Reacties B12-tekort 2008

06-09-2008

Het verhaal van Sandra-3

terug

Klassieke Pernicieuze anemie en de symptomen van de gecombineerde strengziekte
- volgens de dokters kan ik weer stoppen met de injecties... -

06-09-2008. Ik ben een vrouw van 35 jaar en ongeveer 9 maanden geleden werd ik ziek.
Ik voelde mij al geruime tijd beroerd (misselijk, zwak, duizelig,bijna niet kunnen lopen, geen adem, hartkloppingen).
Ik ben toen naar de huisarts gegaan en die heeft mij bloed laten prikken. Dat is nog diezelfde dag gebeurd en ik werd 
's avonds al door het ziekenhuis gebeld dat ik meteen moest komen en niet zelf mocht rijden.
Daar aangekomen kreeg ik allerlei onderzoeken en mij werd verteld dat ik zware bloedarmoede had en nog maar eenderde (2,5) van het bloedgehalte wat ik eigenlijk moest hebben (8). Ik kreeg meteen nieuw bloed toegediend.
Daarna ging het veel beter, mij werd verteld dat ik geen vitamine B12 opnam en ik kreeg injecties om de 3 dagen en foliumzuur.
Ook kreeg ik nog een onderzoek van de maag, de arts van het onderzoek vertelde mij dat mijn maagwand erg dun was en dat dit de oorzaak zou kunnen zijn.
Later bij controle bij de internist viel dit volgens hem wel mee en kon hij me geen oorzaak geven. Ik moest in ieder geval mijn hele leven blijven injecteren zo werd mij verteld.
Na een tijdje 1 keer per maand en daarna 1 keer per 6 weken.
Ik zit nu nog steeds op 6 weken en ik voel me beroerd. Ik ben steeds erg moe en mijn armen en benen zijn loodzwaar.
Ik heb helemaal geen conditie meer en ook veel last van hoofdpijn, pijn in mijn enkels en benen bij het lopen en bukken.
Als ik bijna mijn volgende injectie moet krijgen voel ik me nog beroerder.
Bij mijn laatste controle bij de internist heb ik dit ook verteld en gevraagd of ik niet vaker een injectie kon krijgen en of dit normaal was.
Volgens hem was de waarde in het bloed zo hoog (8,4) dat ik moest gaan afbouwen met injecties.
Ik moet nu naar eens in de 2 maanden en dan afbouwen om daarna helemaal ermee te stoppen!!!
Mijn klachten konden hier niet mee te maken hebben (het bloed was immers goed) en dat ik mij slechter ga voelen als een nieuwe injectie nadert kon ook niet.
Mijn vermoeidheid en andere klachten komen waarschijnlijk door een virusje ofzo en aan chronische vermoeidheid viel niks te doen zo werd mij verteld!
Ter duidelijkheid; ik ben altijd gezond geweest hiervoor.
Er werd echter wel nog eens bloedgeprikt op allerlei ziektes maar daar moest ik niet veel van verwachten...
Ik voel mij met de dag beroerder en ik heb echt geen virusje...is het wel verstandig om te stoppen met de injecties?
Volgens mijn arts is alles nu goed en kan er gestopt worden.
Wat is U mening hierover? Met vriendelijke groet, Sandra.

Antwoord: Jij hebt dus de klassieke Pernicieuze Anemie. Dus B12-tekort en bloedarmoede. Het ziektebeeld van mijn site. Je kunt dit ook de ziekte van Addison-Biermer noemen.
Waarschijnlijk heb jij een z.g. Atrofische Gastritis type A (chronische maagwandontsteking) en dit past bij het ziektebeeld.
Je moet dus inderdaad blijvend injecties hebben, maar gezien je neurologische klachten moet je een langdurige aanvangsdosering hebben. Je klachten passen bij de gecombineerde strengziekte die door het langdurige tekort is ontstaan. Je moet vanaf nu minimaal een injectie per week hebben, gedurende minstens een jaar. Dat kan de dokter lezen in de bijsluiter en in het Farmacotherpeutisch Kompas. Vind je op de site bij het deel <de behandeling>. De B12-waarde in het bloed zegt hierover helemaal niets en ook het Hb niet. Jouw klachten hebben hier wel degelijk mee te maken. Met B12 dus.
En naar een per twee maanden en dan helemaal stoppen is gewoon ongehoord, dat kan helemaal niet.
En prikken op andere ziektes zal niets opleveren, jouw grote probleem is je B12-opname die tekort schiet en gegarandeerd de oorzaak is van je klachten. Ondanks de hoge B12-waarde. De internist denkt aan het Hb te kunnen zien dat er gestopt kan worden met de injecties en dat is echt grote onzin.
Het is dus uitermate onverstandig om te stoppen met de injecties. Dat is de manier om je over een tijdje bij elkaar te kunnen vegen. Deze internist en de huisarts zijn het niet waard om deze titels te voeren.
Je moet echt zo gauw mogelijk voor een second opinion naar een andere internist.


12-09-2008. Ik ben vandaag met mijn huisarts gaan praten omdat ik met de internist geen stap verder kom. Ik heb wat blaadjes uitgeprint van Uw website en deze meegenomen.
De huisarts vond het ook raar dat de internist wil stoppen met de injecties en hij luisterde goed en heeft ook alles wat ik mee had genomen doorgelezen. Hij stelt voor om de injecties naar 1 keer per 4 weken te zetten in plaats van 1 keer per 2 maanden. En niet te STOPPEN!
Ik kan verder bij hem onder contrôle blijven en ik hoef nog maar 1 keer naar de internist voor de uitslag van de bloedtesten en daarna gelukkig niet meer. Ik hoop dat het hiermee beter gaat, er is tenminste al eens een dokter die mij serieus neemt.
Ik had eigenlijk gevraagd voor 1 keer per week een injectie maar hij vond dat erg veel. Volgens hem heb ik geen neurologische klachten, dat zou zijn als je je arm of been of wat dan ook helemaal niet meer bewegen kunt.
Ik ga dus eens kijken als ik 1 keer in de 4 weken een injectie krijg of dit beter gaat. En ik heb gevraagd of ik eventueel zelf de injectie kan leren zetten. Dit was geen probleem. Dus even afwachten nu.... Ik hou U op de hoogte, ben erg geholpen met Uw site.

Antwoord: Een keer per week is echt niet veel in jouw situatie.
Jij hebt zware benen en armen, dat zijn neurologische klachten door het B12-tekort, weet ik heel zeker. Ik ben het dus absoluut oneens met de dokter.