Poppenhuis en miniaturen:

hal, trap en wc

Op dit moment, mei 2001, ben ik hard bezig met de hal. In deze ruimte moet natuurlijk de trap naar boven. Omdat ik de hoogte van de trede op 18 mm had gehouden (écht 1:12 dus) en mijn halletje 25 cm hoog is, moest ik 14 treden maken.... een afwijkende trap dus. (normaal schijnt 13 te zijn) Eronder heb ik alvast een deurtje gemaakt voor o.a. de stofzuiger. Erop komt een traploper (af in 2002 ??).
En dit is hem dan: de trapleuning. Al 2 jaar geleden had ik een houtdraaibankje gekocht om o.a. spijltjes te draaien voor de leuning. Na veel geploeter is t redelijk gelukt om 12 dezelfde spijltjes te draaien. Het in elkaar zetten was ook nog niet gemakkelijk. De onderkant van het spijltje valt in een gaatje; de bovenkant zit klem in een gleuf van de leuning zelf. Maar op t oog zitten ze allemaal keurig verticaal.  De leuning is gefreesd op de onderfreestafel met een holfreesje en een bolfreesje. De onderkant heeft een gleuf van 2mm gefreesd met een gewoon recht freesje. Nu nog schilderen.

De spijltjes heb ik met de onderkant in de drieklauw vastgezet en de bovenkant in het meedraaiend tegenpunt. Met verschillende houtdraaibeitels ge-houtdraaid en met een lintvormig stuk schuurpapier nageschuurd. De onderste en bovenste stukjes later afgezaagd.

De WC was een kwestie van geluk. Ooit gekocht bij Terre des Hommes voor mijn dochter om mee te spelen. Na zorgvuldig meten blijkt hij precies 1:12 te zijn. Hij is gemaakt van een soort porcelein en was aan de bovenkant zwart geverfd. Dit heb ik eraf gehaald, want ik wil een houten wc-bril maken. Het vloertje is gemaakt van fimo-klei met gemalen kanariegrit.
Voor het fonteintje in de wc ben ik weer eens aan t experimenteren gegaan met speksteen en mijn boormachientje. Het heeft al de grove vorm, toch ?

De WC komt trouwens achterin de hal. Ik zal de deur  open laten staan anders zie je de wc geeneens.....

En dit is ie dan. De wc is klaar. De wastafel is aardig gelukt. Zie je ook de beker op t randje ? Zelf gedraaid bij pottenbakster Cock Hoekstra. De spiegel is gemaakt van gefreesde latjes. De wc-bril is gemaakt van superdun mahonie en kan echt omhoog. De stortbak is ook van hout geverfd met emaille-verf net als de tegeltjes.  De kalender komt van Dorothée Chabot. Uiteraard nog wat familie-kiekjes en ansichten.

Terug naar het droomhuis

Verder naar de volgende kamer

Email Marina

updated 16-10-02