De kracht van Jeffrey Melissant

Bekerfinale HIJS HOKIJ Den Haag - Flyers Heerenveen 3-2 (2022-02-27)

Stace van Bentem en Ernesto Klem waren de grote afwezigen bij HIJS. Mike van Oeveren speelde vanwege laatstgenoemde daarom als verdediger. Opvallend weinig publiek uit Heerenveen. Maar die waren wel het meest vocaal, overigens. Vooraf de traditionele plaagstootjes. Na het inspelen verdween Flyer Aldo van Aalderen niet naar de kleedkamer. Van de zijde van HIJS bleven de reserves hangen, nl. Lorenzo Heemskerk, Donovan de Zwart, Wesley de Bruijn en Juliën van Nes. Donovan wil wel een robbertje vechten met Aldo, maar een ijsmeester voorkomt erger. En uiteindelijk zocht Aldo de kleedkamer op.

Aanvankelijk was HIJS de bovenliggende ploeg. Mede geholpen door opeenvolgende straffen tegen Heerenveen. Resultaat? Een powerplay doelpunt van Jeffrey Melissant na 10.07. Bij aanvang van de tweede periode verspeelt Lennart Vosmer de puck in zijn eigen verdedigingsvak. Met een doelstreffend polsschot in de bovenhoek zegt Jeffrey Melissant: Dank je wel. En na 22.10 is het 2-0. Maar zo halverwege de match komt Heerenveen opzetten. Het doel van Brett Magnus komt onder vuur te liggen. Zo berooft hij Marc Nijland van een zeer goed doelkans als de Flyer meteen schiet vanuit een diagonale pass. Maar de noorderlingen krijgen toch loon na werken als Pippo Limnell Finocchiaro een schot voorwendt, maar keihard passt op Roope Nikkilä, die de puck in het lege deel van het doel schuift. 2-1 na 38.42. Heerenveen blijft druk zetten. Ook in de derde periode. Maar na een face off valt er uit het niets een doelpunt voor Den Haag. Met dank aan Ronald Wurm. 3-1 na 49.25. Maar je voelt dat Heerenveen nog wat terug kan doen. En waar slotoffensief volgt. Daarin stelt Jasper Nordemann Roope Nikkilä in staat om zijn tweede goal te markeren, 3-2 (55.27). De Heerenveense aanhang schreeuwt de Flyers naar de gelijkmaker. Maar die komt er niet. Ook niet met gedurende twee tijdsperioden een zesde veldspeler. Waarin HIJS aanvoerder Jasper Kick het lege doel op centimeters miste. De Beker van Nederland is dus voor HIJS HOKIJ, die Jasper Kick en Alan van Bentem uit handen van IJshockey Nederland voorzitter Jan Hopstaken in ontvangst namen.

Het duel was wel spannend, maar niet echt hoogdravend. Ook op de tribune miste ik de spanning die soms voelbaar is bij zo'n cruciale wedstrijd. Maar een bekerfinale is altijd een mooi feestje voor het Nederlands ijshockey. En zo was het.

Terug