Venijnige Bulldogs bijten de panters inde staart

BeNe League - Zoetermeer Panters - Luik Bulldogs 5-6 NV (2022-01-29)

Thuisploeg Zoetermeer heeft een opmerkelijke debutant, namelijk Pascal van de Velde. De routinier, 38 inmiddels, had al seizoenen geleden afscheid genomen van Panters 1. Maar de afgelopen tijd had Pascal een paar keer meegetraind met de selectie. En dat was kennelijk goed bevallen. Majeure problemen bij Luik. Aanvoerder en topverdediger Jordan Paulus was er niet bij, evenals de import Mitchell Cook. En dat scheelt een slok op een borrel. Bryan Henry nam de honneurs waar als aanvoerder.

Meteen al gevaar voor het Panters doel. Maar op een pass van Alexandre Bremer glijdt Yoren de Smet de puck net langs de (verkeerde kant van de) linkerpaal. Soconden daarna doet Thomas Borgman van zich spreken. Zijn schot gaat echter over het doel heen. Vanaf de blauwe lijn schiet Bas Tammerijn. Troy Passingham geeft ene rebound weg. Via Dean Versteeg lukt Attila Birke, de jonge Hongaar en ex-jeugdinternational, de 1-0 na 4.21. Iets meer dan een minuut later slasht Bas Tammerijn Levi Smeets. Op de powerplay lanceert Boet van Gestel een kanonskogel op doel. Een fraaie stick save is de reactie van de Zoetermeerse doelman Tomislav Hrelja. Meer weet Luik niet klaar te maken. Vervolgens twee straffen tegen de Luikse ploeg, tegen respectievelijk Quentin Bollen en Alexandre Bremer. De eerste powerplay verloopt niet enerverend. Wel weten Bryan Henry en Bryan Kolodziejckyk gevaarlijk, maar niet doeltreffende, voor het Panters doel te verschijnen. De tweede powerplay verloopt beter voor de Panters. Een diagonale pass van Michael van Rijswijk op de op rechts geposteerde Harley Verkroost, die prompt met een one-timer de score naar 2-0 verhoogt (12.59). Scheidsrechter Adler Steenstra keurt daarna ene doelpunt van Luik af; high sticking. Gert-Jan Hayes projecteert dan de replay op een groot scherm. Dat overtuigd de Luikse fractie des te meer dat het gaat om een geldig doelpunt. Maar de arbiter is niet te vermurwen. Quentin Bollen en Alexandre Bremer nemen daarna het Zoetermeerse doel op de korrel. Hrelja blijft overeind.

In de tweede periode heeft de meest geroutineerde Luikse verdediger, Michael Distate, slechts tien seconden nodig om tegen een holding straf op te lopen. Panters profiteren niet, maar als Mike Collard doorgeeft aan Thomas Borgman valt de 3-0 alsnog. Thomas schaats de slot en kiest zorgvuldig zijn doel en scoort na 24.42. Boet van Gestel neemt dan Giancarlo van Ulsen te grazen. Maar de Luikenaren slepen er shorthanded een Zoetermeerse straf uit. Joy Turpijn tripte Bryan Henry. Na de uitsluiting van Tobie Collard heeft Luik 8 seconden twee man meer op het ijs. Maar bij vijf tegen vijf schiet Tobie Collard op doel en Harley Verkroost scoort prompt de 4-0 (32.26). Dan een fatale fout van Panters' kapitein Ferenc Kocsis. Aan de blauwe lijn wil hij de puck diagonaal langs Alexandre Bremer passen. Dat had Ferenc niet moeten doen. Alexandre onderschept de puck en stormt alleen op doel af. En natuurlijk scoort Bremer, zoals gewoonlijk (4-1 na 35.41). Zoetermeer laat zich hierdoor echter niet van de wijs brengen.

In de slotperiode lijkt het bij vijf tegen vijf wel minuten lange powerplay van Zoetermeer. De Bulldogs komen schier hun verdedigingsvak niet meer uit. Harley Verkroost kan dan op 41.30 zijn hattrick voltooien (5-1). En Zoetermeer gaat door. Pasingham moet wonderreddingen verirchten om Joy Turpijn en Jesse Knoop van scoren af te houden. Maar dan opeens zijn de twee Bryan's er vandoor. Bryan Henry schiet op doel en Bryan Kolodziejczyk deflecteert. Resultaat? De 5-2 na 44.50. Een schot van Andy Kolodziejczyk en Levi Smeets duwt de puck achter Hrelja tegen de touwen. En het is 5-3 (45.13). Een weer schiet Bryan Henry op doel en weer deflecteert Bryan Kolodziejczyk de puck in het net. Dan is er op 48.20 nog maar één doelpunt verschil: 5-4. Luik blijft aandringen ook als Michael Distate voor elbowing (op Pascal van de Velde) naar de strafbank moet. Shorthanded schiet Boet van Gestel op de linkerpaal. Een break van Bryan Henry en Yoren de Smet scoort de gelijkmaker na 55.55. Een charge van 'bad boy' Loris Darques en hij mag voor kneeing naar de kleedkamer met een major - en een game misconduct straf. Helaas mekkert Tobie Collard en moet hij twee minuten brommen. Dat alles op 57.18. Bij vier tegen vier heeft Luik het beste van het spel. Tweemaal Moet Tomislav Bryan Henry van scoren afhouden. Op de valreep (59.53) straffen tegen Bryan Henry en Berry Donders.

In de verlenging heeft Zoetermeer nog 2.18 powerplay. Zoetermeer staat dan met Tobie Collard, Joy Turpijn, Ferenc Kocsis en Atilla Birke tegenover de Luikenaren Boet van Gestel, Frank Neven en Yoren de Smet. Tweemaal een mooie leg save van Passingham op inzetten van Joy Turpijn. En bij vier tegen vier krijgt Chris Toonen nog een mooie kans. Maar Bryan Kolodziejczyk scoort, 5-6 op 63.35. Als kinderen zo blij vliegen de Bulldogs elkaar in de armen na deze zwaar bevochten zege.

En weer verliest Zoetermeer schlemielig. Maar het is natuurlijk ook de klasse van BeNe League lijstaanvoerder Luik om alsnog de wedstrijd een draai te geven. En met Bryan Kolodziejczyk heb je natuurlijk wel een joker in je gelederen. Als troost voor het verlies ging de eer van Man-of-the-Match naar drievoudig doelpuntenmaker Harley Verkroost. Een schrale troost.

Terug