www.fransvanschooten.nl

Toelichting bij voetnoten, namen en personen

Cavalieri ontwikkelde een methode om de oppervlakte en de inhoud van vlakke figuren en ruimtelichamen te berekenen. Hij beschouwde een vlak als een verzameling van een oneindig aantal ondeelbaar kleine of smalle lijnstukken. Hij beweerde dat als een figuur ontstaat door de verschuiving van deze ondeelbare lijnstukken uit een andere figuur, dat deze dezelfde oppervlakte heeft als het oorspronkelijke vlak, aangezien lengte en breedte gelijk blijven.

Cavalieri

Bonaventura Cavalieri was een Italiaans wiskundige, natuurkundige, sterrenkundige en astroloog. Hij werd bekend om zijn nieuwe methoden ter berekening van inhouden en oppervlakken.

Wikipedia: Cavalieri
St Andrews: biografie
Caualerio: Exercitationes geometricae sex ...

Descartes

Rene Descartes was een Frans filosoof en wiskundige. Hij is de vader van de moderne filosofie.

biografie

Fermat

Pierre de Fermat is vooral bekend door de naar hem vernoemde laatste stelling van Fermat. Samen met René Descartes was Fermat één van de twee leidende wiskundigen van de eerste helft van de 17de eeuw.

geheel­tallige raadsels

Roberval

Gilles Personne de Roberval was een Frans wiskundige die kromme lijnen als de cycloïde bestudeerde met hulp van mechanische bewegingen. In brief >4369 aan Huygens schrijft Frans van Schooten dat hij een les van hem in Parijs heeft bijgewoond.

Wikipedia: Roberval
DBNL: brief 4369

Apollonius van Perga

was een Grieks wiskundige die acht boeken schreef over kegelsneden.

posters: Kegelsneden