Hieronder vindt u er een aantal wetenswaardigheden over het gezin van G(ij)(i)sbertus Julius van Esdonk (geboren 26 november 1795).

 

Gedwongen huwelijk

Gisbertus trouwt op 18 april 1844 met Hendrika van Lier. Uit dit huwelijk wordt op 1 november 1844 zoon Norbertus geboren. Dat is zo'n 6 1/2 maand later. Uit de akte blijkt dat Gijsbertus noch Hendrika konden schrijven noch hun naam noemen. Dat ze hun naam niet konden noemen betekende in die tijd dat ze niet konden lezen (met dank aan Theo van Erp)..

 

Echtscheiding

Gisbertus scheidt van Hendrika van Lier. Zij hertrouwd namelijk op 2 juli 1857 met Theodorus de Laar , geboren in 1826, toch zo'n 31 jaar jonger dan Gisbertus
Blijkbaar vindt Hendrika Gisbertus toch wat te oud (hij is van 1795 en is dus 28 jaar ouder; trouwens Gisbertus eerste vrouw, Maria IJsvogels was ook 20 jaar jonger! Die Gisbertus toch....).
Of Hendrika ook nu weer moest trouwen omdat ze in verwachting is, is me nog niet duidelijk. Ik kom niet achter de geboortedata van haar kinderen die ze samen met haar nieuwe vlam op de wereld heeft gezet.

 

Leeftijdsverschillen in de diverse huwelijken

Niet alleen pa Gisbertus hield van jonge vrouwen, ook Hendrik kon er wat van. Hendrik trouwt na een kort huwelijk met de 10 jaar oudere Wilhelmina Mommersteeg (oorzaak van de ontbinding is mij niet bekend) met de 13 jaar jongere Johanna van Dungen; 23 jaar verschil tussen de twee echtgenoten. Dochter Elisabeth denkt daarom, zij weet blijkbaar niet beter, dat elke vrouw stukken jonger moet zijn dan de man: haar man Johannes van Engelen is 16 jaar ouder.

 

Onroerend goed bij overlijden

Uit memories van aangifte van een nalatenschap van Gijsbertus (blad 1 en blad 2) blijkt hij aan zijn zeven kinderen uit zijn tweede huwelijk (niet dus zijn kinderen uit zijn eerste huwelijk) wat onroerend goed nalaat.
Hij had onroerend goed in
- Rosmalen (1/2 aandeel bouwland van 1 bunder en 50 roeden);
-
Vlijmen (1/2 aandeel in huis, erf, schuur en bouwland van 81 roeden en 90 allan(?); 1/2 aandeel perceel bouwland van 39 roeden en 70 allan(?); 1/2 aandeel bouwland van 39 roeden en 40 allan(?); 1/2 aandeel van een perceeltje ?? van ??; );
- "onder" Engelen (1/2 aandeel van 1/3 deel in een perceel hooiland van 6 bunder en 21 roeden);
- "onder" Oss (1/40 aandeel in een perceel ?? van 2 bunder 18 roeden 60 allan(?);
- en verder nog wat onleesbaardere stukken land.