Reacties B12-tekort 2010

07-03-2010

Het verhaal van Astrid

begin

Huisarts, internist, gynaecoloog enz.. ze gaan stuk voor stuk in de fout...
-  vreselijke klachten.. en steeds hetzelfde antwoord: je eet niet goed..., zit tussen je oren, pds... mee leren leven etc. etc. -

Sinds afgelopen zomer (augustus 2009) weet ik bij toeval dat ik aan een B12 deficiŽntie lijd. Ik stond op 49 pmol/l, kon bijna niet meer lopen en was erg ziek.
Van de zomer was dit de internist die er niks mee gedaan heeft, mijn huiarts heeft zelfs een tijd beweerd dat het allemaal tussen mijn oren zit (heb zelfs in het Delta Ziekenhuis gezeten) en de huisarts vond het na 7 injecties wel genoeg.... (de laatste was op 7 september)... ik zat toen op 1100 pmol/l en zij was toen bang voor overdosering....(terwijl in de bijsluiter staat dat je de kuur van 10 moet afmaken en dan daarna frequent om twee of drie weken moet prikken....maar goed...)
Na september mocht ik alleen nog maar bloedprikken en de waardes weten.
Een meting van de huisarts eind december kwam uit op 278 pmol/l, was volgens haar goed, maar ik voelde mij niet echt Ok en twee weken later lag ik doodziek op bed.
Op veel aandringen (mijn man meegenomen naar het gesprek, want zelf kan ik haar niet overtuigen) heb ik toen bij Gods gratie toch op deze 11e januari van dit jaar weer een injectie gekregen. En de volgende mocht ik dan wel weer 4 weken later komen halen....om precies te zijn op 10 februari jl.

Echter deed en doet mijn huisarts (en nog steeds) en ook de overige reguliere internisten (o.a. Havenziekenhuis) en/of artsen er zeer luchtig over en sturen mij vaak naar huis met een waarde die volgens hen goed is.
Vandaag de zoveelste arts ontmoet die ik niet kan overtuigen over hoe de waardemeting bij zieke B12-patiŽnten behoort te zijn.

Heb het laatste jaar ook veel gynaecologische klachten en in de tussentijd dwz op 17 februari jl. heb ik een operatie aan mijn eierstok gehad, is er een spiraaltje geplaatst en heb ik veel tussentijdse bloedingen gehad.
Vandaag moest ik weer naar de gynaecoloog terug voor controle en een binnenwaards-echo onderzoek etc. 
Mijn baarmoederslijmvlies was verdikt en heb medicijnen meegekregen.
Maar vandaag moest ik natuurlijk ook vertellen hoe het gegaan was en hoe ik mij voelde en de volgende klachten had ik te melden:

....Ik voel mij ontzettend belabberd en ziek, heb neurologische klachten, tintelingen in armen en benen, bibberingen, duizeligheid, misselijk, maag- en darmklachten, hoofdpijn en voel mij depressief en moe....

Een aantal van deze klachten (misselijk, duizelig, hoofdpijn) waren volgens de gynaecoloog te herleiden naar de plaatsing van de mirena spiraal, echter de rest niet. Ik legde hem mijn probleem voor dat ik al een tijdje bezig ben om mijn B12-tekort stabiel te krijgen. Hij wilde toch wat bloedmetingen doen en heeft op mijn verzoek vandaag mijn B12-waarde ook meegenomen.

Ik sprak hem vanmiddag en de meting staat nu op 395 pmol/l.
Volgens hem: "dit is OK hoor en ik moet zeker geen prik gaan halen, want overdosering van B-12 is niet goed......."
....Ik kon hem niet overtuigen van het feit dat deze waarde voor mij wel eens te laag zou kunnen zijn en dat ik dus wel degelijk een injectie moet hebben.

Wat nu?
Ik heb dus nu wel bij de huisarts voor elkaar gekregen dat ik vanaf januari om de vier weken de injectie mag hebben....., maar nu blijkt dus dat ik mij na 3 weken alweer beroerd ga voelen met 395 pmol/l....
Ik wordt er langzamerhand echt moedeloos van....

Maar nu, mijn belangrijkste vraag aan u: 
Weet u misschien in de regio Rotterdam en omstreken een arts of internist die wel echt verstand van B12 deficiŽntie heeft?
Ik heb echt behoefte aan een goed gesprek met iemand die me echt begrijpt en mij ook echt goed op weg kan helpen en hierin wil en kan begeleiden.
Bij de reguliere huisartsen en ziekenhuizen kom ik er niet door bij hun zogenaamde verstand van B12.

Ik hoop echt snel iets van u te horen, want ik zie het zo langzamerhand niet meer zitten. Astrid (*1972)

Antwoord: 
Hier verdienen huisarts en een stel specialisten een aanklacht. 
Via de mail krijg je de naam van een internist.

begin