Werken met het Enneagram

enneagram
enneagram
 

I. Negen persoonlijkheidstypen
3 instinctieve; 3 gevoels- & 3 denktypen
Wanneer we het enneagram als model verkennen, kunnen we ontdekken vanuit wat voor elan wij handelen, denken en voelen. Dan ligt de nadruk op bewustwording op weg naar meer zelfinzicht.
Met behulp van oefeningen, ervaringen en theorie vallen de drijfveren achter onze manier van kijken naar en omgaan met de werkelijkheid te herkennen.
Dan ervaren we tegelijk hoe anderen andere nuances aanbrengen in hun kijk op en omgang met de werkelijkheid.

II. Groeipunten en valkuilen
Op basis van dit model kunnen we aandacht geven aan de groeipunten en valkuilen van ieder afzonderlijk
Daarbij gaan we ervan uit, dat we meer mens worden, als we drijfveren die ons eerst vreemd waren gaan waarderen, ervan leren en ze ons zelfs eigen maken.

III. Het enneagram in de praktijk
Dit model kan ook leiden tot meer begrip voor de ander. We leren andere mensen en hun eigen stijl beter te verstaan en te begrijpen. Dat wil zeggen: we kunnen ons oefenen in de bereidheid ons te verplaatsen in elkaars manier van kijken. Dan kunnen we elkaar bijstaan in ons functioneren en elkaars ontwikkelingsmogelijkheden ondersteunen. We oefenen ons in begrip en leren elkaar te geven wat een ieder nodig heeft om zich te ontwikkelen in persoonlijke verhoudingen en werkrelaties. top


Wat is het Enneagram?
| Werken met het Enneagram | Literklaproosatuur | Evagrius en het Enneagram | Franciscusmap | Bibliodramamap | De bloeiende klaproos 

11.11.09