Reacties B12-tekort 2005

22-12-2005

Het verhaal van Corrie

terug

Ik werd behandeld voor ME...
-
goed fout, het bleek een B12-tekort -

Na twaalf jaar tobben met spierpijn en z.g.n. ME-klachten.
Want dat was in de mode, konden ze niets vinden dan was het ME. Maar begin dit jaar ben ik in Nijmegen terecht gekomen bij het Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid. Daar moest ik om mijn conditie te verhogen eerst 6 keer 1 min. lopen, om tenslotte uit te komen op twee keer 1 uur per dag.
Daar kreeg ik zoveel pijn van, spierkramp en algehele zwakte. En dan krijg je van z.g.n. deskundigen het advies van: doorlopen, eerst gaat de moeiheid weg en later de pijn. Nou vergeet het maar, pijn in mijn benen en heupen.
Niet normaal, maar nu het volgende: Het weer aan mijn huisarts uitgelegd en altijd al gezegd dat mijn moeder ook altijd spierpijn had, maar dat zij niet behandeld wilde worden omdat zij aan waanzinpsychose leed. Nu eindelijk is het denk ik tot mijn huisarts doorgedrongen, ik moet er wel bij zeggen dat wij sinds twee jaar een andere huisarts hebben. Maar nu heb ik de eerste injectie met Hydrocobamine gehad. Maar werd er ziek van. Nu proberen we het na drie weken weer. De huisarts van mijn moeder heeft mij toegezegd haar dossier na te kijken. Zij is inmiddels 6 jaar overleden. Ik ben erg aangeslagen als ik op internet de gevolgen lees. Dan herken ik daar ook dingen in die mijn moeder ook had. Maar mijn vraag is eigenlijk wat te doen als je overgevoelig voor hydrocobamine bent, overigens ben ik voor veel medicijnen en voedsel overgevoelig. Kunt u mij hier een antwoord op geven. Bij voorbaat hartelijk dank. Met vriendelijke groet. Corrie, 57 jaar
Antwoord: Ja dat hebben de ME-dokters in het Radboud (NKCV) niet zo goed gedaan. Ze denken alleen maar in ME en zonder andere oorzaken uit te sluiten gaan ze dit behandelen. Slechte zaak. Voor een kenniscentrum valt me het erg tegen dat ze verzuimden om op B12 te prikken. Een standaard bloedonderzoek is niet voldoende om een B12-tekort uit te sluiten.
Ik weet niet hoe laag je B12 was. Moet je wel vragen. Een tekort kan er vele jaren in hangen, dus daar kun je al heel wat jaartjes last van hebben gehad.
Heel goed mogelijk dat je moeder dat ook had. Er hoeft niet altijd bloedarmoede geweest te zijn. Ook kan een tekort ernstige psychische problemen veroorzaken.
Het komt regelmatig voor dat mensen de verkeerde diagnose ME of Fibromyalgie krijgen terwijl de dokters het B12-tekort over het hoofd zien.
Na de eerste injectie komt het vaker voor dat de klachten wat verergeren. Ook ontstaat er na vooral de eerste injectie een heel sterke bloedaanmaak (Polycytemie). Dit is geen bijwerking maar een natuurlijke reactie van het lichaam op de injectie. De ene persoon heeft er meer last van dan de ander. Hangt er ook vanaf hoe groot het tekort was. Ik heb hier wel iets over op de site staan bij het gedeelte <De behandeling> (onderaan de pagina)
Ik denk dat het belangrijk is dat je toch door gaat met de injecties. Hiet liefst eerst 10 weken elke week en dan over op de onderhoudsdosering. Het kan zijn dat je klachten door meerdere injecties minder erg zullen zijn. Dus de Polycytemie. Hoe meer injecties des te minder sterk is de bloedaanmaak na een injectie omdat het tekort dan minder is.
De bijwerkingen kun je ook op de site bij dat gedeelte vinden, maar die komen niet zo vaak voor. Dus ga er niet te gauw vanuit dat je overgevoelig bent voor hydroxocobalamine. Maar lees wat ik over de bijwerkingen schrijf. De B12 moet echter aangevuld worden en het beste middel daarvoor zijn nog altijd de injecties.

terug