Gooijer gooit bijna de glazen van Dordrecht in

Dordrecht Lady Lions - Heerenveen Flyers Vrouwen 6-2 (2023-01-28)

De dames is slechts een aantal minuten inspeeltijd gegund. Het team uit Dordrecht komt een speelster te kort om met twee lijnen te kunnen spelen. Heerenveen lukt dat wel. Maar niet erbij is de IIHF prijswinnende verdedigster Roos Karst. Overigens stelde Lions twee doelverdedigsters op. Bij Heerenveen is maar ťťn goalie beschikbaar. Maar wat voor ťťn. Daarover later.

De eerste actie op het ijs is een schot van Nicky Collard, terwijl zij op het ijs valt. Meteen aan de andere kant een gouden mogelijkheid voor de Flyers om de score te openen. Van de rechtervleugel passt aanvoerder Cramen Jongsma in de slot op Noa van Werd. Noa vuurt meteen af, maar vindt goalie Anne van der Krol op haar weg. Maar dan weet Dordrecht de Friezinnne steeds meer klem te zetten. Jessie Tegelaar mag van dichtbij tweemaal op doel schieten, maar FabiŽnne Gooijer houdt haar kooitje schoon. Even later deflecteert Jessie de puck en Dordrecht denkt te hebben gescoord. Maar daar denkt de scheidsrechter Brian Krijgsman heel anders over. Gedecideerd geeft hij aan: Geen goal. Vervolgens schiet de aalvlugge Nicky Collard op de lat. Haar volgende schot gaat zeilt over het doel. Maar dan op 6.47 lukt het Dordrecht toch om te scoren. Alleen hebben ze dat zelf eerst niet door. Pas als scheidsrechter Paul Rijken de face off op de rode lijn gelast, dringt het door; 1-0 met Rachel den Houdijker als schutter. Kort daarop legt Jessie Tegelaar de puck terug op Nicky Collard. Maar voor de tweede maal treft zij slechts de lat. Het blijft een ware stormloop op het doel van FabiŽnne Gooijer. Maar wat Luka Prooij, Nicky Collard en Martine van Roode ook proberen voorbij FabiŽnne geraken zij niet. Dan aan de andere kant een onderschepping van de puck door Merel Slopsema. Zij soleert en scoort de gelijkmaker op 17.10. Na de eerste periode volgt een pauze van drie minuten.

Vlak voor de puck drop vliegt opeens een speelster vanuit de kleedkamer het ijs over. Gearriveerd op de spelersbank maakt zij gauw haar uitrusting in orde. Tot slot hult zij zich in jersey #2. Het gaat dus om verdedigster Marit van der Glas. En dus kan Lions coach Peter Roobol met twee lijnen spelen. De druk blijft op het Heerenveense doel. En als Carmen Jongsma dan Nicky Collard onderuit haalt lijkt niets meer in de weg te staan voor de Lady Lions. Maar niets is minder waar. Met goed penalty killing en het betrouwbare keeperswerk van FabiŽnne Gooijer overleeft Flyers de straftijd glorieus. Daarna kan de keepster wel een inzet van Collard (die werd aangemoedigd door een net voor de Eredivisie avondwedstrijd gearriveerde speler van het eerste team van Ice Dragons Utrecht: Go, Nicky, go) afweren, maar op het schot op de rebound van Jessie Tegelaar moet zij de vlag strijken, 2-1 na 33.10. Maar wie dan denkt dat Heerenveen breekt komt bedrogen uit. Zelfs zo dat Carmen Jongsma - weliswaar ging daar een buitenspel aan vooraf (overigens niet geconstateerd door de scheidsrechters) - via de keeper bijna scoort. Alleen de lat zat in de weg. Aan de andere kant lanceert Marit van der Glas een gemeen schot, maar tot haar ongenoegen ziet zij de puck in da vanghandschoen van Gooijer verdwijnen. De laatste 66 seconden van de tweede periode gaat Dordrecht op de powerplay. Yvonne Keijzers wordt betrapt op een illegale hit. Maar ook nu geen goal voor Lions.

Bij Dordrecht maakt Helena Kysela haar opwachting in het Lions doel en lost daarmee Annde van der Krol af. Bij aanvang van de derde periode dus nog 54 seconden powerplay voor de thuisploeg. In het aanvalsvak glijdt Nicky onderuit. Heerenveen neemt over. Solo scoort Carmen Jongsma in de (verre) linkerbenedenhoek. De vreugde is groot in het Heerenveense kamp na deze gelijkmaker voor 2-2 op 40.28. En dat shorthanded. Maar dan is de maat vol voor de Dordtse dames. Aanvoerder Mandy Flink laat zien hoe het moet. Zij tekende voor de 3-2 op 43.14. Binnen acht minuten volgen nog doelpunten van Jessie Tegelaar (4-2 45.37), Rachel den Houdijker (die de puck fraai rechtsboven inschoot, 5-2 47.29) en tenslotte Nicky Collard die hoog rechtsboven inschoot voor 6-2 (50.51). Daarna pareerde FabiŽnne Gooijer alles wat op haar afkwam. Ook tijdens de elbowing straf tegen Loraine Meiring. Aan de andere kant schoot Luna Jongsma over. Maar de wedstrijd was gespeeld en het bleef bij 6-2. Ook wel eens fijn om te winnen voor Mandy Flink na de vele afstraffingen met dubbele cijfers als verdedigster van Zoetermeer Panters Eredivisie.

Knap hoe doelvrouw FabiŽnne Gooijer haar team twee perioden lang in de wedstrijd hield. Maar de klasse van Nicky Collard, Jessie Tegelaar, Mandy Flink en teamgenotes prevaleerde. Ook mooi om een patroon te zien in de aanvalsopbouw van Dordrecht. Van achteruit wordt Jessie Tegelaar in de punt van de aanval aangespeeld. Zij kaatst de puck op de schaats van de op volle snelheid opstomende Nicky Collard.....
Voor Heerenveen coach Sietske van den Brink kwamen verder nog op het ijs: Sanne Harteman, Gerda Brander, Chantal Meijer, Mirthe Nijdam en Quinty Wagenaar. En voor Lady Lions: Fleur Verhaar, Noa Roobol, routinier Lieke Boelhouwers en Silke Bosman.

Terug