Reacties B12-tekort 2004

28-12-2004

Het verhaal van Nathalie,

terug

Van 790 naar 170 en de internist is tevreden... 

Mijn naam is Nathalie en ben 28 jaar oud. Ik heb een probleem (net zoals de rest uiteraard). Zes jaar geleden kreeg ik last van ernstige vermoeidheid en ben ik naar de huisarts gegaan. Die nam mijn klachten (er waren er uiteraard nog meer) serieus en die heeft een volledig bloedbeeld laten testen. Alles was goed behalve dat mijn B12 te laag was, namelijk 106. Daarop heb ik pillen gekregen met een hoog gehalte B12 en die heb ik acht maanden geslikt. Daarna voelde ik mij een stuk beter.
Nu loop ik alweer ruim een jaar met dezelfde klachten, alleen veel heftiger dan zes jaar geleden. De huisarts zei dat ik best een zware tijd achter de rug heb (dat is ook zo) en dat ik overspannen ben. Na vijf maanden en ook nog een vakantie van 4 weken zuid-frankrijk voelde ik me eerder slechter dan beter en de huisarts liet weer een volledig bloedbeeld testen. Conclusie B12 was 124, maar voor de rest geen afwijkingen. Ik heb vijf injecties Hydrocobalamine (1000 microgram) gehad. Daarna zei hij dat het goed moest zijn. Een maand later is er bloed geprikt en was het gehalte 790. Drie maanden later (nu twee weken geleden) is het gehalte 170 en werd door een internist van de VU verteld dat dat nog binnen de waarde is; niets aan de hand!! Over drie maanden weer prikken en dan maar zien wat de waarde dan is.
 
Nu zou ik graag willen weten of er bepaalde artsen zijn die hierin zijn gespecialiseerd waar ik een second opinion kan vragen. Ik moet er niet aan denken om de rest van mijn leven me zo als een krant te moeten voelen.

Antwoord:
Jouw dokter nam jouw klachten wel serieus maar de behandeling heeft hij echt niet goed gedaan.
Haast nooit komt een B12-tekort door een slechte voeding. Alleen in het geval van slechte voeding zijn pillen aan te bevelen. Maar dat was bij jou niet de oorzaak. Bijna altijd is de oorzaak de ziekte van Addison-Biermer. Het lichaam neemt dan de B12 niet goed meer op. Het opnamevermogen loopt gedurende vele jaren langzaam terug. Dit herstelt nooit meer. Dit kunnen ook mensen van jouw leeftijd krijgen en het tekort kan best wel bij een normaal bloedbeeld. Die waarde van 106 nu zes jaar geleden had bij de dokter alle alarmbellen moeten laten rinkelen. Bij zo'n waarde en een normaal voedingspatroon mogen deze pillen echt niet de eerste gedachte zijn. Vanaf toen had je al regelmatig B12-injecties moeten hebben.
In het begin helpen die pillen soms wel iets omdat de opname voor een gedeelte nog werkt. Nu is dat veel slechter geworden en wordt de B12 via de mond haast niet meer opgenomen. De enige juiste oplossing is dan blijvend injecties.

Jij bent niet overspannen, door het B12-tekort wat je nu hebt kun je zeker psychische klachten krijgen.
De waarde 790 was zo hoog door de injecties, niet omdat de opname weer in orde was. De waarde is in drie maanden van 790 teruggelopen naar 170 en de internist zegt dat dit goed is. Onbegrijpelijk. Die waarde zakt met een rap tempo. De dokter maakt weer de fout, zoals vele van zijn collega's, door niet naar de trend te kijken maar domweg alleen de absolute waarde te beoordelen. Echt dom.
Een paar injecties geven en zeggen dat het daarna goed moet zijn klopt ook echt niet. De injecties vullen de B12 even aan, maar herstellen de opname niet!
Jouw B12 is dus nu al weer lager dan de 170 van twee weken geleden. Gegarandeerd.

Dus je mag nu absoluut niet nog eens drie maanden wachten en dan nog eens meten.
Jij hebt volgens mij voor 99% zeker de ziekte van mijn site en daarom moet de dokter direct beginnen met injecties en hier mag nooit meer mee worden gestopt.
Als de dokter het beter denkt te weten, dan moet je op heel korte termijn een verwijzing hebben voor een internist. Echt de dokter heeft fout op fout gemaakt.
Dus: Je hebt nu B12-injecties nodig, dezelfde die je al gehad hebt. Je mag hier echt geen weken meer mee rond blijven lopen. De kans op blijvende schade is echt wel aanwezig. Ik ken geen internist die hier echt goed in is. Elke internist hoort dit probleem te kennen. Ga niet die pillen weer slikken, die verstoren nu de B12-meting en daardoor wordt alleen de juiste diagnose uitgesteld en dus ook de behandeling

terug