Vitamine B12- en foliumzuurdeficiŽntie.

Beginpagina

Proefschrift H.O. Nieweg, Groningen 1953

Laatste aanpassing: 07-05-14

Een bladzijde uit dit proefschrift. Ook hierin wordt geschreven over de symptomen bij B12-tekort. En let op, hier wordt gesproken van Addison-Biermer. Prof. dr. H.O. Nieweg was gedurende vele jaren hoogleraar hematologie aan de RU te Groningen. Het is toch triest dat anno 2009 de medische wereld deze ziekte "vergeten" is.

"In 1960 werd hij benoemd tot lector in de hematologie en hoofd van de nieuwe afdeling Hematologie. Met zijn benoeming tot gewoon hoogleraar Hematologie in 1964 was hij de eerste hoogleraar in dat vakgebied in Nederland. Vanaf 1965 heb ik 11 jaar op zijn afdeling gewerkt. De onderzoekslijn waarmee hij samen met Abels en anderen internationale bekendheid had verworven, had hij toen verlaten omdat hij de vragen die nog te beantwoorden waren niet meer van belang achtte voor de medische praktijk. In verband met de verbeterde diagnostiek en behandelingsmogelijkheden was het percentage patiŽnten met maligne hematologische ziekten zodanig toegenomen, dat het onderzoek voornamelijk op deze aandoeningen werd gericht." (Bron: Ned. Tijdschr. Geneeskd. 2006;150:1093)

De belangstelling van Professor Nieweg ging vanaf die tijd dus vooral uit richting oncologie. Voor Addison-Biermer was de B12-test in het laboratorium en de behandeling met de B12-injecties was ook prima voor elkaar. Het leek dus goed geregeld. 
Helaas blijken de tests voor B12 een groot grijs gebied te vertonen en wordt de behandeling met injecties ook vaak niet optimaal (voldoende) uitgevoerd. Bovendien zijn de dokters vergeten welk een scala aan ernstige klachten een tekort kan veroorzaken. Door het verschuiven van de aandacht van de hematologen richting oncologie is Addison-Biermer de "vergeten ziekte" geworden. Dit is nooit de bedoeling van het werk van  Prof. Nieweg, en vele anderen, geweest. De universiteiten hebben hier een grote steek laten vallen bij de opleiding van onze dokters.

 | Terug naar: Historie PA | Naar de beginpagina |