Natuurvereniging Terschelling

       Natuurboeken   te koop in de boekenwinkel en vvv Terschelling

Wadden Vlindergids                                Auteur: Hein Strick                       € 13.50


Het is moeilijk voor te stellen dat een zwart stekelharig rupsje, zoals je dat dikwijls op brandnetels vindt, een van onze mooiste vlinders oplevert. En toch was de atalanta ooit dat nietige rupsje. Het is een fascinerende verschijnsel in de insectenwereld: de gedaante-verwisseling van ei via rups en pop tot de meest prachtige vlinders. Is het verwonderlijk dat veel mensen geboeid raken door deze lieftallige kleurrijke diertjes?


Wadden Paddenstoelengids                    Auteur: Hein Strick                       € 13.50


Eigenlijk zijn paddenstoelen het hele jaar wel te vinden, maar in de herfst zie je de meeste. Dan is het feest, vooral in de bossen. Ook op heidevelden en in de duinen en op de groene landen groeien ze. Omdat op de eilanden de verschillende biotopen dicht bij elkaar liggen, zijn er op een relatief klein oppervlak veel paddenstoelen te vinden. Je vindt ze van heel klein tot heel groot in allerlei vormen en kleuren. In deze Wadden Paddenstoelengids worden de meeste soorten die je op de waddeneilanden kunt vinden onder de loep genomen. Maar leuker is het om met dit boekje de natuuur in te trekken en zelf je gevonden paddenstoelen te determineren met behulp van de determinatie- tabel en je waarnemingen in eigen aantekeningen vast te leggen.
De Boschplaat                                          Auteur: Freek Zwart                   € 12.50


De Boschplaat - Een eeuwig bewegend landschap. Op oude zeekaarten ligt de Boschplaat vele kilometers oostelijker, als een los van Terschelling gelegen zandbank. Vaak met een andere naam. Eind 17e eeuw eindigde het eiland bij de huidige Vijfde Slenk. In die tijd was het hele gebied een grote, niet ongevaarlijke woestenij met droog stuivend zand en verraderlijk drijfzand. De eerste plannen om een acht kilometer lange zanddijk op de Boschplaat aan te leggen stammen uit 1695. Pas in de dertiger jaren van de vorige eeuw kwam er door de aanleg van een negen kilometer lange stuifdijk van Paal 20 tot het Amelanderduin een stevige verbinding met het eiland tot stand. In de beschutting van deze dijk kwam een ongekende plantengroei op gang. De Boschplaat is nu een uitgestrekt uniek natuurgebied van 4400ha., al 50 jaar bekroond met het Europees Diploma voor Natuurgebieden van de Raad van Europa. Tijden veranderen. Ingrepen en activiteiten die in het verleden noodzakelijk waren of als nuttig beschouwd werden staan weer ter discussie. Hoe de Boschplaat er in de toekomst uit zal zien is een boeiende vraag.

-

Duin,strand en wad                                Auteur: J. Kremer                        € 19.95
Dé natuurgids voor de gehele Noordzeekust. Ruim 400 beschreven dieren en planten. Snelle determinatie: trefzekere beschrijvingen met duidelijke foto's


Overzichtelijke indeling met kleurencode.


Wadden Strandgids                                  Auteur: Hein Strick                     € 13.50Deze strandgids is voor veel mensen misschien wel het begin van een fijne hobby. Niet alleen strand- en wadvondsten verzamelen is leuk, maar ook je schelpen en andere vondsten opzoeken in dit boek en op internet. De beste tijd om te gaan jutten is tijdens of na een flinke aanlandige wind en dan ook nog vanaf ongeveer twee uur na hoogwater tot laagwater. Loop gerust ook maar eens langs de oude vloedmerken.

Neem wel een stok mee om die vloedmerken flink om te woelen!

Veel plezier tijdens je juttochten!Natuurgids Terschelling                           Auteur: Hein Strick                     € 13.50

  


Weinig gebieden in Europa kennen zo'n overvloed aan planten-en vogelsoorten als Terschelling. Wie op het eiland de natuur intrekt, kan er z'n hart ophalen. Echter: hoe weet je wat weer staat, broedt of vliegt. Met behulp van deze natuurgids wordt dat zoeken vergemakkelijkt. Hein Strick noteerde zijn kennis en ervaring en verpakte ze in een aantal omzwervingen, die per fiets of te voet zijn te maken.


En ga er opuit met Hein en verwonder u over zoveel moois. Kijk en geniet met hem mee!


Wandelen op Terschelling                 Auteur: Freek Zwart                           € 7.50


Staatsbosbeheer stelde samen met de stichting "Sporen in het zand" en de VVV de meest complete wandelroutes en -gids voor Terschelling samen. Er zijn paaltjes bebakende wandelroutes met uitgebreide landschaps- en fenomeen beschrijvingen en wat langere beschreven wandelingen. Het wandelnetwerk met zijn trajectenstructuur legt het hele eiland voor u open voor middellange en lange wandelingen.


Voor meer plezier en beleving in de natuur is er een beknopte veldgids toegevoegd aan dit boekje.


De waddennatuurwijzer                          Auteur: J.P. Kok                           € 4.50
De waddennatuurwijzer is een gids waarbij je met behulp van de vele plaatjes in de gids goed dieren, planten en de natuur kunt herkennen,opsporen en benoemen.


Illustraties zijn van Eke van Mansvelt


 


Terschellinger wilde planten                    Jan Pieter Kok                            € 10.00


Dit boekje wil de beginnende liefhebber laten kennismaken met de bijzondere planten op Terschelling. Er is een selectie gemaakt uit ongeveer 650 wilde planten, die op het eiland voorkomen en die specifiek zijn voor de eilander landschappen. Landelijke algemeen voorkomende planten zoals bijvoorbeeld boterbloem, paardenbloem en madeliefje zijn weggelaten. Van iedere plant is een tekening opgenomen, die het op naam brengen vergemakkelijkt. De foto's tonen de planten in hun groeiplaats ( biotoop).


Wij hopen dat het boekje een goede hulp is bij uw plantenspeurtocht op het eiland.


Kabouterpad Hoornerbos                       Staatsbosbeheer                          € 1.00


speciaal voor kleuters en peuters


Hier beging het 1,5 km. Lange pad met 19 kabouters + opdrachtjes in dit routeboekje beschreven.


Verkooppunten: SSB Natuurschuur Lies, Tante Lies, Recreatie Tjermelân en VVV


Natuurontdektocht Lies                          Staatsbosbeheer                      € 2.00


Kinderen vanaf 6 jaar

Beste natuurspeurder bij deze tocht heb jij de leiding en mogen de volwassen met jou mee. Voor in dit boekje zit een kaart met ontdekpunten. Zoek met behulp van de kaart deze punten buiten in echt op.

Verkooppunten: SSB Natuurschuur Lies, Tante Lies en VVV

Eetbare en giftige wilde planten        Auteur: Bruno P. Kremer              € 17.00


Eetbaar of niet? Dit boekje geeft snel duidelijkheid: alle belangrijke eetbare wilde vruchten en kruiden en hun giftige dubbelgangers in onze streken komen aan de orde, compleet met duidelijk foto’s en beschrijvingen. Door de overzichtelijke indeling naar kleur en de handige symbolen weet je altijd wanneer een vrucht rijp is en geoogst kan worden. Mat een handige verzamelkalender en allerlei bereidingstips, zodat je oogst direct kunt omzetten in heerlijke drankjes en gerechten, zoals bramenlikeur of gekarameliseerde hazelnoten.    

Eendenkooien.                            Auteur : Piet Lautenbach                         € 17.95


De  laatste heiligdommen van Terschelling


Het zijn markante punten in het landschap. In een ver verleden door mensen aangelegd en eeuwen in stand gehouden. Voor wie nog nooit een eendenkooi heeft gezien, ze zijn gemakkelijk herkenbaar aan de opduikende boomgroepen, de kooibossen, in het open landschap. Er zijn nog 7 eendenkooien op Terschelling.  


Dit boek beschrijft de historie van die kooien en vertelt het verhaal van het met geheimzinnigheid omgeven beroep van kooiker.


Het eilandkonijn              Auteur: Piet Lautenbach                                       € 2.50


Konijnen horen bij de duinen. Iedereen die beweert dat niet zo is, omdat ze eens geïmporteerd zijn, heeft het mis. Het huidige Nederlandse duinlandschap, en ook Terschelling, heeft zich gevormd sinds 13e eeuw.Op de oude, dat vrij laag was, ontstond het jonge, veel hogere duinlandschap. Die vorming begon ongeveer toen de eerste konijnen in de duinen uitgezet werden. Vrijwel vanaf het beging hebben ze mede het gezicht van de jonge duinlandschap bepaald. Samen met de mens hebben ze in het duinlandschap altijd voor een grote dynamiek gezorgd, die soms zover ging dat de dorpen en landerijen onder het stuivende zand verdwenen.   

Compact Gids

Met miniposter

Prijs per boekje is

€ 9.00

Hoe teken ik de Natuur                     Auteur: Felix Lorenzi                         € 9.00

Dit boekje is een praktische handleiding voor iedereen die beter wil worden in het tekenen van de natuur. Aan de hand van heldere voorbeelden en praktische aanwijzingen leer je snel en eenvoudig hoe je stapsgewijs de onvoorstelbare veelzijdigheid van de natuur kan weergeven, Leren zien is leren tekenen, en omgekeerd!

Eenvoudige handleiding met circa 200 tekenen.

Vogelgids voor kids                                  Auteur: Marc Duquet                 € 15.00

Vogelgids voor Kids richt zich vooral op kinderen die willen leren hoe je vogels kunt observeren en herkennen. Maar ook volwassenen kunnen hun hart ophalen met antwoorden op vragen als wat is eigenlijk een vogel? Waar, wanneer en hoe kan ik gaan vogelen? Welke verrekijker heb ik nodig? Door de overzichtelijke indeling en duidelijke foto’s en tekeningen leer je op een leuke manier welke soorten je tegenkomt en waar je ze aan kunt herkennen. In de Vogelgids voor kids vind je 116 vogelsoorten die in Nederland en België voorkomen. En als een soort hebt gezien, kun je met het handige meegeleverde potlood meteen afvinken.

Zoekkaartenboek                                                                                       € 17.50

Zoeken en……vinden! Het boekje dat je vasthoud, is een echt zoekboek. Er staan heel veel dieren en planten in die je in de natuur tegen kunt komen. Als je dit boek mee de natuur in neemt, weer je snel hoe een dier of plant heet. Je ziet bijvoorbeeld een mooie rups. Dan kijk je in de zoekkaart rupsen. Als je hem niet meteen op de kaart ziet staan, beging je gewoon bij start. Je geeft antwoord op de vragen over de rups eruitziet. Soms moet je een paar vragen beantwoorden, Dan weet je ook meteen in welke vlinder hij later verandert.

Veel plezier met je ontdekkingstocht en….. Vergeet niet dit boek mee te nemen!