Wie kan mij verder op weg helpen.

 

1. Ik wil graag de woonadressen in Vlijmen hebben van de genoemde personen. Waar kan ik deze vinden. Als het kan op internet. Geef anders het adres van het fysieke archief.

2.De volgende tekst heb ik in een doopboek gevonden. Wie kan dit voor mij vertalen

26 a novembre 1795
baptiatus est Gisbertus Julius Legitimus Marizi Joannes van Esdonck & Christine Wilhelmini van der Loo; Sullup .........(onleesbaar).... Dekana Joanni van Esdonck natus est Lodie ..... (onleesbaar) ...it prafatan Sullup... (onleesbaar) ....Leg tatur.

3. G(ij)(i)sbertus van Esdonck (geboren 26 november 1795, overleden 15 juli 1856) heeft twee kinderen genaamd Joannes. De eerste is geboren op 4 januari 1848, de andere op 3 maart 1853. Ik heb een overlijdensdatum van een van hen op 21 maart 1858 op de leeftijd van 10 jaar. Dat moet dus de eerste Joannes geweest zijn. Dan vind ik het vreemd dat al voor deze overlijdensdatum een ander kind ook Joannes is genoemd.
Is dit in het verleden wel vaker voorgekomen. Of is het destijds gewoon een vergissing geweest?

4. Vanaf 1364 tot ca 1427 komt de naam van Espdonck voor als bewoners van het gehucht Esdonk (bij Gemert, Noord-Brabant). De laatste van Espdonck (Henrick Dircx) laat geen kinderen na. Daarvoor komt ene Michiel van Espdonck voor. De vader van Michiel heet Dirc. Voor deze periode zijn nog twee van Espendoncken bekend, namelijk Emont en Wautgher. Het geslacht kan ook "van der Espendonck" o.i.d. hebben geheten. Ook komt soms "ter Espendonck" voor. In de volksmond wordt het gehucht "Ezzing" genoemd. Misschien werden de achternamen dus ook wel "Ezzing" genoemd.
Mijn vraag is of iemand verbanden kan leggen tussen de "van Esdon(c)ken in Vlijmen en de bovengenoemde naamgenoten.

5. Weet iemand waarom Hubertus Hendrikus indertijd van Vlijmen naar Stiphout (Helmond) is verhuisd?

6. Wat is de betekenis van: D'or, au sautoir de gueules, cantonné de quatre fleurs-de-lis du même. Deze omschrijving wordt gegeven voor een wapen van Van Esdonk.

 

Je kan me mailen: h.van.esdonk@hetnet.nl