Tweemaal beter, maar resultaat hetzelfde

Kampioenswedstrijd Flyers Heerenveen - HIJS HOKIJ Den Haag - 3-4 (2022-03-06)

Tweemaal beter? Ja zeker! Na een week geleden om de beker stonden Heerenveen en Den Haag opnieuw tegenover elkaar in de kampioenswedstrijd. Het enthousiasme van het Haagse publiek was ditmaal wel optimaal. En het spelpeil achtte ik ook hoger dan een week geleden. Alleen jammer dat we zo weinig spelers op het ijs zagen. Steeds weer dezelfde azen sprongen over de boarding. En dat zowel bij Heerenveen (verliet Trevor Hunt nou alleen het ijs na afloop van de perioden?) als bij Den Haag. Volgens mij kregen bijv. Jelle Kronenburg en Stijn Knoop geen ijstijd. Maar de aanwezige Doug Mason kon daardoor wel extra goed op zijn (potentiële) internationals letten. En er waren beduidend minder toeschouwers dan bij de bekerfinale. De wegblijvers hebben veel gemist. Qua opstellingen was er weinig gewijzigd t.o.v. vorige week. Zelfs het arbitrale kwartet - hoofdscheidsrechters Ramon Sterkens en Petr Iwaniec en de linesmen Jeroen Klijberg en Jeroen Hesselberth - kwam op herhaling.

HIJS startte met een knaller. Een Heerenveen verdediger en Jasper Kick schaatsten om het hardst om een puck die het Flyer's verdedigingsvak inzeilde als eerste te bereiken. Glansrijk was Jasper de snelste en passeerde meteen doelman Martijn Oosterwijk met een backhandschot in de verre rechterbenedenhoek. 0-1 na 29 seconden. Ook op het schot erna reageerde Martijn onzeker. Maar daarna was hij gelukkig voor 100% bij de les. Den Haag bleef aandringen, zodat Heerenveen pas na meer dan 2,5 minuut een eerste serieuze doelpoging realiseerde. Het schot van Pippo Limnell Finocchiaro was het klemvaste prooi van Brett Magnus. Tijdens een holding straf tegen Niels van der Vossen miste Jay Huisman in kansrijke positie net de puck. Maar bij een man meer van Heerenveen ging het beter. Eerst stuitte Jasper Nordemann nog op Brett Magnus. Maar bij een geweldig driespel tussen Riku Pitkänen, Roope Nikkilä en diezelfde Jasper Nordemann, kon laatstgenoemde eenvoudig inschuiven, 1-1 na 12.22. En als daarna Joey Oosterveld wordt betrapt op interference tegen Riku Pitkänen bestormem de Flyers het Haagse doel. Meerdere schoten van Trevor Hunt en Roope Nikkilä treffen geen doel. Dan een schot van de blauwe lijn van Wessel Copier. De rebound is voor Kevin Nijland die de puck tegeh de touwen jaagt voor 2-1 (14.28). Zelfs met een man minder op het ijs (wie anders dan Niels van der Vossen verwarmde de strafbank?) is Heerenveen dicht bij een doelpunt als Roope Nikkilá in het aanvalsvak de puck vervovert en Trevor Hunt tot tweemaal toe mag afvuren. Maar de eerste maal schoot hij de keeper aan en het tweede schot ging (net) naast.

Kort na aanvang van de tweede periode weer een straf tegen Niels van der Vossen. Met een ultieme snoekduik weet Adam Logozzo de shorthanded doorgebroken Marc Nijland van scoren af te houden. Heerenveen regeert. In de daarop volgende pauze bekende een Haagse supporter zelfs dat hij overwoog in de tweede pauze huiswaarts te keren. Maar dan wipt Pippo Limnell de puck vanuit het eigen verdedigningsvak over het glas. Dus een 'delaying the game' straf op 25.12. Nog in diezelfde minuut (25.58) presteert Kevin Nijland precies het zelfde. En dan heeft HIJS 1.13 minuut twee man meer op het ijs. Dennis Sikma, Riku Pitkänen en Trevor Hunt staan tegenover een overmacht. Van dichtbij weet Ronald Wurm Oosterwijk te verschalken voor de 2-2 (26.30). Mike van Oeveren en de zijnen hebben dan nog 1.28 minuut powerplay te goed. Op een mislukt schot van Ronald Wurm geeft Martijn een rebound. En Adam Logozzo is ter plekke om de 2-3 aan te tekenen (27.00). Heerenveen repliceert met een doelpunt van de blauwe lijn van Trevor Hunt voor de 3-3 gelijkmaker op 27.55. En nogmaals gooien beide ploegen er een schepje bovenop. Heerenveen, met een goed presterende junior Tom Speel, is echter niet meer de dominerende ploeg. De tweede pauze nadert als Jurryt Smid schiet van de blauwe lijn. Wederom pal voor de goalie weet Ronald Wurm zijn tweede goal te markeren, 3-4 (39.00).

In de derde periode weten Mark Hoekstra cum suis hun powerplays niet te benutten. Op 58.27 moet Reinier Staats de strafbank opzoeken wegens tripping tegen Pippo. Coach Mike Nason neemt een time out. De keeper blijft aan de kant voor een extra veldspeler. Lars den Edel drukt de puck in het doel, nadat er is afgefloten. Zeer tot ongenoegen van Joey Oosterveld. De daaropvolgende face off is in het neutrale vak. Dus Martijn keert (voor heel even) in zijn kooitje terug. Een schot van Roope Nikkilä en Brett Magnus kijkt achter zich. Maar ergens in zijn uitrusting bevindt zich de gesmoorde puck. Net voor een laatste face off jut Jeffrey Melissant het Haagse publiek op. En dan volgt het eindsignaal. Na de verovering van de Beker van Nederland kroont HIJS HOKIJ Den Haag zich als landskampioen.

Een prachtig en spannend duel is ten einde. De Haagse aanhang scandeert: Stace van Bentem. En inderdaad neemt de geblesseerde Stace de kampioensbeker in ontvangst uit handen van voorzitter Jan Hopstaken. De dubbel is voor HIJS HOKIJ Den Haag.

Terug