Reacties B12-tekort 2006

29-05-2006

Het verhaal van Astrid

terug

"De huisarts vond 168 nog binnen de norm..."
- maar de waarde zakte wel steeds -
- de bloedtest wees uit dat alles in orde was -

Allereerst alle lof voor uw site en vooral inzet inzake B12-tekort.
Graag wil ik u advies vragen over het volgende:
Ik ben een vrouw van 38 jaar en heb al een aantal jaren klachten die wijzen op een B12-tekort.
Drie jaar geleden kreeg ik tintelingen in mijn benen, gevoelloosheid in gezicht en had al jaren een deels kale, deels beslagen tong.
Ook was ik psychisch niet in balans. Dit weet ik aan een stressvolle en verdrietige periode.
Twee jaar geleden, inmiddels gescheiden, kreeg ik hyperventilatie, paniekaanvallen en viel 10 kilo af.
Stress dacht ik, en zo ook de huisarts, er volgden gesprekken met een maatschappelijk werkster en even leek ik te herstellen en pakte na enige tijd ziektewet de draad weer op.
Blijvend herstel bleef uit, was doodmoe, had pijn en werd psychisch steeds labieler.
Vorig jaar vroeg ik bij de huisarts om een bloedonderzoek, ook om een B12-meting, ben zelf werkzaam in de psychiatrie en mijn vader heeft al jaren de ziekte van Addison-Biermer en krijgt hiervoor injecties. Bloedtest wees uit dat alles in orde was.
Afgelopen februari stortte ik weer volledig in, angstaanvallen, kon niet meer helder denken en doodmoe.
(Kreeg 3x daags 10 mg. oxazepam voorgeschreven, de angst was sterker dan de medicatie, maar lijkt nu wel in verhouding te komen, de laatste weken.)
Weer vroeg ik om een B12-test, deze was nu 210.
Ondertussen liep ik bij de psycholoog, durfde niet meer te slapen, ondanks vermoeidheid, kon niet zelfstandig voor mijn dochter zorgen.
Zes weken later vroeg ik weer om een B12-meting, naast algemeen bloedbeeld.
Ik kon me niet voorstellen dat dit alles puur psychisch was, mijn mentale draagvlak was altijd groot en de klachten namen toe.
Daarnaast had ik het doemscenario voor ogen om niet zo te worden als mijn vader die door een psychische hel is gegaan voor hij enig resultaat had op de injecties en toen langzaam weer voor een groot deel herstelde.
Meting een maand geleden was 168.
Huisarts vond dit nog binnen de norm, dus andere huisarts geconsulteerd die aangaf dat ik wel degelijk moest beginnen met injecties.
Ik begon met 3 injecties in de week en voelde me hondsberoerd.
Diarree, trillen en rillen (ook van binnenuit), hartkloppingen, zweten, flauwvallen en was doodmoe, in de zin van uitgeput.
Het goede was dat ik wel weer begon te slapen.
Vorige week heb ik 1 injectie gehaald, iets rustiger opbouwen leek me beter, gezien de uitgeputte staat van lichaam en geest en de reactie op de injecties.
Kort en goed: ik heb nu 4 injecties gehad en volgens de huisarts kan ik nu wel over op 1 injectie in de maand.
Mijn vraag is nu of dit niet te weinig is, ik merkte de laatste dagen dat ik minder tril en uitgeput ben, mijn tong ziet er ook al een stuk beter uit en zoals u begrijpt wil ik graag weer de oude worden.
Zou daarom 1x per week een injectie toch niet beter zijn? Als ik langere termijn denk heb ik de bijwerkingen er graag voor over. Of is 1x per maand voldoende?
Graag uw advies.
Ik heb al gebeld met het AMC, maar daar kon men mij niets wijzer maken.
Was afgelopen tijd de wanhoop nabij af en toe, de psycholoog staat gelukkig achter me en weet dat ik een assertieve en sterke persoonlijkheid heb, al kan ik die af en toe niet meer vinden.
Heel veel dank voor het lezen van de mail en alle respect voor uw gedrevenheid, met daarbij veel vriendelijke groeten voor uw vrouw, die vast uw motor is! Astrid

Antwoord: 
Het blijkt dus dat jouw waarde in de loop van de tijd langzaam is gezakt. Jouw B12-balans is dus al langer dan drie jaar negatief door een slechte B12-opname. De voorraad B12 (voor zo'n drie jaar, vooral in de lever) wordt eerst opgesnoept.  Het lichaam kan dan minder B12 opnemen dan dat het nodig heeft en dan krijg je een B12-tekort op weefselniveau en dat geeft al flinke klachten. De waarde van vorig jaar gaf dus al veel symptomen en was toen waarschijnlijk ruim boven de 210 van februari van dit jaar. Daarom is er zelfs een artikel dat waarden tot 350 pmol/l al als verdacht houdt. (internist Paul DeMunter, kijk bij <relevante links>)

Al de klachten die je drie jaar geleden al had kom je tegen in het lijstje met symptomen op de site. Plus het feit dat jouw vader in de zelfde situatie zit met de injecties had toen bij de dokter het licht al op moeten laten gaan. Het is al jaren bekend binnen de medische wereld dat je best een B12-tekort kunt hebben met een normaal bloedbleeld en bij laag-normale B12-waarden.

Mensen klagen vaker dat in het begin van de behandeling de klachten eerst tijdelijk toenemen.
Nu al overgaan naar een injectie per maand lijkt me niet zo goed. Jij hebt toch al heel lang flinke neurologische klachten en daarom lijkt het me inderdaad goed om nog minimaal een halfjaar door te gaan met een injectie per week. De huisarts kan nu niet aan de hand van de B12-waarde zeggen dat je wel naar een injectie per maand kan.
Ga op de site naar het deel <relevante links> en klik op "Geneesmiddelenrepertorium". Hier vindt je dat. Dat kan een huisarts en het AMC ook wel vinden dacht ik zo.
De waarde in het bloed mag nu niet met de referentiewaarden vergeleken worden. Die is met een injectie per week flink hoog en dat moet ook, daarmee maak je de kans op herstel zo maximaal mogelijk. Dus ruimschoots injecties, daar moet je het van hebben. Te weinig is schadelijk en een teveel kan helemaal geen kwaad.

Na dat halfjaar of langer, kun je overgaan op een lagere frequentie, maar doe dat langzaam. Lees hiervoor op de site bij het deel <De behandeling>, dus over de onderhoudsdosering.

Ik hoop dat ik je een flinke steun in de rug heb gegeven en blijf voorlopig op een injectie per week. De injectie in de bilspier lijkt het beste (langste) te werken. Laat ook je schildklierwerking in de gaten houden op afwijkingen, want dat gaat hier nogal eens mee samen.

terug