Reacties B12-tekort 2004

28-11-2004

Het verhaal van Dora

terug

Het Hb was goed, de wijdverbreide onwetendheid...

Dank je wel voor al deze informatie.
Bij mijzelf was de waarde van B12 = 80 (juni 2004) naar 120 (sept 2004) en weer naar 90 (nov 2004) gegaan ondanks het slikken van B12 vitamine 1000% ADH op dokter's advies. Hij vond eigenlijk multivitamine van 100% voldoende.
Het Hb van mijn bloed was goed, dus de arts vond mijn bloedwaarde niet verontrustend.
Bij mijn zus was vorig jaar ook een B12-waarde van 80 gemeten. Het blijkt dat mijn moeder tijdens de zwangerschap ook B12-tekort had, en wij dus misschien met te kleine voorraad geboren zijn. Door haar verhaal ben ik me bewust geworden van de waarde van B12-meting.
Mijn zus heeft door te late diagnose een burn-out gehad en is nog steeds herstellende ervan. Ze krijgt nu B12-injecties en glutenvrij dieet omdat haar darmen zo geprikkeld waren dat die geen vitamines opnamen uit het voedsel. Het gaat gelukkig beter. Nu staat zij ook op haar achterste benen omdat mijn arts zo laks reageert. Ik heb aangedrongen op B12-injecties die ik volgende week pas voor het eerst krijg en internist afspraak is pas 20 dec. 2004.
Het balletje rolt nu dus doordat we door schade en schande wijs zijn geworden. De symptomen verergeren nu ondertussen wel. Tintelingen, duizelingen, verwardheid en depressief
Ik voelde me er erg alleen mee staan t.o.v. de arts. Als ik me geen zorgen maak, wie doet het dan wel? Denk ik dan.
Misschien weet u iets meer over een te lage voorraad overdragen bij zwangerschap.
Nogmaals bedankt en succes verder met de site. Dat die voor veel mensen tot steun mag zijn. Dora
Antwoord:
Jouw zus heeft gewoon de verkeerde diagnose gehad. De oorzaak was een B12-tekort en geen burn-out. Men heeft gewoon niet gedacht aan een B12-tekort. Door het B12-tekort kan de darm ge´rriteerd raken. Ik denk dat op den duur je zus niet meer glutenvrij hoeft te zijn. 
Bij mijn vrouw (haar waarde was 50) was de darm ook ontstoken door de lage B12. Er ontstond een darmperforatie die met spoed geopereerd moest worden. Ze lag maar in het ziekenhuis en niemand dacht er aan om B12 te prikken. Wij hadden daar toen nog nooit van gehoord. Helaas...

Het advies van de dokter, het slikken van de pillen, was niet goed. Ik mag wel zeggen zeer slecht. Bij een B12-tekort moeten bij elke dokter de alarmbellen gaan rinkelen. Deze dokter denkt dat Addison-Biermer bij jongeren niet voorkomt en een B12-tekort niet bij een normaal Hb mogelijk is. Maar het kan beide wel. De dokter wordt op dit gebied niet gehinderd door enige kennis!

Het lijkt erop dat deze ziekte in jullie familie vaker voor komt. Dat is meer zo in sommige families.
Bij een zwangerschap zorgt de natuur er voor dat zoveel mogelijk van de beschikbare B12 naar de baby gaat. Ook is na de geboorte flesvoeding beter als de moeder weinig B12 in zich heeft. Maar al zou de voorraad in het begin laag zijn geweest dan moet die door de voeding wel opgebouwd zijn. Anders had je wel eerder last gehad, lijkt mij.

Ik denk gewoon dat jullie de ziekte van mijn site hebben. Ik kan me voorstellen dat je zus op haar achterste benen staat als ze hoort hoe jouw dokter presteert.
Jij hebt nu zo gauw mogelijk injecties nodig, en voldoende. Voor jullie is nu het gedeelte <De behandeling> van belang. Een dokter die zulke lage waarden negeert omdat het Hb normaal is, doet het echt niet goed. Van de behandeling zal hij ook wel niet veel afweten, dus pas hiermee op. Het beste is eerst 10 weken lang elke week een injectie (1000 microgram hydroxocobalamie in de bilspier) en dan pas over op de onderhoudsdosering.

terug