Elektronica in het poppenhuis

Begrippen

Ampère Eenheid van stroomsterkte 1 Ampère is 1000 milli-ampère (1000 mA) 

1 poppenhuislampje is ong 50 mA, een kroonluchter met 5 lichtjes is 5 x 50 mA= 250 mA

Cir-kit zie koper-plakband
Kopertape Plat koperplakband wat je kan gebruiken in plaats van draden. Je hebt altijd 2 banen nodig. De kopertape van cirkit geplastificeerd en bestaat uit 2 banen, 1 rood en 1 zwart.
Schakelaar Om stroom te onderbreken gebruiken we schakelaars die letterlijk het circuit onderbreken. Het maakt niet uit of deze schakelaar geplaatst wordt op de min-draad (baan) of de plus-draad. 
Stekker Heet ook wel steker. Deze heeft 2 polen, één voor de min- en één voor de plusbaan.
Stroomdraad Draad voor 1 tot 3 lampjes kan heel dun zijn, maar voor meerdere lampjes moet je een dikkere draad gebruiken. Hoe dunner de draad, hoe meer weerstand, hoe warmer de draad. (met kans op smelten). De tape van cirkit is berekend op maximaal 5 Ampère en kan dus gebruikt worden voor maximaal 100 lampjes van 50 mA.
Volt Eenheid van spanning. Ons elektriciteitsnet is 220-230 V, poppenhuislampjes meestal 12 V
Weerstand Letterlijk: de tegenwerking die de stroom krijgt, om zich door een draadje te persen. Een te dun draadje geeft teveel weerstand, waardoor de lampjes minder fel branden (het draadje wordt dan warm/heet). In verdere elektronika gebruikt men weerstandjes om bewust de stroom te verlagen.
Zekering Glazen buisje met een superdun draadje erin. Deze is erop berekent dat er een maximale hoeveelheid stroom doorgaat. Als je dan kortsluiting hebt, brandt de zekering door en onderbreekt het stroomcircuit, waardoor je trafo niet in de fik vliegt en je lampje niet gelijk kapot gaat. Een zekering plaats je in een zekeringhouder tussen één van de draden (maakt niet uit welke) uit je poppenhuis en je trafo.

terug naar het begin

terug naar het Droomhuis

Sign My Guestbook Guestbook by GuestWorld View My Guestbook  

Email Marina

updated 16-10-02