Poppenhuis en miniaturen:

voordeur,  muren en deuren

Voordat ik deze deur maakte, reed ik een zondag met fototoestel door ons dorp en maakte veel voordeur-foto's. Op het kleine fotootje zie je dan ook het origineel: de voordeur van Westlaan 46 te Pijnacker.

Materialen die ik gebruikte: houten latjes, berken-triplex, plastic driehoeklat, zelfdrogende klei, grote paperclips, spelden, ijzerdraad en ijzerband.

De fiets is gekocht in het tweede hands-winkeltje van Terre des Hommes. In de hal komt de trap, daarachter de w.c. Links onder de trap komt de deur naar de kelder, die ook vanuit de keuken te bereiken is.

Veel mensen vroegen hoe ik de muren heb gemaakt: Eerst verf ik de 9 mm multiplexplaten met muurverf 2 of 3 maal wit. Het moet een dikke laag zijn en goed drogen. Dan, stukje voor stukje (10 x 10 cm per keer) rood verven (Humbrol brick-red). Terwijl de rode verf nog nat is, strooi ik er gezeefd schelpenzand op. Dan 10 minuten laten drogen en de voegen langs een lineaal wegschrappen met een prikpen of een borduurnaald zodat het wit weer naar boven komt. (De lineaal is na afloop ook rood)

Als de rode verf te droog is, kras je de witte verf er ook af. Als de rode verf te nat is, loopt het de voegen in, dus even proberen maar.

En vervolgens de volgende 10 cm tot de hele muur klaar is. Hierna vul ik sommige 'stenen' met een andere kleur (bruin, groenbruin, geel, oranje etc.), omdat ik helemaal rood niet mooi vind. Ongeveer 20% heeft een tweede kleur.

Na een aantal jaren werden de witte voegen wat minder wit door zon en stof. Ook heb ik ontdekt dat bijv. balsa-hout de verf meer absorbeert, waardoor het wegschrappen niet zo goed lukt. (De vensterbanken). Een tweede opmerking: iets dikkere (oudere) rode verf werkt fijner dan dunne.

Het grote voordeel van deze methode is dat je er altijd nog een keer overheen kan verven om bijv. iets te repareren en bovendien kun je boven ramen en deuren zgn. 'borden' schilderen, precies zoals je wilt.

Boven sommige ramen en deuren heb ik 'invallende' borden gemaakt door 2 lagen van de multiplex weg te vijlen. Met potlood en verf schilder ik dan de 'mozaiekjes' (nu zonder zand). De kozijnen vallen iets naar achteren en zitten allemaal nog los, zodat ik ze later van gordijnen kan voorzien en kan behangen tot achter de kozijnen.

 
Speciaal voor de fiets die bij de voordeur staat, heb ik een fietspomp gemaakt. Stel je voor dat de fiets een lekke band krijgt !

Zie ook workshop fietspomp.

Terug naar het droomhuis

Verder naar de volgende kamer

Email Marina

updated 14-05-03