HomeHoane's Home

View from Beverly Hilton (LA)

 

Central Heating DeSoto Kinda Kinks DeSoto Beats Back! Gunners / Afterbeat


 

THE GUNNERS

Afterbeat

bron: Gerrit Kauffeld en overige leden Afterbeat
Contactadres: 040-2511555

Originele samenstelling: Wim van der Mark (overleden in april 2001)


In 1961 starten vier jongens uit de Eindhovense stadsdeel Strijp de band The Gunners. Ze kennen elkaar via de middelbare school. Aanvankelijk coveren ze instrumentale muziek van bands als de Shadows, Ventures en De Maskers. Met Vox-versterkers, Vox-echo, Fender gitaren weten ze het geluid van de genoemde gitaarbands redelijk te benaderen.
The Gunners bestaan uit Jaap van Wageningen (gt), Willem van Wageningen (dr), Bert de Bruyn (bs) en Gerrit Kauffeld (gt). Al gauw wordt het instrumentale muziek aangevuld met zangnummers. Gerrit Kauffeld blijkt over een uitstekende stemkwaliteit te beschikken en neemt de leadzang voor zijn rekening.
Het repertoire wordt snel uitgebreid. The British invasion: Beatles, Cream, Pretty Things. Maar ook de Amerikaanse Beach Boys, Hendrix en Lovin' Spoonful.
De Vox AC30 maakt plaats voor de Marshall en de Premier wordt een dubbel-bass Ludwig.
The Gunners zetten hun tanden in nummers die door andere bands in het Eindhovense circuit gemeden werden vanwege de moeilijkheidsgraad. Dat heeft dan voornamelijk te maken met de meerstemmigheid van de zang en het solowerk van Jaap van Wageningen. Hij zet letterlijk de tanden in de snaren, als hij in Hideout zijn Jimi Hendrix-act op het podium zet.

In de periode na 1965 treedt de band met een relatief hoge frequentie op, zo'n zestig keer per jaar. Vaak in Eindhoven, maar ook elders in het land.
Willem van Wageningen legt zich in deze fase toe op het schrijven van eigen composities die al snel en met veel succes werden toegevoegd aan het repertoire: 'Television', 'Big pig', "Our WC is stolen', 'Milky way' en 'Yesterday's tomorrow'.
Dan gaan The Gunners op tournee door Europa: een twintigtal optredens in Frankrijk en ltalië.

In 1969 stoppen The Gunners. De rek is eruit, de maatschappelijke carrière vraagt tijdelijk voorrang.

Maar na twintig jaar ieder huns weegs gegaan te zijn, hebben drie van de vier Gunners - Willem van Wageningen, Bert de Bruyn en Gerrit Kauffeld - weer de gitaren bij de hals genomen. Afterbeat wordt opgericht. Als zanger komt Jan van Riet (ex-Mac Taple) en als drummer Edzo van Riet (ex-Blind Alex and the Creeps) erbij. Het repertoire bestaat uit jaren 60-covers. In 1997 brengt Afterbeat een eerste CD uit: 'Afterbeat, the sixties live' (CD 5551971).


AFTERBEAT

We spelen niet het platgetrapte materiaal

auteur: Peter Borgers
geplaatst in: Eindhovens Dagblad/dinsdag 23 december 1997

Wie denkt dat popmuziek de eeuwige jeugd heeft - of liever: eeuwig de jeugd heeft - kan direct een afspraak maken met de psycholoog. Ouwe knarren als Mick en Keith komen straks hier spelen voor een ArenA vol oudere mensen en binnenkort knalt Led Zeppelin in menig bejaardentehuis uit de intercom. De voortekenen zijn alom aanwezig.
Ga bijvoorbeeld kijken naar de Eindhovense groep Afterbeat, die op tweede kerstdag vanaf 16 uur in Caf‚ Altstadt aan het Stratumseind speelt. De gemiddelde leeftijd van de Afterbeaters ligt net onder de vijftig, dat kan nog, zou je denken. Maar dat moyenne wordt omlaag getrokken door het broekie achter het drumstel, 37 jaar is 'ie pas, de knul.
De rest van de groep heeft Abraham in de ogen gekeken. Maar de krasse knarren spelen nog altijd muziek uit hun jeugd: de sixties. Zanger-toetsenist Jan van Riet is de oudere broer van het jonge drummertje, hullie Edzo. Jan kan bogen op een lange carriŠre als muzikant. Hij was een van de hoekstenen van de Eindhovense kuivenclub McTaple. Toen legde hij het oor nog te luisteren bij de vijftiger jaren, nu richt hij de kijker op de swingin' sixties.
De kern van Afterbeat wordt gevormd door drie oudere jongeren. Bassist-zanger Bert de Bruyn, zanger-gitarist Gerrit Kauffeld en sologitarist Willem van Wageningen. Een drietal dat mag beweren op elkaar ingespeeld te zijn. Van Riet: "Zij waren in de vroege jaren zestig al samen actief. Als The Gunners zijn ze deel van de Eindhovense popgeschiedenis. Toen The Gunners in de zeventiger jaren uiteen vielen, zijn ze samen verder gegaan, tot op de dag van vandaag."
Muzikale vernieuwing is blijkbaar wél een zaak van de jeugd, want de vijf veteranen spelen enkel nummers die iedereen al kent. Zoals Russian Spy & I, All Day And All Of The Night, White Room en meer van dat soort eh, klassieke muziek.
Van Riet: "We spelen niet het platgetrapte materiaal, zoals Gloria en Satisfaction. Maar de songs die wij brengen zijn wel 'standards', die iedereen mee kan zingen. Daarom spelen we veel op sixties-festivals, Goud van Oud-festijnen en zelfs op zilveren bruiloften." Afterbeat speelt in Caf‚ Altstadt ter gelegenheid van de presentatie van haar eerste cd 'The 60's Live'. De presentatie is in handen van Ruud Snel, de Eindhovense kunstenaar of - zoals hij zelf zegt- illuminator.
Covergroepen zijn overal te vinden, maar hoe kom je erbij om een cd te vullen met bekend materiaal van anderen?
Vroeger stuurden groepen cassettes naar zalen, maar discs zijn beter, mooier en staan professioneler. Bovendien zijn ze tegenwoordig net zo goedkoop als een cassette. Een 'eigen beheer'-cd kost vier gulden. Maar toch moet er een vet spaarvarken onder de hamer, want met opnamekosten, hoesjes, foto's en auteursrechten gaat het banksaldo blozen. De Afterbeat-cd kost achtduizend gulden, voor duizend exemplaren. Niet niks.
"We zijn flink geholpen door een sponsor," vertelt Van Riet. "De man van het autoverhuurbedrijf waar we ons busje halen, zag ons optreden op de Markt in Eindhoven. Hij ging uit zijn dak en vroeg om een cd van ons. Het viel hem tegen dat we er geen hadden, dus vorkte hij een flinke smak geld om ereen te maken."

Afterbeat bestaat nog steeds in een iets gewijzigde bezetting.