Het is geen insect, want het heeft acht poten. Ze vormen een gevaar voor de volksgezondheid, omdat ze de ziekte van Lyme kunnen veroorzaken. In het dorpje Lyme, aan de oostkust van Amerika, werden in de jaren 70 ineens veel mensen met dezelfde, reuma-achtige, klachten aan getroffen. Het bleek dat al deze mensen door een teek gebeten waren. Een wetenschapper, Willy Burgdorfer, ontdekte de bacterie die de ziekte veroorzaakte. Die bacterie heet nu dus Borrelia burgdorferi. In Nederland is niet dezelfde bacterie, maar een nauwe verwant de oorzaak. Voor 2000 was nog maar 5% van de teken met deze bacterie besmet. Nu blijken er gebieden te zijn waar tussen de 20% en de 60% van de teken besmet zijn. De teken hebben een heel goede “neus”. Hun reukorgaan zetelt in het voorste paar poten. Zodra de geur van zweet waargenomen wordt, laten ze zich op het passerende object vallen.


Tips om tekenbeten te voorkomen:


Er is een middel waar Deet in voorkomt. Smeer daar sokken en schoenen mee in, dat neutraliseert de zweetgeur. Er zijn kleren die geïmpregneerd zijn met permetrine, die dezelfde uitwerking hebben.


Ga niet in bos, duin of heide op de grond zitten picknicken. Zoek een picknicktafel of picknickbank op. Er moeten dus meer picknickplekken komen.


Als je weer thuis bent, controleer dan of je teken op je lichaam hebt. Kijk vooral op warme, vochtige plekken als oksels, liezen, schaamstreek en bilnaad. Als een teek binnen 24 uur wordt verwijderd is de kans dat de ziekte van Lyme overgedragen wordt heel klein, zegt men.Huisartsenpraktijken is veel informatie over dit onderwerp te krijgen.


En bij Natuurschuur Lies en Staatsbosbeheer - West


Persoonlijk ken ik van zeer nabij heel wat mensen die de ziekte van Lyme hadden of nog hebben. Sommigen worstelen nog steeds met de nasleep. Je denkt dat de Lyme over is en dan komen er ineens weer klachten.


De rode vlek op de huid is een symptoom van de LymeziekteKringvormige vlek of Erythema migransConclusie:  KIJK UIT VOOR TEKEN !Natuurvereniging Terschelling

DE TEEK, een gewaarschuwd mens…………                Auteur:  Hein Strick