Reacties B12-tekort 2005

15-02-2005

Het verhaal van Petra

terug

B12=50, internist en dokter geven geen injectie...
zij werken mee aan blijvende schade

Ik ben al zo'n 20 jaar depressief, heb daar nog verschillende klachten bij gekregen zoals concentratiestoornissen, geheugenverlies, last van mijn benen en armen, doodmoe, slaap ontzettend veel, last van mijn tong. Doordat ik veel pijn rechts onder mijn ribben kreeg ben ik nu doorgestuurd naar de internist en hij heeft geconstateerd dat ik te weinig vitamine B12 in mijn bloed heb. a.s. donderdag krijg ik een maagonderzoek. Kun je mij misschien informatie geven over wat ik kan vragen aan de dokter en wat ik nu kan verwachten. Petra, 41 jaar
Antwoord: Je moet in elk geval vragen wat je B12-waarde in het bloed was. Dus de lage waarde die gemeten is, waaruit het tekort bleek. De meest gebruikte ondergrens is 150 pmol/l. Als je daar flink onder zit dan kun je daar al heel lang last van hebben gehad. Meerdere jaren. Je kunt dan vragen waarom hier niet eerder op geprikt is. De huisarts had hier ook aan moeten denken. Dat je mogelijk geen bloedarmoede had zegt niets. Je kunt een B12-tekort hebben zonder bloedarmoede.
Al je klachten komen door het tekort. Ook psychische klachten kunnen door het B12-tekort komen. Al die 20 jaar kan waarschijnlijk niet, maar het heeft het zeker wel versterkt.
En een belangrijke vraag is, wat wordt er aan gedaan? Volgens mij heb je dus de ziekte van mijn site. De opname voor B12 is dat niet goed en dit herstelt ook nooit meer. Je moet dan blijvend injecties hebben. Dus voor de rest van je leven.
Je hebt dus ook neurologische klachten. Daarom moet men minstens beginnen met 10 weken elke week een injectie (hydroxocobalamine 1000 microgram) in de bielspier. En daarna over op een onderhoudsdosering. Het hangt ook iets van de waarde af die je had. Dus vraag hoe ze de behandeling hadden gedacht.


24-02-2005. Heb vanmorgen een maagonderzoek gehad. Geen oorzaak gevonden voor B12-tekort. Wel middenrifbreuk. Heb voor 2 weken medicijnen gekregen (nexium 40 mg). Heb een B12-tekort met waarde 80. Heb je nog informatie voor mij ?
Antwoord: Er is geen oorzaak gevonden voor het B12-tekort, maar daarom dient dit wel behandeld te worden met injecties. Dat het maagonderzoek geen oorzaak geeft over het tekort, komt wel vaker voor.
De medicijnen die je hebt gekregen zijn maagzuurremmers. Daar wordt in elk geval het B12-tekort niet mee opgelost.
Krijg je niet de injecties zoals ik vermeldde in mijn eerste mail? Wil je me dat mailen, want die heb je beslist nodig. Heeft de dokter niets daarover gezegd? Dus vertel me wat de dokters van plan zijn om iets aan dat B12-tekort te doen.


24-02-2005. De internist heeft niet gesproken over injecties. De waarde van 80 heb ik zelf moeten vragen en verder ook geen reactie op gehad. Moet wel over 2 weken terugkomen om te kijken of de kijk in de maag wat heeft opgeleverd. Verder weet ik nog niets.
Antwoord: Onbegrijpelijk dat je geen injecties krijgt bij een B12 van 80. Deze internist doet het niet goed!!!
Je moet zo gauw mogelijk die injecties hebben zoals ik mijn eerste mail schreef. Kijk verder bij het gedeelte <De behandeling>.
In bijna alle gevallen is de oorzaak van zo'n tekort de ziekte van deze site. Je moet dan blijvend injecties hebben.
Door het maagonderzoek kan hij deze ziekte niet uitsluiten. Bovendien jouw B12 is hartstikke laag, daar moet NU iets aan gedaan worden.
Als dit door de dokters niet gezien wordt, dan moet je naar een willekeurige andere internist bellen en je waarde vertellen. Een internist hoort zich rot te schrikken van zo'n lage waarde. Voor jouw gezondheid is nu behandelen heel erg belangrijk. Wat zegt de huisarts hier van? Want wat er nu gebeurt is echt niet normaal.


25-02-2005. Heb contact opgenomen met de huisarts. Hij zegt dat ik me niet druk hoef te maken omdat nog niet bekend is waar het tekort door veroorzaakt wordt. In het volledige bloedonderzoek van een paar maanden geleden was alles in orde. De klachten die ik heb moeten wel nog verder onderzocht worden. Over de injecties wil hij verder ook nog niet praten.
Ik heb verder het idee dat hij denkt dat ik me wat in mijn hoofd ben aan het praten. (manisch depressief).
Verder maar afwachten. Over 2 weken weer een afspraak bij de specialist.
Antwoord: Ik ben het dus niet met de dokter eens. Dat de oorzaak niet bekend is, daarom kunnen ze er toch wel iets aan doen. Het testen op de ziekte Addison-Biermer kan ook wel als je al injecties hebt gehad.
Een goed bloedonderzoek van enkele maanden geleden is geen reden, ondertussen kan er het nodige veranderd zijn. Trouwens toen was je B12 gegarandeerd ook al laag. Daar heb je al heel lang klachten door. Waar de dokter mee de mist ingaat is, dat hij denkt dat als het normale bloedonderzoek goed is, dat er dan geen echt B12-tekort kan zijn. Het is al jaren bekend dat je een B12-tekort kunt hebben zonder bloedarmoede of andere afwijkingen van de bloedcellen.
Jij bent je niets in het hoofd aan het praten, jij hebt echt lichamelijke klachten door de lage B12. Door het tekort kun je ook psychische klachten krijgen.
Ik denk niet dat je moet afwachten. Vraag iemand anders uit de gezondheidszorg om je te helpen. Die twee weken doen je lichaam niet goed. Hou me op de hoogte. De internist en de dokter doen het niet goed. Denk niet te gauw: de dokter zal het wel weten. Met een B12 van 80 schreewt je lichaam om injecties.

terug