Reacties B12-tekort 2004

28-12-2004

Het verhaal van Hanna,

terug

Bij de Schillingtest krijg je ook een injectie...

In mei dit jaar ben ik bij een reumatoloog geweest i.v.m. klachten die wezen op Fibromyalgie. Uiteraard werd de diagnose gelijk gesteld en moest ik alleen nog even voor de formaliteit bloed laten prikken. Na de eerste keer bloed prikken kreeg ik een brief met de vermelding dat mijn B12 ietwat verlaagd was en dat ik nogmaals moest prikken. Hierna kreeg ik weer een brief dat ik een Schilling test moest doen. Toen ik hier na meerdere weken nog geen bericht van had gekregen heb ik gebeld en bleek dat de Schilling test op dat moment niet uitgevoerd kon worden i.v.m. interne problemen. Wel kreeg ik een verwijzing voor een diŽtiste die tot de conclusie kwam dat er niks mis is met mijn eetpatroon dat een B12-tekort kan verklaren. In oktober kon ik uiteindelijk toch een Schillingtest doen en hiervan kreeg ik op 20 december uitslag bij de reumatologe.
Het bleek dat ik de eerste keer tijdens het bloedprikken een score had van 147. De tweede keer scoorde ik ergens in de 90 en in december (ik moest vlak voor mijn afspraak bij de reumatologe weer prikken) scoorde ik 197. Uit de Schillingtest was niks gekomen en er was geen noodzaak om verder te testen omdat uit de test al was gekomen dat alles verder negatief was. Ik had namelijk het stuk over de Schillingtest van jouw site meegenomen en ze heeft dit doorgelezen en aangegeven dat ik verder niet getest hoefde te worden omdat deel II of deel III van de test voor mijn niet van toepassing is. Zij vond mijn gehalte goed en gaf aan dat de verbetering vast door mijn eten was gekomen en dat de lage waarde van in de 90 misschien wel een labfout was geweest. Mijn verweer dat er niks in mijn eetpatroon was gewijzigd en dat de diŽtiste ook had aangegeven dat mijn eetpatroon geen verklaring kon geven voor een tekort, werd weggeveegd.
Wel was het toch wel verstandig om over een half jaar weer even op B12 te prikken..... Uiteindelijk stond ik dus met mijn 29 jaar met een diagnose Fibromyalgie weer op de gang. Ik weet niet goed wat ik nu moet doen. Van de reumatologe krijg ik dus geen medewerking en aan mijn eigen huisarts twijfel ik hierbij ook. Ik heb van een collega begrepen dat er wel natuurartsen zijn die niet grote afwijkende scores oppakken. Is jou hiervan ook iets bekend? En heb je nog advies. Hanna

Antwoord:
Dus niet Fibromyalgie was de oorzaak van je klachten maar het B12-tekort. Bij 147 kun je best wel klachten hebben door een gebrek aan B12. Er zijn veel reumatologen die de diagnose Fibromyalgie geven terwijl ze niet naar de B12 hebben gekeken. En zeker de waarde 90 is behoorlijk laag. Het ligt niet aan je eetpatroon en dus wel aan een opnameprobleem voor B12. Dat opnameprobleem is er dus wel. Hier gaat de reumatologe even aan voorbij. 
Het is ook moeilijk om toe te moeten geven dat je er naast zit met de diagnose.
Ik denk dus voor 99% zeker te weten dat je blijvend injecties nodig hebt. Dus de ziekte van mijn site.
Een normale Schillingtest (dus negatief) komt best wel vaker voor bij mensen met een opnameprobleem voor B12.

Blijft er nog een probleem over de hogere waarde bij de laatste meting. Ik kan je wel vertellen dat die meting gewoon goed is, maar niet door andere voeding.
Bij de Schillingtest krijg je eerst een B12-injectie en een tijdje daarna een pil te slikken en dan moet je urine verzamelen.
Deze B12-injectie heeft de waarde in het bloed flink verhoogd en die is zo langzamerhand weer teruggezakt naar 197. Dit is dus het effect van een B12-injectie en helemaal niet door het eten ! Dus deze injectie, daar heeft de reumatologe even niet aan gedacht. Wel een beetje dom... Door deze fout zit jij nu in de problemen.

Dus al met al: Jij moet blijvend injecties hebben. Dat kun je gerust tegen je huisarts zeggen. Als deze arts zich achter de reumatologe verschuilt, dan moet je beslist een verwijzing vragen voor een internist. Het is iets op het terein van de internist. En op heel korte termijn. Jouw B12 is niet stabiel maar is onderweg naar echt te lage waarden. Hier mag je echt geen weken meer mee rond lopen, blijvende schade kan er anders ontstaan. Laat dat niet gebeuren. Voor jouw zal straks het gedeelte op de site <De behandeling> van belang gaan worden.

Dus het hele verhaal klopt wel, alleen de reumatologe snapt het niet. Zij ging een waarde fout beoordelen (197) en ze vertrouwd blindelings op de Schillingtest. 

terug