zo veel ex-eerste teamspelers en ditmaal ook nog inclusief Daan van Fessem. Naast Rodney en Kevin Kuiper, Kenneth Keijzer, 'good old' Ricardo Dijkema, doelman Tom Korte etc. HCA treedt aan met een mysterieuze nummer 19. Is het hele team in een fraai Amsterdam shirt gehuld, deze speler loopt op in een shirt van de San José Sharks. Een iets lichtere variant van de kleur van de echte Amsterdamse shirts.

Eeen furieus begin van Groningen. Op 18 seconden al een furieus schot van Robert Eefting. Abram Schermer krijgt de puck hoog tegen het lichaam en blijft enige tijd beduusd op het ijs liggen. De tweede lijn van Amsterdam komt op het ijs. En wie is daar present? Niemand minder dan Josh Prudden! De voormalige topscorer van de Tilburg Trappers (uit de Eredivisietijd). Danny Kerstholt neemt het dan op tegen vier Amsterdammers. Hij slalomt om alle spelers heen, maar stuit op goalie Schermer. Na het luwen van het openingsoffensief van GIJS ontplooit Amsterdam ook offensieve acties. Dat gaat dan met name via Thomas Woods en Josh Prudden. Op 5.50 verdwijnt Kenneth Keijzer naar de strafbank. Twee minuten voor tripping. Thomas Woods probeert het solo, maar Tom Korte redt. Op 8.58 de volgende straf tegen GIJS. Mike Hoonebeeke werd betrapt op interference. Jason Roberton schiet op doel. Robert Balmer deflecteert de puck. Helaas voor de Amsterdammers net naast. Dan een tweede powerplay voor GIJS 2, als Tymen Ambrosius de stick van een Groninger vasthoudt. Maar Thomas Woods krijgt de eerste kans. Wederom een fraaie redding van Tom Korte. Maar dan lanceert verdediger Rodney Kuiper aanvaller Kevin Kuiper. Kevin gaat recht op het doel af en scoort via de five hole, 1-0 na 11.02. Peter Comstock, staand bij de verre paal ontvangt ene mooie pass, maar zijn schot gaat via Tom Korte naast. Inmiddels is ook Izaak Dekker van HCA gearriveerd. Hij draagt het shirt van doelman Schermer met de 1 achter de 9 afgeplakt. Aan de andere kant schiet Robert Eefting snoeihard van de rechterflank. Tussen arm en lichaam van Abram Schermer door glijdt de puck tergend langzaam in het doel voor 2-0 (13.42). Met Linze van der Meer in de strafbank lukt Kevin Kuiper een shorthander, wederom five hole. En dan is het na 14.58 3-0. Mike Hoonebeeke probeert het dan met een krachtschot van rechts. Maar Abram Schermer blijft overeind. Dan opeens een van rechts in de slot schaatsende Robert Balmer, die met een backhander tekent voor het eerste Amsterdamse doelpunt, 3-1 na 17.23. Een bevrijdend gejuich gaat door de hoofdstedelijke ploeg. Thomas Woods probeert dan door te drukken, maar vindt Tom Korte op zijn weg.

In de tweede periode geeft één van de twee scheidsrechters aan dat Amsterdam met teveel spelers op het ijs stond. Maar na een gesprek met Josh Prudden volgt er geen straf. Tom Korte moet tweemaal krachtdadig optreden op een inzet van nummer 19 en daarna op een polschot van Josh Prudden. Maar het doelpunt valt aan de andere kant. Aaangespeeld in de slot door Kenneth Keijzer vindt Rodney Kuiper de verre hoek, 4-1 op 24.25. De wezelvlugge Thomas Woods doet zich dan steeds meer gelden. Robert Balmer deflecteert zijn schot naast. Maar als Thomas vanachter de doellijn tegen de goalie schiet verdwijnt de puck voor 4-2 in het net (30.08). Wat later claimt Tymen Ambrosius dat hij in de rechterbovenhoek heeft gescoord. Hij gesticulerent druk en wijst de scheidsrechter de plek in het achternet aan van waaruit de puck uit het doel terugkaatste. Maar de scheidsrechter wil er niet aan en beslist: geen doelpunt. Met GIJS speler-coach Ronald Bockhoudt in de strafbank verspeelt de Amsterdamse verdediger Bratosz Krzyzanowski de puck aan Kenneth Keijzer. Alleen op Schermer afgaand weet hij echter de Amsterdamse goalie niet te bedwingen.

In de derde periode soleert Thomas Woods van eind tot eind en geeft Korte het nakijken, 4-3 (41.45). Even later (op 42.25) lukt hem de dubbel, 4-4 gelijk. Eeen paar miniuten later een foute pass van Dijkema. Thomas Woods onderschept de puck en bedient Jair de Paauw. En met enig geluk kaatst de puck via hem in het doel voor 4-5 (46.03). Voor het eerst is HCA de leidende partij. Jeremias Nerad brengt dan Rodney Kuiper ten val. Op de powerplay poeiert Rodney Kuiper vanaf de blauwe lijn de puck in het doel. En op 49.23 is het weer gelijk (5-5). In kansrijke positie probeert Tymen Ambrosius op doel te schieten. Een holding van Linze van der Meer voorkomt erger voor GIJS. Maar dus wel powerplay voor Amsterdam. Een schot van Robert Balmer gaat naast. En meteen nadat GIJS weer compleet is verspeelt Jason Robertson in zijn eigen defensievak de puck aan Kevin Kuiper. Zonder aarzeling passt hij op Danny Kerstholt in de slot. Die met een subtiele beweging de puck in het doel deflecteert, 6-5 (52.00). Amstredam haalt alles uit de kast om de gelijkmaker af te dwingen. Op 59.25 stapt goalie Abram Schermer van het ijs voor de zesde veldspeler. GIJS komt onder druk door schoten van Petr Haloun en Jeremias Nerad. Maar doelman Tom Korte redt de zege. En Melvin Huisman cums suis winnen nipt.

Wat aanvankelijk een gemakkelijke match leek voor de GIJSsies van Stephan Polnaya en de zijnen ontpopte zich tot een strijd op het scherpst van de snede. Want Bob Schut en zijn makkers ontpopten zich als een geduchte tegenstander. En wie bleek achteraf de mysterieuze nummer 19 van Amsterdam in het San José Sharks shirt? Dat was Vincent de Braak!

Terug