Klassieke walk-over

Nederland U16 - BelgiŽ U16 17-2 (2022-12-30)

Een oefenpartij van de nationale U16 junioren van Nederland en BelgiŽ in Tilburg. In het publiek zie ik meerdere toeschouwers met jacks met het embleem van Haskey Hasselt. In de bank als coach bij Nederland directeur van IJshockey Nederland, Theo van Gerwen. De Belgische coach is Sebastien Deverchin van Charleroi Red Roosters en verantwoordeljk voor de jeugd aldaar. Bijgestaan door Steve Sels van HYC Herentals.
Nederland start met Mitchell Genesis - voorafgaand aan dit seizoen van Dordrecht Lions naar Smoke Eaters Geleen gewisseld - in het doel. Milo Dubois (Haskey Hasselt, uitkomend voor de Hasselt/Luik combinatie) is de startende doelman bij de Rode Duivels. Die overigens in groene jerseys opereerden.

In het aanvalsvak vangt Cyrus van Brunschot de puck op bij het uitverdedigen van de Belgen. Hij vindt Jesse Noblesse (Geleen) die prompt met een polsschot de puck in de rechterbovenhoek schiet, 1-0 op 2.19. Jaidy van Mourik ziet zijn inzet in de vanghandschoen van Dubois verdwijnen. Even later verdwijnt hijzelf naar de strafbank vanwege interference. Na de powerplay een solo van een Belg met afgedekt rugnummer. De Nederlandse goalie redt, maar Jesper Geertsma Flyers Heerenveen) moet de gang naar de strafbank maken vanwege slashing. Geen noemenswaardige powerplay van het Belgische nationale team. Op een schot van Francis Wilkes moet Dubois een rebound toestaan. Aanvoerder Jaidy van Mourik verzilvert die kans, 2-0 na 11.01. Giel Verstraeten (ook van het gecombineerde team Hasselt/Luik) moet dan zijn zonden gaan overdenken. Een geniale pass Tilburg Trappers Alexander Verhoof en bij de verre paal hoeft Jesse Noblesse de puck alleen maar in te tikken voor 3-0 (12.06). Maar dan vatten Toon Geenen (HYC Herentals) en de zijnen moed. Zij dwingen doelwachter Genesis tot twee reddingen. Het mini-offensief stopt met een charging straf tegen Eden Bober, de aanvoerder van Hasselt/Luik U16. Hij hoeft slechts acht seconden in de strafbank te zitten. Want met assistentie van Bryan Wendijk (KŲlner Haie) en Manoa van Gemert (Amsterdam Tigers) weet Jaidy van Mourik van dichtbij te scoren, 4-0 na 16.03. Na een mooie save met de vanghandschoen door goalie Dubois op een schot van Senne van der Vlugt moet hij een inzet van dichtbij van Francis Wilkes laten passeren (5-0, 18.51). En vlak voor het scheiden van de markt schiet Jaidy van Mourik de puck tussen de benen van de goalie door in het net (6-0, 19.38).

In de tweede periode stoomt Oranje verder. Silvar Wierdsma (Heerenveen) schiet van de linkerflank in de verre benedenhoek raak voor 7-0 (22.19). Bij een schijnbaar ongevaarlijke aanval schiet Dillen Berckx (Chiefs Leuven) op doel. Zonder dat doelman Mitchell reageert verdwijnt de puck in het doel voor het eerste Belgische doelpunt, 7-1 (23.54). De assist is van Axl Aubry, de ecaptain van Charleroi Red Rooster U16. Maar Oranje heeft daar een passend antwoord op. Want acht seconden later deponeert Francis Wilkes de puck in het Belgische net voor 8-1. En na een perfecte pass lukt Bryan Wendijk de 9-1 (25.47). Nadat Silvar Wierdsma slecht de lat trof met zijn schot. Doelman Genesis aan de andere kant hallt alles uit de kast om de doorgebroken Toon Geenen te stoppen. Dan volgt op 29.37 goaliewissel aan de Belgische kant. Herentalsenaar Tove Laermans maakt zijn opwachting. Als Jesse Noblesse de 10-1 scoort op 31.21, met assist van verdediger Kess Filippini (natuurlijk uit Den Bosch) is er ook de goaliewissel aan Nederlandse zijde. Nummer 1 Thomas Vis neemt plaats voor het kooitje. Na een mooie redding van Laermans moet hij even later toch de 11-1 toestaan aan Donny van Belkom (32.58). Toon Geenen breekt dan door. Jesper Geertsma weet hem te stoppen. Maar dat gaat ten koste van een penalty schot. Doelman Vis glorieert. Dan een charging straf tegen Leuven Chiefs' Robbe Delport. Met een schot vanaf de blauwe lijn scoort Jesper Geertsma op de powerplay de 12-1 (36.12). Nog in diezelfde minuut een twee op ťťn. Precies op tijd geeft Jaidy van Mourik af naar rechts op Bryan Wendijk, die de puck in het net prikt voor 13-1 (36.44). En charging straf tegen Jan Goris krijgt geen nadelige gevolgen voor Nederland; Eden Bober schiet doelman Vis aan.

In het slotdeel is het spel alllemaal wat matter. Mika Mensink weet van dichtbij te scoren voor 14-1 (44.06). Dan een boarding straf tegen Kess Filippini. Geposteerd bij de verre hoek ontvangt Robbe Delport een pass van Dillen Berckx, die eerstgenoemde prompt in het doel werkt voor 14-2 (48.33). Er volgen nog doelpunten van Donny van Belkom (Tilburg) op 50.10 voor 15-2 en Jesse Noblesse (16-2, 55.31). Met een doelpunt op een rebound van zijn eigen schot zet de Nederlandse aanvoerder Jaidy van Mourik (HIJS HOKIJ Den Haag) het slotpunt; 17-2 (58.29). Maar de finale actie is aan Thomas Vis die gestrekt voor het doel liggend een Belgische aanval onschadelijk maakt.

Terug