Ondanks Sint Joram winnen de draken

Halve Finale Eerste Divisie Zoetermeer Panters 2 - ICU Dragons Utrecht - 2-6 (2022-03-11)

Vooraf hierbij de constatering dat de wedstrijd in goede handen was van de arbiters. Zijnde hoofdscheidsrechter Martin de Wilde, met Amy Keijzers en Divanni Koopmeiners op de lijnen. Een grote opkomst van de gasten uit Utrecht; 22 spelers in totaal. Daar kon Panters 2 slecht 13 spelers tegenover stellen. Aan Dragons' kant twee dames in de ploeg aanvalster Nicky Collard en doelvrouw Elaine Wilkes. Elaine stond in het net, terwijl Shane Sturkenboom als reserve doelman optrad. De Panters hadden met verdedigster Mandy Flink één dame op het ijs. Zoetermeer was als vierde geëindigd in de Eerste Divisie competitie en Utrecht met overmacht als nummer één. Omdat de Play Offs BeNeLeague pas de dag erna beginnen kon coach Richard Borgman rekenen op doelman Joram van de Velde. Overigens droeg hij shirt nummer 30 van Pieters. Wedstrijd nummer één in de serie 'best-of-three'.

Utrecht dringt van meet af aan op het Zoetermeerse doel. Maar de eerste echt gevaarlijke situatie is voor het Utrechtse doel. Mede door toedoen van Robin Otterloo. Utrecht ziet al op 3.40 Justin van Baarssen plaatnemen op de strafbank. Maar dat geeft ook wat extra ruimte op het ijs. Justus Bos zet een aanval op op links. Ondanks twee Panters' verdedigers weet hij met een pass Pieter Kronenburg in het centrum te berieken. Met een polsschot verschalkt Pieter Joram tussen de benen door. Een shorthanded goal voor 0-1 na 4.04. Nog steeds met een medespeler minder op het ijs test Indy Bontan Van de Velde tweemaal. Maar Joram redt glansrijk. Maar dan betrapt Martin de Wilde Zoetermeer aanvoerder Roy van Aggelen op een overtreding. En dan is er nog meer plaats op het ijs. Korte tijd later volgt de powerplay voor Utrecht. En Indy Bontan profiteert en tekent de 0-2 aan op 5.58. Tussen al het Utrechtse geweld is er af en toe een kansje voor de Panters. Maar de backhander van Roy van Aggelen gaat naast het lege doel. Maar op 10.42 wordt het coach Borgman te gortig en neemt een time out. Maar dat heeft verder geen invloed op de wedstrijd. Andrwe Trapman en de zijnen vallen continu aan en Joram van de Velde toont de ene na de andere spectaculaire redding. Maar toch valt het doelpunt aan de andere kant. Roy van Aggelen verkort tot 1-2 na 15.11. Voor het Zoetermeerse doel neemt Dicky Nolf de Dragon Hayley de Jong te grazen. Gedecideerd stuurt De Wilde Nolf naar de kleedkamer. Met daarbij natuurlijk de major penalty (18.27). Wilco Bos zit de vijfminutenstraf uit voor de Panters. Justin van Baarssen profiteert: 1-3 na 19.32.

In de tweede periode resteert 3.26 minuten powerplay. Maar eigenlijk is tijdens die tijd geen sprake van ene goed opgezet powerplay. Daarna echter is er een constante aanmvalsgolf van Utrecht. Nog in meer hevige mate als Bas van Dalen Justus Bos vasthoudt en dus moet brommen. Maar een inzet van dichtbij van David Church kan hij niet pareren, 1-4 (34.02). Kale Jewell arresteert de puck en geeft hem aan de begeleiding. Kennelijk het eerste doelpunt van Bart. Het is heet voor het doel van Joram. Bas van Dalen vindt dat Utrechters hem te zeer belagen. En treedt fors op. Arbiter Martin de Wilde roept Bas bij zich en geeft hem een reprimande. Nadat Zoetermeer een straf tegen Roy van Aggelen heeft overleefd is er een kans vanuit het niets voor Arnout Bos. Die kan doodgemoedereerd de puck van links in het verlaten deel van het doel schuiven, 2-4 (39.37).

In de derde periode speelt er maar één ploeg: Dragons Utrecht. Teun Landzaat mag driemaal schieten. Zonder resultaat. Maar als Justin van Baarssen driemaal achter elkaar ongehinderd op doel mag schieten, moet Joram van de Velde zich gewonnne geven. 2-5 na 54.08. BIj vier tegen vier stuit Utrecht rechterverdediger en aanvoerder Vince van de Kraak eerst nog op Van de Velde. Kort daarop biedt Nigel Zwiers Vince een niet te missen kans. En Van de Kraak markeert na 55.25 de 2-6. En bij die stand zou het blijven.

Het magistrale keeperswerk van Joram van de Velde verhinderde een grote nederlaag voor de Zoetermeer Panters 2. Maar uiteraard zijn Boris Sevo en de zijnen de terechte winnaars. Het verhaal is echter nog niet afgelopen. In de tram naar Den Haag De Uithof stapt ook de in een korte broek gehulde Panters aanvaller Erik Visnar in. Tot mijn verbazing reist hij verder na Den Haag Centraal richting De Uithof.

Terug