Goalies galore

BeNeLeague HIJS HOKIJ Den Haag - Luik Bulldogs 2-1 (2023-02-03)

Bij Bulldogs Liège ontbreken Andy Kolodziejczyk, Julien de Vriendt, Cedric Delmarche, Loris Darques en Virgil Delbrassine. Bij HIJS, naast natuurlijk Alan van Bentem, verdedigers Ritchie van Hulten en Jurryt Smid. Daarom heeft coach verdediger Bas de Kloe opgeroepen. Van beide zijden krijgen een aantal spelers geen ijstijd. Zo spelen beide ploegen met vijf verdedigers en moet bijv. Luikenaar Benjamin Henrottay de wedstrijd vanaf de bank toezien. Op het ijs staan de nummer één goalies van de teams tegenover elkaar. De Canadees Brett Magnus (HIJS) versus de Amerikaan Troy Passingham.
De toeschouwers hopen op een mooie wedstrijd van de nummer één (Luik) en twee van de competitie. En ze zouden waar voor hun geld krijgen.

De Bulldogs gaan furieus van start en pinnen de Hagenaars vast in hun eigen verdedigingsvak. Aanvoerder Jordan Paulus neemt het Haagse doel onder vuur. De stick save is van Brett Magnus. Geleidelijk aan kruipt Den Haag uit zijn schulp. Een hard schot van Jay Huisman gaat net naast. Plots staat Justin Evers in de slot alleen voor doelman Passingham. Maar passeren lukt niet. Na een gemeen schot van Bryan Kolodziejczyk - knap geweerd door Magnus - mag de bijna op de doellijn staande Justin Evers driemaal tegegn de puck rammen. En hij juicht. Maar scheidsrechter Pascal Keus gebaart gedecideerd: geen goal. Na een eerder straf tegen Michael Distate is Nederlander Sam Taci de tweede Bulldog die naar de strafbank verdwijnt. Na tweemaal een foute face off krijgt hij een delaying the game straf aan zijn broek. Bijna lukt Luik een shorthander. Dankzij het koningskoppel Bryan Henry en Bryan Kolodziejczyk. Maar Brett maakt het scherpe schot van Bryan K. onschadelijk. Als op 16.14 Yoren de Smet de jongste Hagenaar, Jaidy van Mourik, haakt, staat Luik met drieman (Bryan Kolodziejczyk, Michael Distate en Jordan Paulus) tegenover vijf Haagse veldspelers. Maar schoten van Chad Niddery en Bjorn Borgman geraken niet voorbij goalie Passingham. Aan de andere kant moet Brett Magnus eveneens met een fraaie leg save uitpakken om de door Bryan Henry afgevuurde puck niet rechtsonder in het doel te laten belanden. En weer mag Yoren de Smet de strafbank opzoeken. Ditmaal na een slashing op Chad Niddery. Maar de powerplay leidt maar tot één schot van de blauwe lijn van HIJS. 0-0.

In de tweede periode, waarbij ik Lorenzo Heemskerk niet meer op het ijs zag bij HOKIJ, hetzelfde patroon. Een hevig aandringend Luik. Ditmaal ook geholpen door een eerste straf tegen Den Haag. Chad Niddery moest brommen vanwege tripping. Schoten van Oscar Delbrassine en Bryan Kolodziejczyk zijn het prooi van Magnus. Frank Neven schiet van de blauwe lijn naast. Later is Sam Taci met zijn deflectie dicht bij een doelpunt. Maar natuurlijk staat Brett "goldrichtig". Dan een hooking straf tegen Bjorn Borgman. Bulldogs spelen de puck rond. Van Jordan Paulus naar Bryan Kolodziejczyk naar de dit seizoen nieuwe import uit Slowakije Milan Jurik. Geposteerd bij de verre paal mikt hij raak, 0-1 na 37.57. Justin Evers probeert na een interference van Michael Distate zijn team wakker te schudden. Er volgt een robbertje vechten van Justin Evers met de Nederlandse Bulldog Boet van Gestel. Beide spelers nemen op de strafbank plaats. Justin Evers heeft een brede grijns op zijn gezicht. Maar na een halve minuut mogen beide spelers naar de kleedkamers vertrekken met een game misconduct straf. HIJS kan echter weinig uitrichten op de powerplay.

Door een foute pass krijgt de alleen voor Magnus staande Olaf-Jan Schöningh plots de puck. De vanghandschoen van de keeper brengt redding. Aan de andere kant breekt Joey Oosterveld door. Hij schiet naast, maar ten koste van een slashing straf tegen Bryan Kolodziejczyk. En net als Luik weer compleet is slaat het rubber in bij Passingham. Ernesto Klem schiet van de blauwe lijn. Op de rebound kan Jay de Ruiter niet scoren. Maar Donovan de Zwart met een geweldige backhander wel. En na 48.35 is de stand gelijk, 1-1. Beide goalies verrichten daarna heroïsche daden. Tussen twee straffen van Bjorn Willemse in de volgende situatie. In het aanvalsvak op de rechterflank krijgt Donny de puck aangespeeld. Uit de draaiing scoort De Musscher de 2-1 (56.10; assist Donovan de Zwart). Mede geholpen door de straf tegen Willemse perst Luik er een slotoffensief uit. Maar tevergeefs. de drie punten gaan naar HIJS.

Knap hoe routinier Bjorn Willemse de verdiging verankerde en offensieve impulsen gaf en de andere verdediger Mike van Oeveren zonder franje zijn verdedigende taken vervulde. En bij Bulldogs natuurlijk de spelbepalende koppels Michael Distate-Jordan Paulus en Bryan Henry - Bryan Kolodziejczyk. Maar de werkelijke koningen van het spel waren de doelverdedigers Brett Magnus en Troy Passingham. Alleen jammer dat coaches Uli Egen (Luik) en Chris Eimers "roofbouw" pleegden op hun toppers.
De onbezongen held - en import-Hagenees, zoals de spreekstalmeesteres het aanduidde - Donny van Musscher werd gekroond tot Man-of-the-Match.

Terug