update 01-augustus-2008

Nationaal Ambulance & Eerste Hulpmuseum (1van 3)

expositieruimte Apeldoorn 2006

De collectie van het ambulancemuseum (NAEHM) is tijdelijk niet te bezichtigen. Het pand in Apeldoorn waar we samen met het Nederlands Politie Museum gehuisvest waren, wordt afgebroken.

Alle spullen zijn in een loods opgeslagen en staan daar in afwachting van wat komen gaat. Aangezien ook de opslag en het bewaren van de collectie geld kost ivm. huur, onderhoud etc. is het museum altijd op zoek naar donateurs en die krijgen ook een nieuwsbrief zodat men altijd op de hoogte blijft. Het museum is financieel niet in staat zelfstandig voort te bestaan. Ook blijkt de steun van allerlei belangenorganisaties uit de ambulance-sector niet erg groot te zijn. Het gevaar bestaat dat het Ambulancemuseum dus ophoudt te bestaan en alles verloren gaat.... UW steun is dus van harte welkom.

opslag in Apeldoorn 2007

Het Ambulancemuseum beschikt over een uitgebreide verzameling aan materialen die oa. bestaat uit: verbandtrommels, oude reanimatie-apparatuur, zuurstoftoestellen, oude verbanden in allerlei soorten, maten en merken, medische boeken, tijdschriften, uniformen, onderscheidingstekens, EHBO-boekjes en natuurlijk echte ambulances. Hoewel het NAEHM een deel van zijn bestaan in de opslag heeft doorgebracht is het bestuur toch druk bezig geweest. Op de Vakbeurzen Ambulancehulpverlening in Apeldoorn waren ze altijd aanwezig. Ook werkten ze mee aan enkele speelfilms. Zo is in de films over het leven van Herman Brood en van Edith Piaf een ambulance van het museum te zien. Voor die laatste film is de Studebaker gebruikt en die opnames vonden plaats in Tsjechie! Daarnaast zijn diverse opnames in het museum gemaakt voor de DVD "bij de tijd" van AmbulanceZorg Nederland. Ook is regelmatig een ambulance gebruikt bij een jubileum of afscheid van een ambulancemedewerker. Meer objecten van het museum kunt u op de volgende pagina zien.

Nieuwsbrief foto filmopname

model MB VZA model cadillac

Om geld binnen te krijgen heeft het NAEHM 2 series ansichtkaarten uitgegeven alsmede 2 zeer mooie schaalmodellen van Nederlandse ambulances. Het gaat hier om een MB 300 met opbouw van Gebr. Visser die bij Verenigd Ziekenvervoer Amsterdam in dienst is geweest en de Superior Cadillac van de Ambulancedienst De Grooth uit Winschoten. Beide zijn in de schaal 1/43. De ansichtkaarten tonen een aantal Nederlandse ambulances en objecten van het museum.

ansichtkaart interieur 1 ansichtkaart interieur 2

raderbrancard fietsbrancard VW Transporter Studebaker MB fa.Steen uit Ommen Cadillac 1975 Ambulancedienst De Grooth Winschoten Chevrolet Van DeGrooth, ZTM Groningen Chevrolet Van Wheeled Coach/De Vries, GGD Haarlem Chevrolet Van Akkermans, GGD Rotterdam Chevrolet Van Wheeled Coach/De Vries, VZA Amsterdam Ford Van Southern/VASA,Ambutax Veghel MB E-Klasse Miesen, Meeuwissen Elst MB E-Klasse demonstratieauto Visser MB E-Klasse Binz, GGD Oost-Veluwe Apeldoorn

 

 

korte geschiedenis van het museum

logo museum
secretariaat NAEHM: tijdelijk via email keuzepagina.

1988--Op 15 december 1988 werd de stichting Nationaal Ambulance en Eerste HulpMuseum (NAEHM) opgericht. De stichtingsakte was een cadeau van de Groningse gemeenten ter gelegenheid van het afscheid van de GGD-arts dr. C.A.E. Volckmann. Dr. Volckmann was een fanatiek verzamelaar van allerlei eerste hulp materialen en eigenlijk dus de grondlegger van het museum maar is in de ambulancesector ook bekend als de auteur van het allereerste opleidingsboek speciaal voor de ambulancesector.
1989--Op 30 juni 1989 kon dankzij de medewerking van de familie De Grooth uit Winschoten kon een ruime expositie worden ingericht in het pand van Automobielbedrijf De Grooth. Ook bekend van de Ambulancedienst De Grooth in Winschoten.
1991--De museumruimte wordt aanzienlijk uitgebreid. Na een korte sluiting gaat op 1 oktober 1991 het museum weer open. De heropening gebeurt door Commissaris vd. Koningin in Groningen dhr. H.J.L. Vonhoff.
2000--Nadat het automobielbedrijf en de Ambulancedienst de Grooth was verkocht moest het museum in 2000 dat pand verlaten. De collectie werd toen verhuisd naar een opslagplaats van de civiele verdediging in het Noordbrabantse Helenaveen.
2003--In 2003 moest dit ontruimd worden en verhuisde alles naar Wijk bij Duurstede.
2004--In mei 2004 moest echter ook deze locatie weer verlaten worden. In tussentijd was er sprake van dat er 1 museum zou komen voor alle hulpdiensten, Het Secureon*. Als eerste keus hiervoor was de gemeente Apeldoorn gekozen. Doordat het Nederlands Politie Museum tijdelijk in een groot garagepand was ingetrokken, kon ook het NAEHM daar bij intrekken. Op 3 juli 2004 kon eindelijk het NAEHM samen met het NPM weer voor publiek open.
2007--Begin 2007 moest dit complex weer worden verlaten en ondertussen was duidelijk geworden dat Het Secureon er niet zou komen. Nu staat alles weer in een opslagloods.
2008--de toekomst????

opslag Loenen

opslag 1 opslag 2

* Het Secureon zou een hulpverleningsmuseum moeten worden van politie, brandweer en ambulancezorg. Dit gaat echter niet door omdat de ministeries geen geld beschikbaar stellen.

museum 2 museum pagina 2

terug, return terug/back