Being Paul Vincent

Derde Divisie - Leiden Islanders - Alcmaria Flames 4-12 (2021-11-07)

17 tegen 10 is het. Zeventien Islanders tegen 10 Flames. Grote afwezige bij Leiden: Sven Karlsson. Maar natuurlijk wel present Felix Feid en Laurens Staats en met Sabrina Pas als verdedigster. En ook aanvaller Harald Paul. Thomas Joosse staat voor de thuisploeg in het doel. Bij de Flames Thom Deerenburg. Daar staat in de verdediging de bebrilde verdediger Benny Kielman, ex-Leiden. Maar de ex-Leiden speler Maris Cakovs ontbreekt bij de ploeg van bench-coach Henk-Jan Pranger. Wel aanwezig de ex-Hoorn spelers Duncan Kolk, Alphonso Grau en Antonio en Lorenzo Jongejan. En natuurlijk de sinds september 2020 onder contract staande trainer, (jeugd)coach en speler Paul Vincent. Voorheen coach bij de Liège Bulldogs. Pas later begreep ik dat de speler met de nummer 8 bij Alkmaar niet de de naamdrager van het shirt (Dennis Zijlstra) is maar Joonas Klemetsö!

Leiden wint de eerste face off. Maar verliest de puck. Maar na een foutieve pass onderschept Andrej Verity de puck en geeft van achter de doellijn voor op Alexandre Orcutt in de slot. Na 16 seconden staat de 1-0 op het scorebord. Op aangeven van Bas Brons schiet Paul Vincent voor het eerste maal op doel. Hij scoort meteen de gelijkmaker, 1-1 (1.07). Een tripping straf tegen Harald Paul leidt de 1-2 in. Joonas Klemetsö was de maker van het powerplay doelpunt. En met zijn derde schot op doel schiet Paul Vincent voor de tweede maal raak, 1-3 na 7.11. Leiden heeft daarop geluk dat het Leidse arbiter duo de zes veldspelers van de Islanders over het hoofd ziet. Verwoed probeert Leiden de aansluiting te zoeken, maar Laurens Staats schiet voorlangs. En het verdekte schot van Roy van Leeuwen gaat net naast. Een slapshot van Dax Roelofsen van de rechterflank zoeft langs de Leidse goalie het net in, 1-4 na 15.07.

Meteen in de tweede periode weer een vroege goal van Leiden. Ditmaal haalde Harald Paul de trekker over, 2-4 na 20.29. Direct daarna geeft Paul Vincent een backhand flip passje op Dax Roelofsen, die simpel in de verre hoek kan scoren voor 2-5 (21.00). Lorenzo Jongajan brengt dan Alexandre Orcutt wederrechtelijk ten val. Laurens Staats ziet zijn inzet via de vanghandschoen van goalie Deerenburg over het doel gaan. Maar op diezelfde powerplay lukt Bas Gerritsen alsnog de 3-5 (25.12). Met de kerende post schiet Dax Roelofsen de puck in het net van Joosse voor 3-6 (25.45). Na een off side call van de scheidrechters ontstaat een hevige discussie op het ijs, want de Alkmaarders reden niet off side. Maar uiteindelijk wordt de face off gebnomen in het aanvalsvak van Alkmaar. Met Bas Gerritsen in de strafbank - overigens is er geen sprake van een bank; de uitgewezen spelers hangen tegen de boarding - geeft Paul Vincent voor op Joonas Klemtsö, die de puck in de lege (verre) helft van het doel mikt. 3-7 (29.16). Een boarding van Lorenzo Jongejan op Bas Gerritsen. Paul Vincent onderschept een foutieve pass van Ferry Bodijn en scoort beheerst een shorthander, 3-8 (31.57). Een schot na een mooie actie van Bart Hoogeveen stuit af op de blocker van Thom Deerenburg. Aan de andere kant applaus van zijn teamgenoten als Thomas Joosse een zeker lijkend doelpunt voorkomt. Tot slot een schot van Lorenzo Jongejan. De legguard van Joosse vertraagt de snelheid van de puck die langzaam onder het been van hem in het doel glijdt. Meteen daarop klinkt het signaal voor het einde van de periode. De scheidsrechter schaatst op de official scorer af en gebaart: geen goal. Waarom? Geen idee. Maar ik vermoed dat het doel was verschoven.

Aan het begin van de derde periode gaat Paul Vincent alleen op de keeper af. Met een schot tussen zijn eigen benen door verschalkt hij de Leidse goalie voor3-9 (41.37). Naast mij op de tribune verzucht een Leidse supporter:"Waarom stoppen ze die man niet gewoon?" Welnu ook al is hij 46 jaar Paul kan met zijn geweldige stickhandling nog iedere tegenstander op de vierkante millimeter uitspelen. En daarnaast bezit hij een fluïde schaatstechniek, waarbij het lijkt alsof hij zonder enkele inspanning over het ijs propelt. En ten derde bezit hij een positiespel als geen ander. Dat alleen al leverde hem drie doelpunten op. Met Bas Brons en Dax Roelofsen in de strafbank heeft Leiden 21 seconden twee man meer op het ijs. Het scherpe schot van Bart Hoogeveen is echter het prooi van de Alkmaarse doelman. En na een solo scoort Vincent de 3-10 (47.27). En dan weer een open doekte voor doelman Joosse als twee Alkmaarders alleen voor hem beiden mogen aanleggen. Thomas pareert sensationeel. Maar hij kan het zesde doelpunt van Paul Vincent - voor 3-11 (56.03) - niet voorkomen. Als 17 secondne later Paul dan voor twee minuten moet brommen volgt er een discussie, waarbij één van de Alkmaarders de scheidsrechter toevoegt:"Serieus, je bent partijdig." Als kort na elkaar Alexandre Orcutt en Pascal van Roosmalen, die de solerende Lorenzo Jongejan 'aanpakte', naar de strafbank moeten staat Leiden met drie tegenover vijf veldspelers. Dan komt echter het gouden moment van Laurens Staats. Hij geeft het hele Alkmaarse team het nakijken en scoort sensationeel 4-11 (59.00; SH2). Nog steeds shorthanded lukt hem echter dat niet een tweede maal. Het laatste woord is aan de bezoekers. Twee seconden voor tijd tekent Alphonso Grau voor de 4-12 eindstand. IJshockey avond in Leiden. Het was weer een mooi spektakel. Waarvan helaas maar 11 toeschouwers getuige waren.

Terug