Op karakter

BeNeleague HIJS HOKIJ Den Haag - HYC Herentals 4-1 (2022-10-28)

Bij HIJS ontbraken Jay Huisman en de verdedigers Ritchie van Hulten en Bjorn Willemse. Bij HYC was er enkel een wissel in tweede doelman. Kevin van Looveren was deze maal de tweede doelman. In het voorgaande duel was dat Thomas van Springel. Beide teams hadden in het voorgaande weekend het machtige Luik gevloerd. Dus dat was een mooie toonzetting voor dit duel. De standaardgoalies Brett Magnus en Arne Waumans stonden tussen de palen.

Bij aanvang van de eerste periode wat schotjes op doel van Jurryt Smid namens HIJS en Cas Staps namens HYC. Dan breekt Mitch Morgan door. Maar fenomenaal weet Ernesto Klem hem de puck te ontfutselen. Aan de andere kant mag Jay de Ruiter tweemaal aanleggen, maar tweemaal gaat de puck langs het doel. Korte tijd later stuurt arbiter Stef Oosterling Jacques de Ceuster voor 5 minuten naar de strafbank voor een gevaarlijk boarding vergrijp (4.12). Maar 5 minuten later is de stand nog steeds 0-0! Pas na 3 minuten powerplay is HIJS voor de eerste maal gevaarlijk middels een schot van Jurryt Smid. En Ronald Wurm schiet over. Na een cross check van Emiel Goris op Bartek Bison mag de Haagse powerplay op herhaling. HIJS dringt aan maar scoort wederom niet. Aan de andere kant krijgt Ville Saloranta plotsklaps een kans, maar hij schiet goalie Magnus aan. Jurryt Smid en Jeffrey Melissant zorgen voor gevaar voor het HYC-doel, maar niet voor doelpunten. Ronald Wurm stormt met de puck op Arne Waumans af. Zodanig dat hij Waumans onderuit rijdt. Resultaat: een dubbele minor tegen Ronald en een enkele minor tegen HYC verdediger Brent Bogaerts.

In de tweede periode hebben Wannes Moons en zijn HYC-collega's nog 1.44 powerplay. Maar ook Herentals kan geen vuist maken. Maar HIJS kan dat wel. Op de rebound weet aanvoerder Alan van Bentem het schot van Chad Niddery tegen de touwen te jagen, 1-0 (24.01 (op de wedstrijdsheet staat foutief 20.00)). Het gejuich is nog niet verstomd en de stadionspreker heeft de goal nog niet kunnen omroepen of de aalvlugge Mitch Morgan onderschept een HIJS pass in het Herentalse verdedigingsvak. Als een propellor flitst Mitch op doel af. En zelfs als je Brett Magnus heet heb je geen schijn van kans tegen de gewiekste Mitch Morgan, die rechtsboven scoort. En dan is het 22 seconden later gewoon weer 1-1 gelijk (op 24.23 dus (op de wedstrijdsheet staat foutief Cas Staps als doelpuntenmaker)). Een schot van Bjorn Borgman weet Waumans nog te pareren. Maar de inzet uit een scrimmage van Justin Evers is hem te machtig, 2-1 na 27.59. Daarna gebeurt er niet zo veel bijzonders, tot de 38ste minuut. Bij een HIJS aanval geeft Jay de Ruiter goed voor op de voor het doel vrijstaande Joey Oosterveld. En bang het is 3-1 (37.20).

In de derde periode weet HYC niet te scoren tijdens de vijfde straf tegen HIJS. Het spel gaat op en neer, met lichte voordelen voor de thuisploeg. Dan een hooking straf tegen Lowie Cuylaerts. Bjorn Borgman passt op Joey Oosterveld. Joey schaatst naar de slot, schiet en scoort. En eindelijk weet HIJS dan te scoren op de powerplay, 4-1 (53.28). HYC perst er dan een soortement slotoffensief uit. Roope Niskanen mist een opgelegde kans. Een deflectie van Emiel Goris is het prooi van Brett, evenals een inzet op een break van Jacques de Ceuster. In de slotseconden nog een solo van Joey Oosterveld. Gaat hij voor de hattrick? Neen, maar wel tuimelt doelman Waumans tegen de vlakte. En dat betekent een forse opstoot. Bad boy Ernesto Klem bemoeit zich ermee en vangt 27 strafminuten wegens vechten. Emiel Goris weet dat te overtreffen door 50 strafminuten binnen te harken wegens vechten en spearing. En dat alles op 59.55 (!). Ik zie dan Thibo van Reeth voor het eerst op het ijs om in de strafbank plaats te nemen namens Goris. Overigens jammer dat ik bij HIJS Tommy van Zanten niet op het ijs heb gezien.

De eerste periode was van beide zijden wat onder de maat. Een lichte verbetering in de tweede periode, waarin viermaal werd gescoord. In de slotperiode lichte voordelen voor HIJS. Al met al wint HIJS verdient en geeft de score van 4-1 een goed beeld van de krachtsverhoudingen. En niet overmeld mag blijven is de uitverkiezing tot Man-of-the-Match van Joey Oosterveld (zeer tot vreugde van de Oosterveld-clan, die vlak bij mij op de tribune zat) en het uiterst solide verdedigingswerk van Mike van Oeveren. Bij HYC draait alles om de as Mitch Morgan - Emiel Goris. Een HYC-kenner vertelde mij: "HYC maakt een wat mindere periode door. Dat komt door de kwaliteit van de buitenlanders. Mitch heeft medespelers van zijn niveau nodig om maximaal te kunnen renderen. De buitenlanders halen dat niet."

Terug