Reacties B12-tekort 2014

07-06-2014

Het verhaal van Erika

terug

Ook in de 21e eeuw wordt een B12-deficiëntie nog gemist..
- bloedarmoede, wegblijvende menstruatie en miskramen -

Op mijn 22ste (ben nu 38) na 10 jaar met klachten te hebben rond gelopen werd een hypothyreoďdie vastgesteld, hiervoor medicatie en ik werd inderdaad wat beter. 
Na 4jaar kreeg ik het advies om een HPU test te doen omdat ik blijkbaar nog steeds niet goed genoeg was volgens mijn familie. Dit had ik en heb ik ook een vitamine preparaat voor geslikt en weer ging ik een stapje voor uit. 
Maar nog steeds moest ik elke middag naar bed om even een uur bij te slapen na het werk, had weinig energie om dingen af te spreken. Echter ik was al zo veel beter dan dat ik was dat ik erg blij was.
In de zomer van 2012 had ik een ernstige bloedarmoede waarbij ik niet meer ongesteld werd en per direct naar het ziekenhuis werd gestuurd. Hier hebben ze alleen Hb en ferritine gestest en geen vitamine B12. Dus ijzerpillen mee en naar huis. Ik nam de ijzerpillen wel goed op en voelde me binnen 3 weken veel beter en werd weer ongesteld. 
In het jaar hierna heb ik 2 miskramen gehad en daarna eiste ik een onderzoek bij de gynaecoloog. Gelukkig wilde mijn huisarts meewerken en kwam ik bij een arts terecht die dus vitamine B6 en B12 en foliumzuur prikt alsmede een methionine belastingtest en homocysteine. Bleek mijn vitamine B6 te laag en B12 op 148 te staan. Ik kreeg vitamine B6 pillen mee en later nog maar eens doen. 
De waarden van de methioninetest waren niet verbeterd en mijn vitamine B12 was gezakt tot 128 toen kreeg ik 1 injectie. 
Ik weet vanwege mijn achtergrond in de gezondheidszorg wat het protocol is dus ik vroeg moeten dat er niet meer zijn. Antwoord: nee, hier kan je wel een paar maanden mee vooruit. O.K. injectie gezet, ik heb me in 30 jaar nog nooit zo goed gevoeld, kan een dag doorgaan en hoef niet meer te slapen, had achteraf gezien een gek gevoel in mijn onderbenen dat is weg, ik slaap beter, kan trainen zonder dat ik 5 dagen niet kan lopen van de spierpijn……ik was dus heel erg blij. 
Volgende controle vitamine B12 was 535, ik blij voelde me zo goed. 
Maar langzaamaan kwamen de klachten weer terug: aften op mijn tong verschrikkelijke spierpijn. Toen kwam mijn vervolgafspraak met daarvoor weer bloedprikken was mijn vitamine B12 in 4 maanden tijd weer gezakt tot 128. Krijg ik weer maar 1 injectie mee en pas over 4 maanden een afspraak. 
Ik naar de huisarts die de injectie moest geven en gelukkig wil hij meewerken, echter alleen voor ongeveer 1 injectie in de 6 weken of afgaande op symptomen. Het is beter dan niets. Had alleen gehoopt dat dit jaren eerder aan het licht was gekomen omdat schildklierproblemen vaak gepaard gaan met vitamine B12 problemen en natuurlijk met de ernstige bloedarmoede. Nu hoop ik alleen dat ik nog zwanger kan worden ook vanwege mijn leeftijd en het niet heel erg mee werken van artsen. Erika

Antwoord: Weer het bekende liedje, nooit aan B12-tekort gedacht door de dokters. De kans hierop is ook nog verhoogd als je een traagwerkende schildklier hebt. (samengaan auto-immuunziekten)
En bij een laag Hb niet naar B12 en foliumzuur kijken is al helemaal fout.
HPU is geen reguliere ziekte. De juiste diagnose is dus lang over het hoofd gezien. De eerste lage B12-waarde van 148 pmol/l had bij de arts de alarmbellen moeten laten gaan. Niet dus. Klachten door een B12-tekort kunnen er al zijn bij waarden die tot 200 gezakt zijn. Dat horen dokters te weten. Dan moeten ze direct naar de absolute waarden van MMA (methylmalonzuur) en homocysteďne kijken. Dus attent zijn op een functioneel B12-tekort. Een tekort op weefselniveau dus.
De wegblijvende menstruatie en miskramen kunnen dus best wel door het vit. B12-tekort gekomen zijn.
Het probleem lag dus bij de B12, vandaar dat de methionine-belastingtest niet verbeterde. De lager wordende B12 maakte dit nog meer duidelijk. Een B12-opnameprobleem. Dat verdient een blijvende behandeling met injecties.

En daarna ben je heel slecht behandeld. En na een injectie een waarde van 535 goed vinden is ook niet goed.
Er dient te worden gestart met twee injecties per week gedurende minstens vijf weken en daarna afhankelijk van het afnemen van de klachten geleidelijk minderen. uiteindelijk nooit minder dan een per vier weken.

Het zou nu verstandig zijn om de behandeling te starten zoals ik hierboven aangeef.
Daarnaast slikken van een normale B-complex om te zorgen dat je voldoende B6 en foliumzuur in je lijf hebt. En dan proberen zwanger te worden.
En laat voor de zekerheid je vit. D bepalen. Met dit B12-probleem wordt vaak een lage vit. D gezien.

terug